Thursday, November 20, 2014

SHARING UNTUK IBU HAMIL: Pemakanan Semasa Hamil

Assalamualaikum semua.

Since Lyana sendiri dalam tempoh kehamilan, so Lyana akan banyak share berkenaan segala amalan dan info berkenaan dengan kehamilan.


Untuk sharing hari ini, Lyana nak share berkenaan pemakanan semasa hamil. Pemakanan nih la yang paling penting bagi wanita yang hamil. Sebab apa? Sebab baby kat dalam perut kan nak makan juga. Of course lah kita nak berikan yang terbaik untuk dia kan? :)

Kenapa pengambilan makanan yang sihat sangat penting semasa hamil? 
  • Untuk memastikan perkembangan janin yang sihat. 
  • Untuk mengekalkan kesihatan ibu. 
  • Untuk memenuhi keperluan nutrien dan memastikan penambahan berat badan yang bersesuaian semasa hamil.
  • Jika anda kurang berat badan, anda perlu menambah di antara 12-18kg. 
  • Jika berat badan anda normal sebelum hamil, anda perlu menambah di antara 11-16kg. 
  • Jika berat badan anda berlebihan, anda perlu menambah di antara 7-11kg. 
  • Jika kandungan anda kembar, anda perlu menambah lebih kurang 16-20kg. 


Semasa hamil, berapa banyakkah yang sebenarnya perlu dimakan? 

  • 7 hidangan nasi/bijiran atau roti.
  • 3 hidangan sayur dan 2 hidangan buah (sekurang-kurangnya satu yang kaya dengan Vitamin C dan satu dalam Vitamin A).
  • 2 hidangan susu atau produk tenusu. 
  • 1 hidangan ikan, 1 hidangan daging/ayam dan 1 hidangan kekacang. 
  • 6-8 gelas air, dan tidak lebih daripada satu cawan minuman ringan atau satu cawan kopi atau teh sehari. 

Apakah jenis makanan yang perlu saya makan lebih semasa hamil?

Kalori (tenaga) dan nutrien tambahan adalah penting untuk memenuhi keperluan perkembangan fetus dan tisu baru, terutama semasa trimester kedua dan ketiga.

Tenaga tambahan yang diperlukan semasa hamil

Trimester Kedua: + 360 kcal/hari
Trimester Ketiga: + 470 kcal/hari

Cadangan pengambilan nutrien semasa hamil

TRIMESTER KE-2 :

Lemak (g/day)= 54-82
Protein (g)= +7.5
Kalsium (mg)= 1000 
Zink (mg)= 7.0
Selenium (µg)= 27
Thiamine (mg)= 1.4         
Riboflavin (mg/day)= 54-82 
Niasin (mg NE)= +7.5 
Asid Folic (µg)= 1000 
Vitamin C (mg)= 7.0
Vitamin A (µg)= 27 
Vitamin D (µg)= 1.4
Vitamin E (mg)= 7.5 

TRIMESTER KE-3 :            

Lemak (g/day)= 57-85 
Protein (g)= +7.5 
Kalsium (mg)= 1000 
Zink (mg)= 10.0 
Selenium (µg)= 29 
Thiamine (mg)= 1.4 
Riboflavin (mg/day)= 57-85
Niasin (mg NE)= +7.5
Asid Folic (µg)= 1000
Vitamin C (mg)= 10.0
Vitamin A (µg)= 29
Vitamin D (µg)= 1.4
Vitamin E (mg)= 7.5


(Source : Recommended Nutrient Intakes for Malaysia 2005)

Pilih lah makanan yang kaya dengan nutrisi yang lengkap dan seimbang

  • Kalsium (susu, keju, dadih, sayuran dedaun hijau dan produk kacang soya). 
  • Zat besi (hati, daging tanpa lemak, roti yang ditambah dengan zat galian dan kekacang jenis kering (kacang peas). 
  • Vitamin A (hati, susu, telur).
  • Vitamin B Kompleks ( hati, daging tanpa lemak, ikan dan susu). 
  • Vitamin C (jambu, betik dan limau). 
  • Asid Folik (sayuran berdaun hijau, hati dan kacang). 
  • Ambil makanan tambahan / supplement (jika disarankan oleh Doktor atau Pakar Pemakanan. 

Jika anda menghadapi masalah di bawah ini, apakah perkara-perkara yang perlu anda lakukan? 

1. 'Lactose intolerance'

  • Cuba produk susu yang mengandungi rendah laktosa. 
  • Lebihkan pengambilan ikan yang mempunyai tulang yang lembut dan boleh dimakan (sardin, ikan bilis). 
  • Minum susu kacang soya dan produk kacang soya. 
  • Ambil lebih sayuran seperti bayam dan kailan yang mempunyai sumber kalsium yang baik. 
2. Loya (Morning Sickness)
  • Makan pada waktu makan yang teratur. 
  • Makan dengan amaun yang sedikit tetapi kerap. 
  • Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak atau bergoreng. 
  • Minum banyak air. 
3. Sakit ulu hati (Heartburn)
  • Makan dengan amaun yang sedikit tetapi kerap. 
  • Kunyah makanan dengan perlahan. 
  • Elakkan berbaring sejurus selepas makan. 
4. Sembelit (Constipation)
  • Minum banyak air. 
  • Ambil makanan yang tinggi kandungan serat (bijiran, bijirin penuh, buah-buahan yang tinggi serat dan sayuran). 
  • Sentiasa aktif. 
Sumber: www.myhealth.gov.my

Cadangan pengambilan supplement semasa kehamilan 
seperti yang Lyana amalkan :) :)
Untuk info berkenaan setiap supplement, boleh baca di sini.

Lyana cukup faham tak semua antara kita yang mungkin mampu untuk consume semua disebabkan masalah kewangan. Tak mengapa sebab anda sebenarnya boleh ambil mengikut priority, mana yang paling penting untuk anda consume.

Cadangan Lyana sendiri bagi mereka yang under budget, VITA LEA merupakan salah satu supplement utama yang perlu anda ambil. Kandungan di dalamnya lengkap sebagai PENAMBAH TENAGA dan juga PELENGKAP NUTRISI. Wanita hamil yang mempunya masalah tekanan darah dan hemoglobin yang tidak normal, semestinya VITA LEA merupakan pilihan yang terbaik untuk anda.



Beberapa perkara yang perlu anda take note untuk consume VITA LEA:
  • Anda bukan penghidap Talasemia
  • Anda consume Vitamin C pada masa yang sama, tak kisah sama ada dalam bentuk supplement, buah-buahan yang fresh atau pun jus. Ini kerana Vitamin C membantu penyerapan zat besi yang lebih berkesan.
  • Waktu anda consume VITA LEA, jangan ambil sebarang susu atau calcium. Contohnya, katakan anda ambil VITA LEA selepas breakfast, sebelum atau selepas telan VITA LEA please make sure anda tak ambil sebarang susu atau calcium. Gap kan dalam masa 2 jam at least. Ini kerana susu atau calcium akan mengganggu penyerapan zat besi.

Lyana harap semoga sharing dan info yang Lyana berikan kali ini dapat memberikan manfaat buat bakal-bakal mama semua. Selamat menempuhi alam kehamilan dan pada yang dah dekat dengan due macam Lyana, moga Allah permudahkan urusan kelahiran anda. Anda semua doakan untuk Lyana juga ya :)

Till then, Assalamualaikum.

Your Health & Beauty Consultant
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 0162099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee , @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)


Friday, November 14, 2014

SHARING UNTUK IBU HAMIL: Kontraksi Braxton's Hicks

Assalamualaikum semua :)

Alhamdulillah, currently Lyana berada dalam minggu yang ke-37. Doakan kesihatan Lyana and baby yer. Mudah-mudahan urusan bersalin nanti dipermudahkan, inshaaAllah.

Gambar perut dah kena sorok, sebab makin besar and bulat :)

Hari ini Lyana terpanggil untuk berkongsi berkenaan Kontraksi Braxton's Hicks.


Apakah itu Kontraksi Braxton's Hicks?

Apabila kehamilan anda semakin sampai ke penghujungnya, anda akan mula perasan ketegangan pada perut anda. Ia dipanggil kontraksi Braxton’s Hick dan salah satu simptom kehamilan yang kerap terjadi kepada wanita hamil.

Kontraksi 
Braxton’s Hick selalunya terjadi 2-3 kali setiap jam dan dalam 1-2 minit setiap kali. Braxton Hicks dinamakan sempena sempena pakar perubatan yang mula menjumpainya pada tahun 1972.

Sebenarnya, ia terjadi seawal 6 minggu kehamilan akan tetapi ramai wanita tidak menyedari kewujudan kontraksi ini kerana ia sangat ringan dan singkat. Apabila kandungan anda semakin berusia, kontraksi ini akan menjadi semakin kerap dan kuat dan kadang-kadang ia menyakitkan. Kontraksi 
Braxton’s Hick sebenarnya memberi persediaan ibu hamil ke arah kelahiran dengan menolong melembutkan serviks dan menyenangkan ia untuk terbuka semasa proses bersalin.

Bagaimana rasanya Kontraksi Braxton Hick ini?

Sesetengah wanita tidak merasa sakit langsung namun ada segelintir yang merasa kontraksi 
Braxton’s Hick yang lebih kuat. Selalunya ia tidak menyakitkan, atau ibu hamil mungkin akan merasa sedikit ketidakselesaan dan memberi gangguan pada mereka. Semakin dekat kepada tarikh jangka bersalin, semakin kuat kontraksi Braxton’s Hick ini berlaku.

Kontraksi 
Braxton’s Hick tidak teratur dan datang sekali-sekala, juga ia selalunya secara tiba-tiba. Ia datang dalam masa yang singkat dan jarang berterusan selama beberapa jam. Semasa kontraksi Braxton’s Hick ini, perut menjadi tegang dan keras kadang-kadang ibu mungkin terasa sakit pada tengah perut hingga ke ari-ari.

Anda mungkin perasaan yang kontraksi 
Braxton’s Hick ini lebih kerap terjadi apabila:
  • Bayi bergerak dengan aktif 
  • Semasa senaman atau membawa barang berat 
  • Mengurut perut 
  • Semasa hubungan intim 
  • Dehidrasi 

Apakah yang membezakan Kontraksi 
Braxton’s Hick dengan Kontraksi Kelahiran yang Sebenar?

Ramai wanita bimbang yang mereka tidak dapat membezakan 
Braxton’s Hick atau tanda-tanda kelahiran. 

Ini adalah perbezaannya:
  • Kontraksi Braxton’s Hick tidak menjadi semakin kuat, berbeza dengan sakit bersalin. 
  • Sakit bersalin menjadi semakin kuat dan kerap manakala Braxton’s Hick akan hilang akhirnya.
  • Kontraksi Braxton’s Hick tidak teratur dan berlaku sekali-sekala manakala sakit bersalin berlaku dengan lebih teratur dan semakin kuat. 
  • Kontraksi Braxton’s Hick tidak menyebabkan kesakitan cuma tidak selesa tidak sebagaimana sakit bersalin.

Tips Untuk Kekal Selesa Semasa Kontraksi Braxton’s Hick.

  1. Tukar aktiviti atau posisi sekiranya anda merasakan yang kontraksi Braxton’s Hick akan datang.
  2. Rehat lebih lama. Cuba berbaring pada sebelah kiri badan. 
  3. Minum air secukupnya. Dehidrasi menyebabkan otot mengecut dan menyebabkan kontraksi Braxton’s Hick.
  4. Buang air kecil dengan lebih kerap. Pundi kencing yang penuh boleh menyebabkan Braxton’s Hick. 
  5. Amalkan teknik pernafasan. Pernafasan yang dalam dan berirama akan mengurangkan rasa ketidakselesaan.
(Sumber: alamhamil.com)

Start 36 weeks hari tu Lyana dah mula terasa kontraksi Braxton’s Hick nih. Memang ngilu lagi-lagi kat bahagian ari-ari. Tapi Alhamdulillah, nak solat semua masih boleh berdiri lagi even masa tengah mengalami kontraksi Braxton’s Hick. Apa yang Lyana perasan, bila Lyana amalkan OSTEMATRIX Shaklee secara consistent, memang Lyana kurang mengalami masalah sakit pinggang, lenguh-lenguh kaki dan juga urat rasa tersimpul (ada sesetengah kata simpul biawak). And I believe Ostematrix really help me dalam mengurangkan rasa ketidakselesaan semasa kontraksi kontraksi Braxton’s Hick ini berlaku.

Untuk awal pregnancy, memadai sekadar 2 caplets per day. But masuk jer 5 hingga 6 bulan, boleh up kan 3 hingga 4 caplets per day. Sebab masa tu perut dah makin membesar untuk kita tampung :)

Okayh yang nih pula antara supplement lain yang Lyana amalkan sejak dari awal Trimester Kedua, just that lepas masuk 8 bulan hari tu Lyana stop dulu Omega Guard. Nanti lepas bersalin sambung balik.

More info berkenaan SET KEHAMILAN SHAKLEE yang Lyana amalkan seperti di atas, click here.

For orders and consultation,

Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 0162099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee & @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com