Monday, September 29, 2014

Petua Mengubati Bisul

Assalamualaikum semua and Happy Monday.

Dalam sesetengah kes yang tidak dirawat, bisul boleh mengakibatkan keracunan darah dan mengancam nyawa. Walau pun kebanyakan masalah kulit tidak membahayakan nyawa tetapi ia boleh mendatangkan rasa tidak selesa dan mengganggu emosi pesakit. 


‘‘Bisul selalunya bermula dengan ketulan merah yang bengkak, berisi nanah, membesar dan menjadi lebih sakit sehinggalah ia pecah dan nanah mengalir keluar.

‘‘Walaupun bisul akan hilang selepas beberapa hari, kebanyakannya mengambil masa selama dua minggu untuk benar-benar sembuh,’’ kata Pakar Perunding Bedah Am dan Laparoskopik, ColumbiaAsia Medical Centre, Seremban, Negeri Sembilan, Dr. Abd. Hamid Mat Sain.


Menurutnya, bisul boleh timbul di mana-mana bahagian tubuh tetapi kerap muncul di muka, leher, ketiak, punggung atau paha – kawasan tubuh yang mempunyai rambut dan kerap berpeluh serta bergesel. Kadangkala, bisul boleh terjadi di dalam kelompok yang dikenali sebagai karbunkel.

Walaupun sesiapa sahaja boleh menghidap jangkitan yang menyakitkan ini, mereka yang mempunyai diabetes, sistem imun yang tertekan, acne (jerawat) atau lain-lain masalah kulit lebih berisiko tinggi.

‘‘Selalunya, pesakit boleh menjaga seketul bisul di rumah sahaja tetapi anda dinasihatkan tidak memicitnya kerana ia akan merebakkan jangkitan. Antibiotik atau penyaliran surgikal diperlukan untuk membuang jangkitan itu,’’ jelas beliau.


So untuk hari nih, Lyana nak share sedikit petua tradisional dan juga moden untuk mengubati masalah BISUL.

Petua Tradisional mengubati Bisul

1) Ambil segumpal kapas dan celupkan seketika ke dalam cuka makan sehingga meresap. Sapu sekeliling bisul tersebut setiap malam. Lakukan sehingga sembuh.

2) Tumbuk beberapa ulas bawang putih hingga hancur. Tepek pada bisul dan balut dengan kain supaya tidak jatuh. Biarkan kering. Lakukan beberapa kali sehingga bisul hilang.

3) Rendam segenggam beras bersama beberapa ketul kunyit hidup di dalam air selama sejam. Toskan air dan tumbuk beras dan kunyit hingga lumat. Tepek pada bisul hingga kering. Ulang beberapa kali sehingga sembuh.

4) Kunyah daun sirih dan tepekkan pada bisul hingga kering. Ulang beberapa kali sehingga sembuh.

Tips Penjagaan Sendiri dalam mengubati Bisul

* Bubuh satu sudu teh garam ke satu suku gelen air mendidih dan sejukkannya pada suhu bilik. Tuam kain yang direndam ke dalam air suam bergaram tersebut ke kawasan dijangkiti lebih kurang 30 minit, setiap beberapa jam. Ini akan membantu memecahkan bisul dan mengalirkan nanah keluar lebih cepat.

* Basuh perlahan-lahan bisul anda dua kali sehari. Kemudian, sapukan antibiotik yang boleh didapati di kaunter farmasi. Kemudian, tutup dengan pembalut.

* Elakkan memicit atau memecahkan bisul kerana ini boleh merebakkan jangkitan.

* Basuh tangan anda dengan bersih selepas merawat bisul. Basuh pakaian, tuala atau apa-apa kain yang terkena kawasan yang dijangkiti.


Rawatan Alternatif

* Minyak tea-tree. Minyak asas ini telah digunakan untuk berkurun lamanya sebagai antiseptik, antibiotik dan agen antifungi. Sapukan minyak tersebut ke bisul anda beberapa kali sehari. Minyak ini boleh menyebabkan tindakbalas alahan. Berhenti jika masalah timbul.

* Ubat homeopati. Ubat homeopati untuk bisul termasuklah belladonna, hepar sulfuris dan silica.

* Herba. Teh herba seperti dandelion dan red clover dipercayai boleh membantu merawat jangkitan bakteria. Ubat salap lain yang mengandungi marshmallow atau elm yang licin boleh melegakan keradangan.

Shaklee juga mempunyai KRIM yang special untuk membantu mengurangkan masalah Bisul dan inshaaAllah sapuan secara consistent berupaya untuk membantu mengubati Bisul tanpa rasa sakit atau pedih. 

It's HERBAL BLEND :)


Antara kegunaan krim Herbal Blend by Shaklee:

1. Merawat eczema dan gatal-gatal digigit serangga
Ini lah antara tujuan asal saya nak beli Herbal Blend pada mulanya sebab bila tidur selalu kena gigit nyamuk. Nyamuk kat rumah tuh memang tak makan saman dah, dia tak heran setakat Ridsect dan yang seumpama dengan nya.. Kesan gigitan nyamuk slalunya susah nak hilang.. Alhamdulillah lepas sapu Herbal Blend nih mmg cpt je hilang bekas-bekas merah gigitan nyamuk..

2. Melembutkan tumit dan merawat tumit pecah
Tumit kering dan pecah sememangnya menjadi masalah saya sejak dahulu lagi. Pernah cuba macam-macam jenis krim mahal beli kat pharmacy. Tapi, tak berapa nampak hasilnya. Tapi, sekali pakai Herbal Blend, memang puas hati. Lembut je tumit kaki I gituu..

3. Ubat luka / lecur / bisul / nanah
Boleh guna sebagai ganti kepada minyak tradisional and krim lain yang biasanya berbau atau pun memedihkan. Seeloknya ada satu herbal blend dalam rumah, bila ada luka ke melecur ke terus sapu, inshaaAllah cepat baik. Terhiris pisau? Kena cakar kucing? Terkena minyak panas? Terkena bisul? Semua pun boleh sapu Herbal Blend.. InsyaAllah cepat sembuh nanti :)

4. Luka pada puting bagi ibu-ibu menyusu
Memang dah terbukti, bila ada luka pada puting akibat gigitan anak, pedih yang teramat.. Jadi, lepas ni, ibu-ibu yang sedang menyusukan anak, kena ada herbal blend di sisi.Herbal blend ni sangat natural, jadi jangan risau.. Tiada bahan sintetik dan dijamin selamat..

5. Menghilangkan parut
Kalau ada parut akibat chicken pox atau campak, cuba sapukan herbal blend. InsyaAllah akan pudar dan hilang..

6. Ruam pada baby
Baby sememangnya senang terkena ruam, terutamanya ruam lampin. Baby kan masih kecil, kulit dia baru jer nak sesuai dengan persekitaran. So just sapukan jer Herbal Blend. Herbal Blend nih akan melegakan rasa pedih dan insyaAllah akan merawat ruam. Jangan sapukan krim steroid tau! Kesian kat baby nanti..

7. Sebagai daily lotion
Supaya tangan sentiasa lembut.. Herbal blend tidak berminyak so sememangnya selesa digunakan :)

Kenapa Herbal Blend menjadi pilihan Lyana?

Sebab Herbal Blend nih diperbuat daripada bahan-bahan semula jadi (horse chestnut, bunga yarrow, daun sage, dan juga rosemary). So of course it is naturally safe untuk semua peringkat umur even for Baby sebabnya Herbal Blend takde langsung bahan kimia yang berbahaya.

More info and to order, boleh contact Lyana okayh.

Till then, Assalamualaikum.

Your Shaklee Health and Beauty Consultant
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 016-2099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee & @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)



Saturday, September 27, 2014

Tips Menegangkan Kulit Muka.

Assalamualaikum semua :)

Sekarang nih sibuk semua nak kulit muka TEGANG, ANJAL, TAK BERKEDUT dan TAKDE GARIS HALUS semua kan? So untuk hari nih Lyana nak share petua tradisional serta moden untuk luaran dan dalaman. 

Untuk yang nak kulit cantik gebuu, sila lah baca sampai habis okayh? Semoga info yang Lyana share nih dapat membantu inshaaAllah.

Okayh Lyana akan mulakan dengan Petua Tradisional terlebih dahulu.

Petua Tradisional Menegangkan Kulit Muka #1

Kisar kulit sebiji pisang masak hingga halus dan gaul bersama sebiji putih telur hingga sebati. Lumurkan ke seluruh muka seperti masker. Biarkan hingga kering dan bilas dengan air bersih. Amalkan 3 kali seminggu. 


Petua Tradisional Menegangkan Kulit Muka #2

Pukul putih telur sehingga kembang dan bancuh dengan sedikit tepung sagu. Lumurkan ke seluruh muka seperti masker dan biarkan selama sejam kemudian bilaskan muka dengan air bersih.

Kemudian, lumur timun yang telah diparut atau dipotong (seelok-eloknya disejukkan sebentar dalam peti sejuk). Biarkan selama sejam dan bilas dengan air bersih. Amalkan seminggu sekali.


Petua Tradisional Menegangkan Kulit Muka #3

Kisar beberapa kuntum bunga melur dan bunga cempaka. Bancuh bunga yang telah dikisar dengan bedak sejuk bersama sedikit air. Lumur ke seluruh muka setiap malam sebelum tidur. Keesokan hari cuci muka dengan air suam dan bilas dengan air sejuk. Lap muka dengan tuala bersih. 


Petua Tradisional Menegangkan Kulit Muka #4

Tumbuk halus sedikit beras pulut bersama sedikit kulit kayu manis dan seketul kunyit hidup. Lumur ke seluruh muka dan leher sebelum tidur. Keesokan hari cuci muka dengan air suam dan bilas dengan air sejuk. Lap muka dengan tuala bersih. Amalkan dua kali seminggu.


Ini adalah antara Petua Tradisional yang anda boleh cuba amalkan sendiri. Senang kan mostly bahan-bahan ada kat dapur cuma yang bunga melur dengan cempaka jelah kan? Yang duduk area kampung sure best, senang jer nak cari :)

Next Lyana nak share Petua Moden pulak, haa yang nih Lyana sendiri memang amalkan secara consistent. Alhamdulillah kesan dia memang terbaik.

Seperti yang Lyana pernah share dalam entry sebelum nih berkenaan Set Kecantikan Shaklee, ada 3 supplements UTAMA yang boleh membantu untuk memperoleh kulit yang TEGANG, ANJAL dan GEBU secara semula jadi.



COLLAGEN POWDER sememangnya tak dapat dinafikan keberkesanannya. Khusus untuk mereka yang ada masalah kulit berkedut, garis-garis halus yang mula kelihatan, eye bag melampau, jerawat dan jeragat yang teruk, parut jenis berlubang, kulit kusam dan segala jenis masalah kulit yang lain, COLLAGEN POWDER ni pilihan yang TERBAIK untuk anda.

Lyana sendiri sebelum pregnant memang consume secara consistent, just that Lyana tak ambil daily. Usually ambil 2-3 times per week. Untuk yang daily Lyana amalkan supplement lain yang terdapat dalam Set Kecantikan Shaklee: Vitamin C, Vitamin E dan ESP. 

Masa pregnancy nih yang Lyana amalkan secara consistent Vitamin C, Vita-Lea, ESP, Omega Guard dan Ostematrix. Mostly semua yang untuk pregnancy, tapi ada antaranya yang memang untuk kecantikan kulit as well. Collagen Powder Lyana bagi ibu makan, selalunya Lyana akan ambil sikit untuk dijadikan sebagai masker. Haa masker macam mana tu tak boleh share sini, special untuk customer jer Lyana ajar okayh?

Kebetulan pulak bulan nih Shaklee ada buat promosi harga Collagen Powder lebih jimat daripada biasa. Even mahal sedikit, dengan kesan yang anda akan dapat sememangnya berbaloi sangat-sangat inshaAllah. Anda juga berpeluang untuk mendapat FREE MEMBERSHIP dengan jumlah pembelian tertentu :)


All of us antara yang mengamalkan COLLAGEN POWDER, with additional vitamins lain jugak dalam Set Kecantikan Shaklee :)

Untuk mereka yang ada masalah yang sama tadi iaitu kulit berkedut, garis-garis halus yang mula kelihatan, eye bag melampau, jerawat dan jeragat yang teruk, parut jenis berlubang, kulit kusam dan segala jenis masalah kulit yang lain, andai kata awak rasa out of budget boleh lah consume ESP sebagai ganti kepada Collagen Powder. Tapi kesan tak lah sehebat dan seawal Collagen Powder, kena sabar sikit and consistent. InshaAllah hasil yang terbaik akan diperoleh dalam masa 2-3 bulan.


ESP and Collagen Powder nih boleh dicampurkan sekali. Haa yang nih memang kesan dia kalau amalkan hari-hari kulit memang flawless habisss! Atau pun saranan Lyana untuk penjimatan, consume ESP hari-hari and ESP + Collagen pulak consume 2 kali seminggu. Nih sama macam yang Lyana buat dulu masa sebelum pregnant :)

VITAMIN C memang lagi satu supplement favourite Lyana. Masa pregnancy nih tak tinggal langsung. Combination dengan VITA-LEA memang superb lah. Effect sama macam masa Lyana amalkan Collagen dulu.

All this 3 supplements merupakan supplements yang merangsang penghasilan kolagen dalam badan kita. Dari segi turutan untuk kesan rangsangan penghasilan kolagen dari tinggi ke rendah:

Collagen Powder → ESP  Vitamin C

Special nya 3 supplements nih semua boleh buat masker tau. So 2 in 1, boleh buat makan and also buat masker muka sekali. Tu lah antara sebab Lyana suka and setia dengan Shaklee :)

Ramai yang tegur kulit Lyana flawless masa event Master Celebration hari tu. Alhamdulillah, takde rahsia apa pun. Lyana takde pergi facial ke spa ke dari awal pregnancy hari tu, last time pergi pun masa nak kahwin kot? Lyana cuma amalkan Shaklee plus skin care sekarang Lyana pakai Nour Ain :)

Hope all the tips dan petua yang Lyana share nih bermanfaat buat semua. Bagi Lyana, penting kita jaga both luaran dan dalaman. Kadang-kadang ramai yang obses dengan produk penjagaan muka untuk luaran, hingga terlupa yang untuk dalaman tu. Kalau dalaman kita sihat, inshaaAllah akan reflect luaran pun sihat tu yang kulit cantik berseri jer tuu. So take note, sila jaga both yer.

Till then. Have a lovely weekend, Assalamualaikum.

Your Shaklee Health and Beauty Consultant
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 016-2099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee & @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Friday, September 26, 2014

Tempat Makan BEST di Johor Bahru (JB) ❤

Assalamualaikum semua dan Selamat Berhujung Minggu :)


Okayh. Untuk hari nih Lyana nak buat review sikit berkenaan satu tempat makan yang best kat area Johor Bahru, and not too far from Pasir Gudang jugak. Dah 2 kali En Suami bawa pergi makan kat situ, memang BEST and HARGA pun sangat BERPATUTAN. Seriously tak mahal dengan food portion yang banyak.

Tempat makan nih memang untuk yang nak cari Western Food yang HALAL, SEDAP, MURAH dan confirm PUAS HATI lepas makan. Service pun okayh sangat-sangat tip top, even ramai orang pun they serve very well. 



COOKIES & GINGER 

(C&G)


Restaurant serving a variety of halal western food from homemade creamy mushroom soup to juicy, smoked beef ribs & freshly baked brownies, to name a few.

Location: 
107 Jalan Adda, 3/1, Taman Adda Heights, 
81100 Johor Bahru

Hours:
Mon - Tues 5.00 pm - 10.00 pm
Thursday 5.00 pm - 10.00 pm
Fri - Sun 5.00 pm - 10.30 pm


Nih menu masa first time pergi makan kat C&G. Menyesal order plate asing-asing sebab tak tahu portion dia banyaaaak! Semua sedap. First we have Nachos and Cheese as appetizer. Nachos dia sedap gilerr and crispy, plus cheese dip dia pun wallaaaaa.. Terbaik! Mushroom soup pun the best, antara mushroom soup paling sedap yang Lyana pernah makan. Steak pun lembut and sedap, portion banyaaak so sila order satu jer plate and share yer. Masa nih En Suami ambil main course beef, Lyana pulak ambil lamb. Balik memang pengsan kekenyangan sebab makan terlebih sudah :D

And yang bawah nih pulak our next visit to C&G. Still with the Nachos and Cheese, Mushroom Soup, just the main course tukar menu lain C&G Boomerang (smoked beef short ribs), recommended by the waitress. PEDAS tapi sedap, Lyana makan sikit sebab memang masa preggy nih tak tahu kenapa tak tahan makan pedas. Tapi rasa dia memang sedap and lembut sangat daging dia! Nak order menu lain rasa cannot go, nanti tak habis pulak. So habiskan Nachos and Mushroom soup pun dah kenyang Alhamdulillah :)




Seems semua tempting kan? Yes, memang pun. Siapa yang duduk dekat area JB ke or Pasir Gudang ke mesti try pergi okayh. Sebab makanan dia sangat SEDAP dan MURAH. Bawa family makan ramai-ramai pun best sure meriah. Cuma kalau ramai tu kena tunggu kejap laa nanti ada tempat kosong the will serve you in.

Okayh dah makan sedap-sedap nanti jangan lupa telan supplements untuk maintain badan tuu. Sedap sangat makan naik berinci-inci nanti haa susah dah nak turun tau. So lepas makan, jangan lupa 3 SUPPLEMENTS yang UTAMA iaitu LECITHIN, OMEGA GUARD dan juga HERB LAX.



LECITHIN untuk EMULSI LEMAK
OMEGA GUARD untuk BAKAR LEMAK
HERB LAX / ALFALFA untuk SINGKIRKAN LEMAK

More info on Set Slimming Shaklee, click here and here :)


Macam Lyana yang tengah pregnant nih, Lyana ambil Omega Guard selepas heavy meals sehari sebiji jer. Biasa sama ada lepas lunch atau lepas dinner. Alhamdulillah berat masa pregnant nih tak naik sangat pun even Doctor cakap berat Lyana turun, berat baby tu yang naik :) Actually tujuan utama Lyana ambil Omega Guard untuk perkembangan minda baby, sambil-sambil tu jaga badan lah sekali even tengah pregnant kann.

Till then, have a nice day ahead lovelies.

Assalamualaikum.

Your Shaklee Health and Beauty Consultant
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 016-2099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee & @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)


Wednesday, September 24, 2014

Shaklee's MASTER CELEBRATION: Master Siti Farhana & Ahmad Firdaus

Assalamualaikum semua :)

Untuk kali ini Lyana nak berkongsi pulak berkenaan event yang baru jer berlangsung Sabtu lepas, 20 Sept 2014 iaitu Shaklee's Master Celebration for Master Siti Farhana and Ahmad Firdaus. Kenapa yer nak kena cerita pasal diorang nih? Sebabnya, mereka ni lah upline and mentor Lyana dalam business Shaklee nih.

Siti Farhana atau nama mesranya Nana nih sebenarnya kawan Lyana, yang juga merupakan kawan sekolah En Suami. Masa Lyana and En Suami tunang, hubby dia Ahmad Firdaus tulah yang jadi photographer. So kiranya perkenalan kami bukan dari Shaklee, sebelum tu lagi dah kenal.

Alhamdulillah, Lyana bersyukur dipertemukan dengan seorang sahabat merangkap mentor Shaklee yang hebat. Kerana bimbingan dan tunjuk ajar dia Alhamdulillah Lyana berjaya meraih income lebih 3 kali ganda Lyana makan gaji selama 3 tahun. Kini dah capai dah pun 5 angka, syukur sangat-sangat. Bila orang tanya kerja apa, Lyana jawab business Shaklee and ada business online lain kecik-kecik jer. Orang sure macam pelik, penat belajar Degree lepas tu business sendiri jer?

Okayh. Lyana makan gaji 3 tahun gaji Lyana baru nak 3k. Lyana join business Shaklee setahun dah and Lyana buat sales sungguh-sungguh Lyana boleh capai bonus Shaklee lebih 10k sebulan. Persoalannya di sini, mana lagi berbaloi? Kerja ofis yang pecah kepala ke kerja dari rumah mengadap laptop dengan henfon? :)

And another thing, Lyana bersyukur sangat-sangat sebab suami and keluarga memang berikan Lyana full support dalam business nih. En Suami even dia takde la ambil port sangat berkenaan apa yang Lyana buat, tapi dia selalu ambil tahu dan tanya perkembangan business semua macam mana. Bila ada event, of course dia lah peneman setia Lyana ^_^


InshaAllah next year Master Celebration kita pulak, aminn :)

Berbalik pada kisah Master Celebration tadi. Nanti Lyana kongsi lagi yer info berkenaan business Shaklee nih lepas habis story event Master Celebration nih.


Ini lah pasangan Master Termuda di Malaysia, perhaps dunia jugak :)
Master Siti Farhana and Ahmad Firdaus.

Spectacular adalah empayar di bawah mereka berdua, and I am proud to be one of her Shaklee baby.

 Kami sebaya, this year 25 dah. Doakan yer next year Master Celebration untuk saya pulak inshaAllah :)

Antara Leaders di bawah empayar Spectacular. Alhamdulillah, syukur that I am one of them :)


Antara Shaklee babies Lyana yang turut hadir, kat sini ada yang dah berjaya capai income 4 angka. Alhamdulillah :)

Master Celebration nih diadakan bertujuan untuk meraikan Shaklee Distributor yang telah mencapai rank tertinggi dalam business Shaklee ini iaitu MASTER COORDINATOR and majlis nih 100% dibiayai oleh Shaklee. Yang best nya you may choose nak buat kat hotel mana and tentukan tarikh semua. Nak ajak ramai mana pun boleh.

Menariknya selain makan-makan lah of course, pelbagai tips akan dikongsi oleh Master yang diraikan. Kiranya sebagai salah satu penyuntik semangat juga untuk kita berjaya mencapai macam apa yang Master capai. Kalau anda semua nak tahu, Master Nana nih dah melangkau 2 upline dia dalam Shaklee nih which means dia dah Master dulu dah. See, Shaklee ni MLM yang adil dan bergantung sepenuhnya pada usaha anda sendiri bukannya downline success upline yang goyang kaki pun boleh success sama. Takde istilah 'mengkayakan' pihak atas.

Macam group Lyana sendiri, there's a case yang Leader 2nd level Lyana dah naik ke 1st level sebab upline dia tak perform. So upline dia tadi tak dapat la apa pun daripada downline dia yang perform and effective as leader nih tadi. Itu antara sebab Lyana suka dengan business Shaklee, you usaha maka you berjaya. You main-main, bye-bye! :)

Tiada business yang mudah, same goes to tiada pekerjaan yang mudah and boleh buat anda terus kaya raya. Melainkan, anda lahir memang dari keluarga yang billionaire tak payah kerja pun takpe. Business nih memerlukan anda move dari satu tahap ke satu tahap yang lain di mana anda memerlukan MINAT, KESABARAN dan KESUNGGUHAN. Paling penting sekali, dengar lah cakap MENTOR anda iaitu UPLINE anda sendiri. Mentor anda berjaya, kenapa tak nak follow orang yang berjaya kan?



Keahlian yang hanya RM65 seumur hidup (postage ada additional RM10 Semenanjung and RM20 Sabah Sarawak), boleh pilih nak business atau nak makan sendiri pun boleh. Takde masalah sebab kalau awak makan sendiri and awak capai point yang ditetapkan, makan awak dapat lah bonus. Tapi, kalau awak pilih untuk business lagi lah besar bonus inshaAllah sebabnya awak buat sales. Usually buat sales and makan sendiri, agak-agak mana yang lebih banyak point? Point lebih, bonus pun lebih :)

Dengan bimbingan dan guide yang betul daripada Mentor, inshaAllah semua orang boleh berjaya dalam business nih. Untuk yang berminat nak sertai group Lyana under Phenomenal Pearls, boleh hubungi Lyana untuk mendaftar sebagai ahli. Biasanya Lyana akan mengadakan class dan coaching kat Whatsapp and ada personal group juga untuk membincangkan any issues serta info berkenaan produk. See, kalau macam nih gayanya adakah anda akan terkapai-kapai? Full guide tau inshaAllah.

Sekian sharing Lyana untuk kali ini. Semoga bermanfaat.

Assalamualaikum :)



Your Shaklee Health and Beauty Consultant
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 016-2099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee & @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Monday, September 22, 2014

Healing Crisis Selepas Pengambilan Shaklee.

Assalamualaikum semua :)

Setiap kali Lyana consult customers yang makan supplement Shaklee, Lyana pasti akan ingatkan kesan selepas makan supplement dalam Shaklee. Semestinya semua orang ingin mendapatkan kesan yang baik tetapi ada juga yang dapat kesan awal tidak seperti yang mereka inginkan.  

Untuk hari ini, Lyana ingin berkongsi sedikit info berkenaan Healing Crisis atau Kesan Penyembuhan yang berlaku pada sesetengah orang selepas dia consume supplement Shaklee.


Sesetengah orang akan mengalami kesan yang lebih teruk selepas makan supplement Shaklee. Ada yang sakit kepala, ada yang sakit lutut, ada yang demam dan macam-macam lagi. 


Beberapa kes yang sering berlaku adalah:
  • Sakit kepala selepas makan Alfalfa 
  • Lutut semakin sakit selepas makan AJHT 
  • Period tak stabil selepas makan GLA Complex
  • Sengal-sengal badan selepas makan Ostematrix 
Ramai yang mengadu bertambah sakit, kenapa yer makin sakit walhal tujuan makan supplement sepatutnya nak jadi lebih sihat kan?


Itu lah yang dinamakan sebagai Healing Crisis atau Kesan Penyembuhan.

FAQ berkenaan Healing Crisis

Q: Apakah yang dimaksudkan dengan kesan penyembuhan?

A: Kesan penyembuhan merupakan satu proses berterusan dalam badan yang mengambil masa untuk membersih dan membina semula sel-sel badan yang telah rosak akibat radikal bebas. Sebahagian dari proses ini akan mula untuk menyingkirkan toksin yang telah sekian lama terkumpul didalam badan sepanjang hidup.

Semasa proses penyingkiran toksin, badan anda akan mengalami tanda atau simptom yang membuatkan rasa tidak selesa, dan ia dipanggil sebagai kesan penyembuhan. Dalam perubatan China, penyembuhan terbaik sentiasa didahului dengan kesan penyembuhan.


Q: Mengapakah krisis penyembuhan selalu terjadi selepas mengambil supplement atau makanan tambahan?

A: Menurut Professor Yoshio Niwa, seorang pakar dalam nutrisi molekul, apabila kita menambahkan pengambilan nutrien,nutrien itu akan bertindak balas dengan oksigen didalam badan. Dan tindak balas ini akan merangsang organ badan bagi menjalankan proses pembersihan, penyingkiran, menggantikan tisu yang lama dengan tisu yang baru dan lain-lain lagi dengan berkesan.

Sebagai contoh, anda akan mengalami ruam pada kulit, lebih banyak pergerakan usus, dan ini merupakan satu tanda bahawa badan sedang menjalani proses menyahtoksin. Bayangkanlah sekiranya badan anda seperti besi paip yang berkarat, dan bila anda meletakkan serbuk anti karat atau pencuci paip, banyak karat yang terhakis akan keluar daripada dinding paip tersebut, dan itu akan menyebabkan anda berasa lebih teruk serta banyak kotoran-kotoran yang terdapat di sekeliling paip itu. Tetapi selepas karat itu disingkirkan, paip tersebut akan menjadi lebih baik dan kembali bersih seperti baru.


Q: Adakah kesan penyembuhan petanda yang baik?

A: Ya. Kesan penyembuhan merupakan satu petanda yang menunjukkan rawatan atau makanan kesihatan yang diambil benar-benar berkesan. Sesetengah orang akan berfikir yang simptom mereka menjadi semakin teruk, tetapi hakikatnya ia adalah proses penyembuhan semula jadi dan ia ternyata petanda yang sangat baik untuk mendapatkan kesan penyembuhan yang sebenar.

Umumnya, kesan penyembuhan hanya berlaku kepada orang yang sihat seperti mana daya tahan mereka masih cukup kuat untuk mendapat tindak balas dari perubahan biologikal semasa proses penyembuhan itu berlaku.


Q: Adakah setiap orang akan mengalami petanda dan simptom yang sama?

A: Setiap orang adalah berbeza.Sesetengah individu akan mengalami kesan penyembuhan sebaik sahaja mereka mengambil makanan tambahan dan mereka yang lain hanya akan merasai selepas satu atau dua bulan. Kesannya juga berbeza. Lebih banyak toksin di dalam badan, lebih teruk lagi kesan penyembuhannya.

Q: Secara umumnya, berapa lamakah tempoh bagi kesan penyembuhan ini?


A: Ia sebenarnya bergantung kepada keadaan kesihatan individu tersebut. ia mungkin mengambil masa dalam tempoh 2-3 hari atau mungkin berbulan lamanya.

Q:Ramai orang yang bertambah baik selepas mengambil supplement, tetapi walaupun saya masih mengambil supplement, saya masih lagi tidak merasai sebarang perubahan. Mengapa?

A: Secara umumnya, selepas 1-2 bulan pengambilan supplement, anda sepatutnya telah merasai perbezaannya. Contohnya, tenaga bertambah, pergerakan sistem usus yang lebih baik dan lain-lain lagi. 

Sekiranya tiada sebarang peningkatan, anda berkemungkinan mempunyai masalah seperti:
  • Tidak mengamalkannya setiap hari 
  • Tidak mengikut dos yang telah dicadangkan 
  • Takut kepada Healing Crisis, lalu berhenti dari mengambilnya 
  • Pemakanan yang tidak sempurna serta mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat 
  • Mengalami penyakit kronik yang memerlukan tempoh yang panjang untuk sembuh 
  • Mengalami keadaan yang kronik yang membuat anda hilang keyakinan dalam mana-mana rawatan mahu pun makanan tambahan 
  • Mengalami masalah emosi 

16 Healing Crisis dan Petandanya sebagai Rujukan buat anda


Healing Crisis #1: Sakit Kepala Yang Melampau
Penyebab/Petanda: Badan mempunyai tekanan darah tinggi, Berlaku proses menyahtoksin

Healing Crisis #2: Demam
Penyebab/Petanda: Sedang berlaku proses meningkatkan metabolisme, Merangsang fungsi imunisasi badan

Healing Crisis #3: Cirit-Birit, Najis Berbau, Kencing Berbau
Penyebab/Petanda: Petanda bagi menyahtoksin, Proses menghimpunkan bahan buangan dan sisa-sisa dalam usus besar


Healing Crisis #4: Kembung Perut
Penyebab/Petanda: Sistem Penghadaman yang lemah


Healing Crisis #5: Ruam, Kulit Gatal, Kelemumur, Keluar Lendir
Penyebab/Petanda: Fungsi Hati yang lemah, Usus besar yang tidak sihat


Healing Crisis #6: Penghasilan Lendir seperti selsema dan kahak
Penyebab/Petanda: Fungsi paru-paru yang lemah, keluar kahak juga adalah petanda untuk menyahtoksin


Healing Crisis #7: Pendarahan Hidung
Penyebab/Petanda: Mungkin tanda anda kekurangan darah


Healing Crisis #8: Rasa sakit pada otot dan sendi
Penyebab/Petanda: Badan berasid, toksin terkumpul di bahagian yang sakit


Healing Crisis #9: Peningkatan Rasa Sakit Pada Badan yang bermasalah
Penyebab/Petanda: Mempercepat proses penyembuhan


Healing Crisis #10: Tidur yang Bermasalah atau Terlalu Aktif
Penyebab/Petanda: Sistem Saraf yang lemah


Healing Crisis #11: Kitaran Haid yang Tidak Menentu, Kegatalan pada alat sulit, Keputihan yang banyak
Penyebab/Petanda: Ketidakstabilan Hormon, Proses Membetulkan semula Kitaran Hormon


Healing Crisis #12: Pendarahan Ketika Membuang Air
Penyebab/Petanda: Kemungkinan anda ada penyakit Buasir


Healing Crisis #13: Pening, Lapar
Penyebab/Petanda: Tekanan Darah Rendah, Anemia (kurang darah merah)


Healing Crisis #14: Loya, Sembelit, Tersedu
Penyebab/Petanda: Sistem Penghadaman yang Lemah, Masalah pada hati


Healing Crisis #15: Edema (bahagian badan membengkak)
Penyebab/Petanda: Masalah Buah Pinggang


Healing Crisis #16: Lesu , Mengantuk
Penyebab/Petanda: Badan Berasid, Fungsi Hati yang Lemah, Terlalu Penat, Perlu banyak berehat

sumber: http://www.greenwellness.my/page-10697.html

Selain supplement, the same goes to skin care as well. Kalau sebelum nih anda pernah menggunakan produk skin care yang mengandungi merkuri, hydroquinenone atau bahan lain yang berbahaya, kemudian anda bertukar kepada produk yang natural, berkemungkinan besar pada awalnya kulit anda akan mengalami Healing Crisis yang teruk seperti keluar jerawat, menjadi semakin kusam, gatal-gatal, ruam dan sebagainya. 

Teruskan pemakaian produk yang natural disertai dengan mengamalkan supplement dan minum air mineral yang mencukupi inshaAllah selepas nih kulit anda akan lebih berseri-seri dan flawless! Cuma perlukan kesabaran dan consistent jer dalam pemakaian 

Semoga sharing ini boleh dijadikan sebagai rujukan dan panduan buat anda semua. InshaAllah, bersama-sama kita menjaga kesihatan dan kecantikan diri untuk kehidupan yang lebih aktif dan produktif :)


Your Beauty & Shaklee Consultant
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 0162099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee & @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)


Friday, September 5, 2014

Persediaan Kesihatan untuk Ibadah Haji dan Umrah.

Assalamualaikum semua :)


Seperti yang kita sedia maklum, musim ibadah Haji kini bermula. Mungkin ada di antara kita yang terpanggil sudah untuk pergi, atau ada ibu ayah, keluarga, sanak saudara dan sahabat handai yang pergi kali ini. Jadi di sini, Lyana nak share antara supplements yang boleh dibawa sebagai bekalan kesihatan sewaktu mengerjakan ibadah Haji serta Umrah.



Well, kita nak pergi tunaikan ibadah kan. So lebih baik kalau kita pelihara kesihatan kita sebaik yang mungkin sepanjang kita berada di sana. Boleh fokus untuk melakukan ibadah sungguh-sungguh tanpa gangguan kesihatan Inshaa-Allah.

Okayh so here's the list, antara supplement-supplement yang boleh di bawa ke sana ialah:



1. NUTRIFERON



Nutriferon adalah antara salah satu supplement 'penyelamat'. Nutriferon berfungsi untuk meningkatkan Immune System tubuh badan kita. Kiranya macam askar-askar dalam badan lah yang menghalang badan kita dari terkena serangan penyakit.

Mengapa Lyana katakan Nutriferon ini penyelamat? Sebabnya, sepanjang berada di Mekah sometimes cuaca sangat panas dan berhabuk. Apa yang Lyana tahu, di sekeliling Masjidil Haram terdapat banyak projek pembinaan yang sedang giat dijalankan oleh pihak Arab Saudi. So risiko terkena penyakit seperti demam, batuk, sakit tekak dan flu memang agak tinggi.

Jadi di sini, Nutriferon dapat membantu mengelakkan kita dijangkiti penyakit,

☂ Daripada persekitaran yang panas dan berhabuk
 Jangkitan daripada mereka yang sudah terkena jangkitan penyakit

Setiap kali rasa nak start rasa tak sedap badan atau sakit tekak, ambil satu sachet Nutriferon dan koyakkan lepas tu boleh terus masuk dalam mulut :)

Sedikit info mengenai Nutriferon:

Nutriferon merupakan adunan empat ramuan botani, apabila digabungkan bersama akan membolehkan tubuh secara semulajadi meningkatkan pengeluaran Interferon tanpa menambah tekanan pada badan.
  • Ekstrak biji labu (Cucurbita Mochata) yang telah didapati mendorong pengeluaran Interferon
  • Biji Plantago (Plantage asiatica) yang mengandungi bahan kimia yang dipanggil polisakarida yang duguna untuk meransang sistem imun
  • Bunga Safflower (Carthamus tinctorius) polisakarida, yang telah dikenalpasti dapat mendorong pembangunan makrofaj, sejenis sel darah putih
  • Kuntuman bunga Japanese Honeysuckle yang digunakan dalam perubatan asia

2. PERFORMANCE DRINK



Selain daripada Nutriferon, Performance Drink adalah sebagai penyelamat yang kedua kerana disebabkan cuaca di Mekah yang sangat panas dan kering, maka tekak boleh jadi sangat kering. Di samping itu, kulit juga mudah jadi sangat kering, bersisik dan mengelupas.

Setiap hari dan setiap kali nak ke masjid, boleh isi siap-siap dari bilik hotel serbuk Performance Drink dalam bekas air dan sesampainya di masjid, isi bekas air tadi dengan air zam-zam. Inshaa-Allah membantu sangat-sangat in terms of memberikan tenaga yang berpanjangan sewaktu beribadah dan juga dapat mengelakkan daripada dehydration akibat cuaca panas.

Jadi selain Nutriferon, Lyana sangat suggest untuk bakal-bakal jemaah sila lah bawa sekali Performance Drink ke sana nanti. Untuk menjaga kesihatan dan memudahkan ibadah di sana nanti juga inshaa-Allah :)

Sedikit info mengenai Performance Drink:
  • Sejenis minuman Elektrolit yang terbukti secara klinikal dapat menyokong hidrasi tubuh lebih cepat daripada air
  • Mengandungi lebih banyak elektrolit dan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding minuman elektrolit jenama lain
  • Mengurangkan kehilangan bendalir dengan meningkatakan hidrasi tubuh badan, mengekalkan tahap gula dalam darah bagi mengekalkan tenaga untuk meningkatkan stamina
  • Tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis atau sebarang pengawet

3. OSTEMATRIX


Ostematrix ni bagi Lyana memang WAJIB BAWA. Sebab ibadah Haji serta Umrah memerlukan kita banyak bergerak dan pergi ke banyak tempat. Tambah-tambah lagi hotel yang terletak agak jauh daripada Masjid. So nak berjalan kaki ke masjid memang agak jauh dan nak tunaikan ibadah lagi, kalau yang muda okay lah jugak tapi bagi yang dah agak berusia risaukan mereka tak larat nanti. Badan boleh kejang and sakit-sakit, kaki cramp.

Pengambilan Ostematrix nih dapat membantu untuk mengurangkan rasa sakit-sakit dan cramp inshaa-Allah. Pengambilan terbaik sewaktu sebelum tidur. Bangun pagi jer dah rasa badan lebih sihat dan kuat, boleh sambung beribadah :)

Sedikit info mengenai Ostematrix: 
  • Ostematrix Shaklee membekalkan 1000mg unsur Kalsium daripada sumber-sumber yang tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap daripada alam semulajadi
  • 400mg Magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam kalsium ke dalam tulang dan menguatkannya
  • 400IU Vitamin D untuk membantu meransang penyerapan Kalsium

4. VITAMIN C


Selain daripada Nutriferon, Vitamin C jugak banyak membantu untuk mengelakkan diri daripada terkena penyakit. As per previous entries yang Lyana pernah share sebelum nih, Vitamin C sememangnya membantu meningkatkan imunisasi dalam badan.

Vitamin C nih seperti yang kita tahu sememangnya sangat bagus untuk kulit. Sepanjang di sana tak perlu gunakan sebarang skincare pun tak pe inshaa-Allah kulit muka kekal sihat jer dan bebas daripada jerawat, jeragat dan sun burn walau pun kita terdedah dengan cahay matahari yang panas. Sebab takut nanti ada kandungan yang tak boleh sah solat kat dalam tu. Kalau setakat nak pakai malam sebelum tidur kat bilik tu tak pe lah :)

5. VITAMIN E



Ini lagi satu penyelamat daripada kulit kering dan SUNBURN. Dengan cuaca yang panas terik, memang tak mustahil nak kena dua masalah nih.

Nutritionist Shaklee pernah inform semasa Health Talk on Product Knowledge, cara untuk elakkan kulit daripada terkena sunburn ialah dengan ambil vitamin yang tinggi dengan anti-oksidan pagi-pagi sebelum keluar rumah dan terkena cahaya matahari. So here, ambil lah Vitamin E pagi sebelum keluar menunaikan ibadah semasa di sana nanti.

Cadangan pengambilan all the supplements sewaktu berada di sana:

Setiap pagi selepas breakfast ambil sebiji Vitamin C dan sebiji Vitamin E untuk kesihatan diri dan kulit. Sebabnya, banyak penyakit yang kita boleh dapat bila kulit terkena lebih sinaran UV kan. Nak pakai sunblock pun leceh. Kalau pakai pun confirm sekejap jer, nanti sampai masjid ambil wuduk balik memang hilang dah sunblock nyer. 

Nutriferon hanya ambil bila perlu sahaja, contohnya kalau mula rasa tak sedap badan, badan mula panas ke atau tekak mula sakit. Boleh standby siap-siap 1-2 sachet dalam beg.

Performance Drink bawa dalam bekas air, kan campur dengan air zamzam kat Masjid tadi. Bila tekak rasa kering dan dahaga boleh lah minum.

Last sekali, Ostematrix ambil tiga atau empat biji waktu malam sebelum tidur. Inshaa-Allah, esok pagi mudah jer nak bangun :)

Sekian untuk kali ini, semoga sharing ini bermanfaat buat semua. Buat yang akan pergi mengerjakan ibadah Haji, Lyana doakan semoga anda selamat pergi dan selamat pulang, juga semoga mendapat ibadah Haji yang mabrur inshaa-Allah.

Assalamualaikum and Have a nice day 

Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 0162099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee & @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)


Wednesday, September 3, 2014

COLLAGEN TERBAIK, hanya dari Shaklee.

Assalamualaikum lovelies :)

Sometimes, most of the women out there will only care about their outer beauty. Beli skin care mahal, make up mahal. Tapi part dalaman mereka abaikan begitu sahaja. Sebenarnya, tak cukup dengan hanya menitikberatkan aspek kecantikan luaran atau fizikal, kecantikan dalaman juga penting untuk kita jaga. Bila dalaman kita sihat, insyaAllah luaran pun automatically akan sihat malahan kita juga akan nampak lebih fresh and bertenaga.

Bagi Lyana sendiri, Lyana sangat mementingkan kualiti sesuatu produk sebelum Lyana membuat keputusan untuk memiliki dan menggunakannya. Lyana tak kisah harga yang agak mahal sedikit tetapi semestinya berbaloi-baloi dengan harga yang kita spend. 

Same goes to bila nak beli baju, kasut or handbag may be. Lyana prefer beli yang mahal sedikit dan berkualiti so that barang tu tahan and boleh pakai lama. Lagi membazir sebenarnya beli yang murah tapi pakai sekejap jer dah tak elok. Rasa-rasa budget lari? Simpan duit, kumpul. Dah cukup beli lah barang yang mahal sikit tetapi kualiti dia terbaik.

Okayh, berbalik kepada kecantikan dalaman tadi. Especially for those yang mencari produk untuk kecantikan untuk dalaman, Shaklee ada menawarkan produk COLLAGEN POWDER yang sememangnya superb and terbaik khusus untuk yang mengalami masalah kulit seperti jerawat, jeragat, parut jerawat, bintik-bintik hitam dan putih yang banyak, kulit tanned akibat sinaran UV matahari, parut luka lama, parut berlubang, kulit terlalu sensitif, kulit terlalu oily atau terlalu kering dan lain-lain lagi masalah kulit. InsyaAllah dengan mengamalkan Collagen Powder nih secara consistent, lepas nih kulit bebas daripada cela dan tak perlu lagi nak make up tebal-tebal dah.



Retail Price: RM298

September promo harga best price for 1 BOX, jimat lebih RM50.
Beli 6 boxes of Collagen Powder dapat 1 box FREE.

Also.. Lyana ada special offer untuk FREE MEMBERSHIP for those yang nak purchase Collagen Powder nih. Nak tau cara-caranya boleh contact Lyana nanti okayh :)

Antara Kelebihan Shaklee Collagen Powder:

❤ Anti-penuaan- Mengecilkan liang pori yang kelihatan pada muka, menghilangkan kedutan dan garis-garis halus.

❤ Mengembalikan keanjalan pada kulit- Menjadikan kulit lebih tegang, anjal dan lembut.

❤ Melembap- Mengurangkan rasa kering dan gatal pada muka, mengelakkan kulit mengelelupas. Bagi kulit berminyak, Collagen Powder membantu mengawal minyak pada muka.

❤ Mencerah- Mengurangkan pigmentasi, jeragat dan menjadikan tona kulit lebih sekata serta lebih cerah secara keseluruhan.

❤ Menegang- Membantu menganjalkan payu dara

❤ Menyubur- Menjadikan rambut lebih sihat, tidak mudah gugur dan bercabang serta rambut lebih tebal dan bersinar.

❤ Meningkatkan pergerakan- Menyokong kesihatan sendi dan kekuatan tulang.


  • Meningkatkan kelembapan kulit ~ 90%
  • Mengurangkan kekasaran dan kekeringan ~ 75%
  • Meningkatkan dalam penampilan keseluruhan ~ 71%
  • Meningkatkan kelembutan dan kelicinan ~ 69%
  • Meningkatkan pemakaian kekal mekap ~ 60%
  • Meningkatkan keanjalan, ketegangan dan elastisiti ~ 55%
  • Meningkatkan ketebalan rambut ~ 54%
  • Meningkatkan keserian, tona dan warna kulit ~ 50%
  • Mengurangkan garis-garis halus dan kedut-kedutan
  • Faedah tambahan: menyokong kesihatan sendi dan menguatkan tulang, membantu mengekalkan otot di dalam mata supaya lembut.

Lyana rindu nak consume Collagen Powder nih, almaklum lah pregnant kena stop kan. So yang consume Lyana punya of course lah my dear ibu. Tapi, yang bagusnya Collagen Powder nih boleh dijadikan sebagai masker muka tau. So biasa Lyana akan ambil sedikit untuk buat sebagai masker, selebihnya Lyana bancuh dengan Orange Juice bagi ibu minum :)

Biasanya masker Lyana buat 2 kali seminggu, time malam sebelum tidur atau pagi selepas Subuh. Hasilnya memang berpuas hati sangat-sangat. Nih antara sebab Lyana suka produk Shaklee, bukan sahaja untuk consume malahan nak buat masker muka pun bolehhh.

Lyana share kat sini yer antara produk Shaklee yang boleh dijadikan sebagai masker:

✿ Collagen Powder
✿ Vivix
✿ ESP
✿ Vitamin C
✿ Vitamin E
✿ Alfalfa Complex

For orders and inquires, boleh contact Lyana via Whatsapp, WeChat or Message okayh. Strictly no calls please, I need my own privacy too :)

Till then, jom sihat and cantik secara semula jadi dengan Shaklee!

Assalamualaikum.


Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 0162099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee & @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

#ShakleeEffect #s2ufamilies #s2United  

 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com