Wednesday, April 30, 2014

Jom register as Shaklee Member dengan FREE MEMBERSHIP.

Assalamualaikum..

Okayh, I received a lot of emails asking on how to register for FREE MEMBERSHIP. So entry kali nih I will guide you and explain cara-cara nak register dengan FREE MEMBERSHIP :)

1- Pembelian around RM650 ke atas dengan MEMBER PRICE and bukan retail price automatically awak akan dapat FREE MEMBERSHIP.

Apa yang awak akan dapat once awak jadi SHAKLEE MEMBER?

  • Member kit
  • Pembelian dengan harga ahli
  • Bonus (kalau awak meet requirement point)
  • Bimbingan untuk business kalau awak berminat untuk business, kalau tak nak untuk makan sendiri pun boleh takde hal
 Member kit.

Monthly bonus yang Shaklee tawarkan :)

2- Here saya list out kan Shaklee products and the points (we all biasa panggil uv), so you may refer untuk products mana yang you nak. Nak FREE MEMBERSHIP mesti lebih 200 uv.

SHAKLEE'S SUPPLEMENT

Advance Joint Health Tablet            31uv
Alfalfa Complex (small)                   13uv
Alfalfa Complex (large)                   25uv
B-Complex                                   13uv
Carotomax                                   19uv
Chewable Vita-C                           09uv
Sustained Release Vita-C                23uv
Collagen Powder                           74uv
CoQ Health                                  31uv
ESP Soy Protein                            39uv
Garlic Complex                              13uv
GLA Complex                                24uv
Herb-Lax                                     12uv
Lecithin                                       11uv
Meal Shakes                                 31uv
Nutriferon                                    45uv
Omega Guard                                35uv
OsteMatrix                                   16uv
Peppermint Ginger Plus                   12uv
Performance Drink                         21uv
Vitamin E Complex                         38uv
Vita-Lea Iron Formula                    23uv
VIVIX                                         118uv
Zinc Complex                                08uv
Cinch Tea                                    27uv
Cinch Shake (Latte, Choc, Vanilla)   37uv

SKIN CARE: NUTRIWHITE SHAKLEE

Daily Defense Whitening Essence          60uv
Gentle Action Make Up Remover           24uv
Gentle Deep Foaming Cleanser             31uv
Overnight Renewal Whitening Cream     59uv
Soothing Radiance Whitening Softener  35uv
Spot Whitening Treatment                  39uv
Ultimate Protection Whitening Lotion    52uv

SKIN CARE: ENFUSELLE SHAKLEE

Enfuselle Basic System for OILY Skin   84uv
Enfuselle Basic System for DRY Skin    90uv

HAIR CARE: PROSANTE

Lightweight Conditioner           18uv
Long Lasting Finishing Spray     15uv
Nourishing Scalp Treatment      25uv
Purifying Shampoo                  16uv
Replenishing Conditioner          18uv
Revitalizing Shampoo              18uv

Untuk tahu details berkenaan products, boleh refer pada side bar blog saya okayh?

For registration, boleh terus direct Whatsapp saya 016-2099703 insyaAllah I will reply to you the soonest. 3 orang terawal yang register FREE MEMBERSHIP for TODAY ada something special untuk awak. Only for TODAY ya..

Till then, Assalamualaikum :)

Kulit Cantik and Flawless dengan Shaklee.

Assalamualaikum and Happy Wednesday lovely people :)

Hari nih saya nak cerita serba sedikit berkenaan supplement Shaklee untuk kulit yang cantik and flawless, but with options that you may choose according to your budget.

Ramai yang nak memiliki kulit muka yang putih berseri mengamalkan produk muka luaran yang berupaya untuk memutihkan kulit muka. Akan tetapi, bahagian lain pulak macam mana? Tak ke pelik kalau putih bahagian muka sahaja? Yang berhijab boleh lah cover lagi, yang tak berhijab memang nampak perbezaan yang ketara antara kulit muka dan bahagian leher terutamanya. Dah macam pakai mask pulak kan..

So nasihat saya di sini, tak salah nak memiliki keinginan nak kulit putih, gebu, cerah dan berseri but biar lah secara naturally. The best way is by taking supplements, so pencerahan adalah secara sekata dan semula jadi.

Supplement yang saya amalkan secara consistent: ESP, Vitamin C, Vitamin E, B Complex, Collagen Powder (all DAILY except for Collagen Powder sayan ambil once or twice a week)

Shaklee ada banyaaaak supplement untuk kulit. Saya akan beri gambaran dan penerangan secara ringkas so that awak tahu yang mana yang awak paling perlukan.

1- Nak kulit cerah, putih, gebu.

Collagen Powder (Untuk yang memiliki budget besar)
ESP (Untuk yang memiliki budget sederhana)
Vitamin C (Untuk yang memiliki budget lebih rendah)

**Kalau ambil all 3, kesan TERBAIK dan LEBIH CEPAT

2- Nak kulit bebas bekas dan parut jerawat atau luka lama

Collagen Powder (Untuk yang memiliki budget besar)
ESP (Untuk yang memiliki budget sederhana)
Vitamin E (Untuk yang memiliki budget lebih rendah)

**Kalau ambil all 3, kesan TERBAIK dan LEBIH CEPAT

3- Nak kulit lebih tegang dan awet muda

Vivix (Untuk yang memiliki budget besar)
Collagen Powder (Untuk yang memiliki budget sederhana)
ESP (Untuk yang memiliki budget lebih rendah)

**Kalau ambil all 3, kesan TERBAIK dan LEBIH CEPAT

For more details, awak semua boleh refer to side bar blog saya sebelah kiri ada semua link entry yang saya pernah tulis tentang Shaklee products :) Moga bermanfaat insyaAllah.

Hari nih last day closing untuk bulan April, I have a special promo for those yang order and buat payment by today. Only TODAY ya, esok no moreee.

Till then, may Allah ease your days ahead.

Assalamualaikum.

Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanhisham@yahoo.com
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Monday, April 28, 2014

Supplement Shaklee untuk Kanak-kanak.

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, lately it seems makin ramai parents yang makin concern tentang pemakanan supplements untuk kesihatan anak masing-masing. Ramai yang ada bertanyakan kepada saya apakah vitamin Shaklee untuk kanak-kanak yang terbaik? Okay, kali ini entri saya nak cerita pasal vitamin untuk kanak-kanak iaitu Meal shakes dan Omega Guard Shaklee. Anak adalah harta bagi ibu bapa yang paling bernilai. Semestinya ibu bapa inginkan yang terbaik untuk anak-anak mereka. Betul tak?


Persoalannya, perlukah supplement sebagai satu makanan tambahan untuk kanak-kanak? Pada asasnya, jika anak-anak kita bukan jenis yang 'fussy eater' serta mendapat segala nutrien daripada meals hariannya, makan makanan tambahan sememangnya tidak perlu. Namun jika sebaliknya, kita boleh memberinya makanan tambahan sebagai usaha untuk membekalkan zat-zat penting untuk menyokong tumbesaran dan kesihatan mereka.

Kesihatan dan kecerdasan anak-anak merupakan nikmat yang paling berharga untuk ibu bapa. Mencegah anak-anak dari jatuh sakit adalah jauh lebih bijak berbanding merawat mereka setelah mereka jatuh sakit. 


Omega Guard Shaklee Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.*

  • Mengandungi minyak ikan
  • Satu hidangan OmegaGuard menyediakan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.
  • DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.
  • Imuniti badan
  • Meningkatkan daya tumpuan dalam pembelajaran
  • Sistem peredaran darah yang teratur


6 fakta menarik tentang Mealshakes

1. Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z, mineral dan ‘Trace Mineral’.
Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.
*Sesuai untuk mereka yang ‘susah’ menelan pil dan juga mereka yang ingin memiliki berat badan yang ideal.

2. Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel
Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.
*Badan lebih sihat. Malah Protien juga penting untuk penghasilan susu badan.Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.

3. Untuk Pembesaran
Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.
*Sesuai untuk tumbuhbesaran anak-anak dan juga sesuai untuk ibu-ibu yang sedang mengandung.

4. Anti-oksida
Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan.
*Sesuai untuk mereka yang ingin kelihatan lebih muda dan mementingkan kecantikan.

5. Pemulihan Kulit
Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit.
*Sesuai untuk mereka yang inginkan kulit yang cantik dan halus mulus.

6.Detox
Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.
*Sesuai untuk kanak-kanak serta orang dewasa yang sering mengalami masalah sembelit.

Rasa yang lazat digemari tua dan muda. Minuman lazat dengan fruktosa semulajadi,nutrien yang perlu untuk badan,tidak mengandungi pewarna tiruan dan gula tiruan.

My little cousin, Anggun Damia nih memang model Meal shakes and Omega Guard Shaklee. Alhamdulillah makan berselera jer tak memilih and pemikiran dia pun jauh lebih cepat and matang compared to other kids. Dia senang duplicate apa yang diajarkan pada dia. So of course, kena lah always tunjuk positive things kat dia and tak boleh ajar benda yang bukan-bukan :)


So untuk ibu bapa yang mencari supplement yang terbaik untuk anak-anak, Meal Shakes and Omega Guard lah yang terbaik. Bukan anak-anak jer yang boleh consume, ibu bapa pun boleh share sekali dengan anak-anak dua supplement nih :)

Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanhisham@yahoo.com
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Saturday, April 26, 2014

Berpantang dengan Shaklee.

Assalamualaikum and Selamat berhujung minggu :)

For today, saya nak cerita serba sedikit mengenai berpantang dan kelebihan berpantang dengan mengamalkan supplement Shaklee.


Betapa pahit dan manisnya pengalaman berpantang bagi wanita Melayu yang baru bersalin. Walau pun tempoh berpantang selama 44 hari adalah suatu masa yang amat menguji kesabaran, boleh dikatakan hampir semua wanita Melayu masih tekun dan mengikuti tradisi ini. Dipercayai bahawa wanita yang rajin berpantang biasanya akan mendapat kembali potongan badan asal mereka seperti sebelum mengandung, menjadi sihat dan cergas seperti sedia kala serta kelihatan lebih cantik.


Sesungguhnya, amalan-amalan berpantang adalah satu proses menyeluruh dan sebenarnya bertujuan untuk memelihara kesihatan wanita selepas bersalin. Menurut buku Ensiklopedia Perbidanan Melayu, kepercayaan berpantang berpaksikan kepada penyembuhan rahim yang dikatakan merupakan pendorong hidup wanita yang menentukan kesihatan diri mereka secara keseluruhannya. Rahim yang sihat menghasilkan ibu yang kelihatan berseri dan menarik pada pandangan. Oleh sebab itu lah masih ramai wanita Melayu yang masih berpegang kepada amalan berpantang. 

Di samping itu, ada kajian moden yang menyokong peranan yang dimainkan oleh bidan kampung yang terhadap wanita yang sedang berpantang. Kajian juga mendapati bahawa terdapat beberapa amalan berpantang adalah berfaedah antaranya melanjutkan tempoh breastfeeding, larangan ke atas pergerakan wanita dalam pantang yang berlebihan dan amalan mengurut. 


Antara amalan-amalan yang masih diamalkan semasa berpantang:

  • Memakai bengkung
  • Berurut
  • Makan jamu / supplement
  • Bertungku
  • Mandi herba dan akar kayu
So here saya nak menyentuh mengenai point yang ke-3, iaitu mengamalkan supplement semasa berpantang.

First sekali, perlu kita tahu semasa mengandung rahim seseorang wanita akan mengembang. Jadi perkara pertama sekali selepas berpantang ialah untuk mengecutkannya kembali.

Secondly, tak kisah sama ada beranak secara normal or operation, both akan ada luka dalaman yang memerlukan penyembuhan. Di sini supplement dapat membantu untuk heals dari dalam selain amalan pemakanan yang sihat.



Set Bersalin Shaklee SET ASAS yang merangkumi Vita-lea, B-complex, Vita C dan juga Zinc complex.

Vita-lea merupakan multivitamin dan mineral yang disaluti dengan spirulina memberi tenaga pada kadar segera dan sangat membantu ibu yang menghadapi masalah tidur semasa berpantang. Vita-lea mempunyai imbangan nutrisi lengkap membantu dalam menangani masalah kurang selera, tekanan darah rendah, depresi, kebas-kebas, letih dan lesu, masalah anemia dengan pembentukan sel darah merah dan juga gula rendah.



✔ Zat besi atau Iron sangat penting dalam pemakanan kerana ia terlibat dalam penghantaran oksigen dalam darah. Oleh itu ia sangat penting dalam memberikan tenaga semasa pantang.
Wanita yang menyusukan anak memerlukan antara 25-27 mg zat besi dalam sehari. Mereka yang mengalami masalah kekurangan zat besi boleh mengalami rasa mudah penat, rasa sukar bernafas dan senang diserang jangkitan kuman.

Vitamin B-complex mengandungi kesemua 8 vitamin penting iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin membantu menambah selera, mengurangkan stress, menghasilkan tenaga dan juga penting untuk replikasi sel darah merah sekiranya letih dan lesu.


✔ Kebanyakan vitamin ini tidak dapat disimpan dalam tubuh dan dibekalkan dengan pengambilan dalam makanan setiap hari. Memasak terlalu lama menyebabkan makanan itu tidak lagi mempunyai vitamin-vitamin ini. Vitamin B-complex ini bertindak pada tahap maksima apabila diberikan secara serentak. Malangnya kebanyakan ibu-ibu tidak mendapat kelapan-lapan vitamin ini semasa tempuh berpantang.

Vitamin C mengukuhkan sistem imunisasi, mengurangkan stress dengan membantu kalenjar adrenal mengawal penghasilan hormon stress dalam tubuh disamping membantu membina kolagen dan membantu mempertingkatkan peredaran kulit kepala disebabkan rambut gugur.


✔ Vitamin C sangat penting bagi kesihatan gusi, gigi tulang dan pembentukan tisu baru. Vitamin C banyak terdapat di dalam buah-buahan seperti orange, strawberry etc. Ibu yang tidak mendapat cukup Vitamin C akan mengalami rasa mudah penat dan mereka juga akan menjadi cepat marah serta mudah mendapat penyakit meroyan (post partum depression). Sendi dan otak akan berasa sakit dan mudah mendapat lebam jika terlanggar meja atau dinding. 


✔ Antara masalah lain yang sering dialami oleh wanita selepas bersalin ialah gusi yang mudah berdarah dan jangkitan kuman pada gusi. Rambut akan gugur dengan banyaknya dan kulit menjadi kering. Mereka mudah jatuh sakit kerana daya tahan badan mereka yang tidak kuat.

Zinc Complex meningkatkan rasa makanan dan deria bau, mengukuhkan akar rambut ketika berpantang kerana kebiasaan rambut gugur terjadi kepada wanita yang menyusukan anak dan masih berpantang.


✔ Zinc terlibat dalam proses metabolism terutama dalam pembentukan sel-sel yang telah rosak semasa kehamilan dan proses kelahiran. Wanita yang berada dalam pantang juga selalunya mudah demam dan diserang dengan pelbagai virus dan bakteria. Mereka memerlukan zinc untuk meningkatkan sistem daya tahan melawan penyakit dengan meningkatkan pengeluaran antibody dari kelenjar thymus yang mengeluarkan T-cells untuk menentang cancer dan menghalang jangkitan penyakit. Zinc juga membantu mengembalikan semula kitaran haid wanita yang baru melahirkan anak, mengembalikan tenaga akibat kelesuan yang kronik semasa pantang dan membentuk kolagen  bagi menyembuhkan luka dengan lebih cepat.

Set Bersalin Shaklee SET 3M merupakan gabungan set asas dengan tambahan ESP, Ostematrix dan juga Alfalfa. Set ini juga terkenal sebagai set menyusu shaklee. 


Kenapa set ini dinamakan sebagai 3M?
3M ialah MOM’S MARVELLOUS MILK atau juga boleh kita panggil MIGHTY MOTHER’S MILK :)

Wanita yang baru melahirkan anak sangat memerlukan nutrisi protein dalam pemakanan mereka. Salah satu sumber protein, selain telur, daging dan ikan ialah kacang soya. Kacang Soya mempunyai kandungan protein yang tinggi dan mengandungi hampir kesemua amino asid yang diperlukan oleh tubuh. 
ESP merupakan non-GMO soy protein yang mempunyai 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Protein sangat penting untuk ibu selepas bersalin bagi membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, mencegah migrain, imsonia dan tekanan. 

✔ Protein dalam tubuh sangat diperlukan bagi merangsang selera makan bagi ibu yang tiada selera, meningkatkan tenaga sekiranya mengalami anemia, tekanan darah rendah, masalah tidur, badan letih dan lesu dan juga depresi.

✔ Protein juga dapat mempertingkatkan pemulihan luka dan parut dengan membina sel-sel yang baru dan juga membantu para ibu yang keguguran rambut kerana pertumbuhan rambut yang sihat turut memerlukan protein.

✔ Pengambilan ESP bersama ostematrix membantu dalam penyerapan kalsium dan juga menguatkan tisu-tisu penghubung.

OsteMatrix terdiri daripada nutrien kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, zinc, kuprum dan magnesium yang penting diperlukan oleh tubuh. OsteMatrix menggantikan semula kalsium dalam tubuh ibu dan elemen penting untuk ibu yang menyusukan dan juga bayi.


✔ Kalsium sangat diperlukan untuk pembentukan tulang dan gigi yang sihat pada bayi yang disusukan. Bagi wanita yang sedang dalam pantang, selalunya tidak banyak bergerak dan kebanyakan masa mereka berbaring di atas katil. Supplement kalsium dapat menghalang pembentukan darah beku pada saluran darah ketika banyak berbaring dan tidak aktif semasa pantang. Kalsium juga sangat penting memperbaiki fungsi saraf, bagi mengelakkan rasa kebas pada anggota kaki dan tangan mereka di samping mempercepatkan pengecutan otot rahem untuk kembali ke saiz asal.

Alfalfa Complex pula bertindak sebagai milk booster turut membantu menangani sakit-sakit badan dengan mengurangkan keasidan dalam tubuh. Ia juga membantu dalam menangani masalah sembelit yang sering dialami wanita selepas melahirkan. Pengambilan alfalfa adalah bergantung kepada ibu dan anak yang tidak mempunyai penyakit SLE dan bebas daripada jaundice atau sakit kuning.

Set Bersalin Shaklee SET PREMIUM terdiri daripada set asas, set menyusu dan set kurus.

Kita sedia maklum ramai para wanita mengalami masalah berat badan ideal setelah bersalin dan pening kepala dengan bentuk fizikal mereka. Set premium dengan tambahan omega guard, herblax dan juga lecithin membantu ibu-ibu kekal langsing dan berseri selepas bersalin.

Omega guard merupakan minyak ikan terbaik di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 asid lemak Omega 3 semula jadi. Omega Guard dapat membantu perkembangan otak bayi dan memori, serta merupakan nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina. Susu ibu yang mengandungi kandungan DHA yang tinggi berupaya meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran.

Herb lax terdiri daripada ramuan yang mengandungi 9 herba semulajadi menggalakkan tindakan perbersihan usus yang lembut yang boleh digunakan untuk jangka masa panjang, membantu masalah sembelit, mengempiskan dan seterusnya memberi kepejalan pada perut. Ia adalah pengambilan untuk proses detoksifikasi yang mudah!

Lecithin dapat membantu dalam pemecahan lemak dan kolesterol dengan bertindak sebagai ‘pembersih’ salur darah dan membantu emulsi dan metabolisma lemak, kolesterol dan trigliserid di dalam tubuh seterusnya mendapatkan badan yang langsing dan sihat. Pengambilannya membantu dalam menyerap vitamin yang larut lemak iaitu vitamin A, D, E dan K. Selain itu, Lecithin juga membantu dalam menangani masalah BENGKAK SUSU. So untuk ibu yang menyusukan bayi, memang kena standby stock kat rumah yer :)


Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanhisham@yahoo.com
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Tuesday, April 22, 2014

Morning Sickness: Ways to reduce it

Assalamualaikum and Happy Tuesday :)

Saat kehamilan adalah saat yang indah buat semua wanita. Wanita memang istimewa kerana dipilih Allah SWT untuk merasai keajaiban ciptaan mahkluk Nya yang bernama manusia.
Tapi saat indah kehamilan itu akan bertukar menjadi masalah yang merunsingkan, meletihkan, meloyakan dan kadang kala mencapai tahap kritikal apabila mengalami alahan atau morning sickness. Kebanyakan ibu hamil mengalami morning sickness di awal kehamilan usually bermula semasa 5-6 weeks dan berlarutan sehingga 3 bulan pertama.

I had been through this before so memang tahu perasaan dia macam mana, orang lain takkan faham apa yang kita rasa. Nak makan semua serba tak kena. Yang dulu jadi favourite sekarang jadi tak suka. Nak tidur pun macam serba tak kena sebab kadang-kadang perut rasa lapar, tapi tekak tak boleh telan. Memang normal, Doctor from Specialist kata ini menandakan bahawa paras hormon kehamilan kita adalah tinggi and it's a good sign.

Antara petua yang boleh diamalkan semasa mengalami gejala morning sickness:
  • Amalkan makan madu, kurma, asam, mangga
  • Minum air halia, 100 plus, jus limau (atau lemon), air mineral
  • Kerap makan even tak lapar untuk elakkan perut masuk angin
  • Elakkan hidu bau yang tak best
  • Cuba alih perhatian untuk tak fikir rasa nak muntah 
  • Banyakkan rest, pasang CD Al-Quran untuk ketenangan minda
Pengambilan vitamin B Complex dan Ostematrix dapat membantu ibu hamil mengatasi gejala morning sickness ini. Mari kita baca kebaikan kedua-dua vitamin ini. 

Kebaikan B Complex Shaklee

  • B complex boleh melegakan mabuk, loya pening dan morning sickness di kalangan ibu hamil. Membantu dalam pembentukan hemoglobin
  • Membantu pembentukan sel darah merah dan pembentukan sistem saraf
  • Terlibat dalam penghasilan tenaga dan berguna untuk kemurungan dan stress. Ia adalah nutrien anti-tekanan

Kebaikan Ostematrix Shaklee


  • Bantu tidur lena sepanjang malam
  • Badan terasa bertenaga & mudah bangun pagi keesokan harinya, terutama apabila digabung dengan pengambilan Shaklee B-Complex
  • Menghilangkan lenguh-lenguh & bisa-bisa badan
  • Mengurangkan rasa sakit pinggang & kejang kaki terutama buat ibu hamil 
  • Melawaskan sistem penghadaman – mudah ‘membuang’ keesokan harinya (bukan cirit birit)




Kombinasi B Complex dan Ostematrix insyaAllah berkesan dalam menangani gejala morning sickness di peringkat awal kehamilan. Kalau pun tidak sepenuhnya, insyaAllah boleh mengurangkan gejala morning sickness yang melanda. 

Calcium pills adalah Ostematrix Shaklee di mana ia mengandungi gabungan Calcium Magnesium yang lengkap dengan Vitamin D. Sebiji OsteMatrix membekalkan 250mg Kalsium dan 100IU Vitamin D. Maka, untuk mendapatkan 100% nilai harian Vitamin D dan Calsium, anda perlu ambil sebanyak 4 biji OsteMatrix setiap hari. 

Ketiadaan kalsium akan menyebabkan maklumat tidak sampai kepada penerima iaitu otot dan saraf. Akibatnya, badan tidak dapat bergerak kerana tidak menerima arahan. Gejala paling ringan ialah kekejangan otot atau pun cramp yang biasanya berlaku ketika kehamilan. 

Jadi untuk ibu hamil yang mengalami alahan, tak lalu nak makan dan loya, cuba lah amalkan makan calcium dan B-Complex.  

Manakala untuk masalah morning sickness yang kronik pula, masa ni ibu hamil yang mengalami gejala ini memang rasa nak selalu berdekatan dengan toilet. Memang dah jadi penghuni setia kat tandas sebab terlalu kerap muntah-muntah dan akhirnya membuatkan badan menjadi lemah. Silap-silap boleh pengsan dalam toilet sebab tubuh badan yang dah tak bermaya dan tak kuat.
Morning sickness yang teruk boleh menyebabkan wanita kehilangan bendalir tubuh yang banyak, dan kehilangan zat galian akan memberikan kesan kepada bayi sekiranya ia berlaku dalam jangka masa yang berpanjangan. Bayi mungkin akan mengalami kekurangan berat badan, tidak membesar secara normal kerana kekurangan zat-zat penting yang diperlukan untuk tumbesaran bayi. 

Sekiranya menghadapi masalah ini, perkara pertama yg penting adalah berjumpa dengan doktor dengan segera. Manalah tahu kalau ada simptom penyakit lain yang ada pada diri kita.

Selain dari B-Complex dan Ostematrix, ibu hamil yang mengalami morning sickness teruk boleh ambil Performance Drink dan Peppermint Ginger Plus.
 

Kebaikan Performance Drink Shaklee

  • Meningkatkan Tenaga dan Daya Ketahanan Badan - Memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat. Menggantikan air yang hilang akibat muntah. Meningkatkan daya tahan otot.
  • mengurang Dehidrasi @ sebagai 'kekurangan air yang banyak dalam badan'. Seseorang ibu yang hamil, perlu memastikan dirinya tidak dehidrasi. Ini adalah kerana, air sangat penting dalam membantu hati dan ginjal membuang kumuhan daripada badan si ibu dan bayi dalam kandungannya.

Kebaikan Peppermint Gingger Plus Shaklee 
  • Ia tidak mengganggu bayi kerana ia diperbuat dari bahan semulajadi dan mempunyai sijil KKM. Direka khas oleh pakar herba utk mengurangkan morning sickness ibu hamil.
  • Halia merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut.
  • Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut.

Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanhisham@yahoo.com
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Sunday, April 20, 2014

Product Sharing: SET RESDUNG SHAKLEE

Assalamualaikum and Happy Sunday..

RESDUNG adalah antara penyakit yang sering menjadi masalah kepada ramai orang di Malaysia.Pelbagai rawatan telah dicuba untuk mengatasi masalah penyakit resdung ini. 

Dalam istilah perubatan, penyakit resdung dikenali dengan nama sinusitis. Masyarakat lazimnya menganggap penyakit ini adalah penyakit yang tidak berbahaya walaupun hakikatnya jika dibiarkan menjadi kronik ia boleh menyebabkan komplikasi kepada otak dan membawa maut!
resdung Set Resdung Shaklee Untuk Rawatan Penyakit Resdung

Punca Penyakit Resdung

Pada kebiasaannya, para pesakit resdung akan mengalami situasi seperti berikut: 
  • bersin dengan kerap
  • dengkuran luar biasa
  • batuk
  • gatal hidung
  • cepat letih
  • muka terasa sakit
  • pening kepala waktu pagi 
Bagi pesakit resdung yang kronik, resdung berisiko menyebabkan punca telinga menjadi pekak. Sebelum bercerita lebih lanjut tentang Set Resdung Shaklee, terlebih dahulu kita perlu tahu apa punca sebenarnya yang menjadi penyebab berlakunya penyakit resdung ini.
Pakar Hidung, Telinga dan Tekak Hospital Pakar Perdana, Dr. Mohamad Hamzah menyatakan resdung adalah sejenis penyakit hidung yang berpunca daripada radang pada membran. Sinus pula merujuk kepada rongga dalam tulang muka yang dipenuhi mukosa. Rongga sinus yang tersumbat berisiko menyebabkan masalah kesihatan kerana bakteria dan kulat mudah membiak di dalamnya serta menghasilkan nanah. Sebagai tambahan, resdung juga boleh berpunca disebabkan oleh rerambut halus silia dalam rongga sinus yang gagal menyempurnakan tugas untuk melancarkan aliran mukus. 
Antara komplikasi penyakit resdung:
  • Jangkitan nanah di sekeliling kawasan mata
  • Jangkitan otak (meningitis)
  • Sakit tekak yang kronik
  • Jangkitan tulang muka
  • Memburukkan keadaan lelah
  • Berdengkur yang kronik
  • Jangkitan telinga dan tonsil, terutamanya kanak-kanak
  • Alahan hidung atau hidung sensitif
  • Selesema biasa yang melarat.

 

Set Resdung Shaklee Sebagai Rawatan Penyakit Resdung:

 Alfalfa Complex
  • Berfungsi mengurangkan tahap keradangan penyakit resdung (sinuisitis).
  • Ramuannya yang kaya dengan sumber klorofil dapat membantu mengurangkan tahap keradangan daripada alergi (allergy), gegata (hives) dan resdung (sinuisitis).
  • Namun begitu, mereka menghidap penyakit SLE tak digalakkan mengambil alfalfa sebagai suplemen.
B Complex
  • Kandungan B6 dalam B Complex berperanan penting untuk memulihara selaput lendir agar kekal sihat dan membantu penghasilan antibodi badan.
  • Bertindak sebagai anti-stress. Apabila resdung menyerang, B Complex akan menjadi penstabil hormon dan penenang semulajadi bagi mengurangkan kesakitan di bahagian muka.
  • Membantu dalam membina protein dalam tubuh.
Vitamin C
  • Ia berfungsi sebagai antioksida yang unggul dalam meningkatkan antibodi dan daya tahan (imuniti) seseorang menghadapi serangan penyakit.
  • Mempercepat proses penyembukan tisu tubuh.
  • Vitamin C memastikan proses pemuliharan proses metabolisme dalam tubuh berfungsi dengan baik dan sempurna.
So for those yang dah lama suffering from resdung, do not hesitate to try Set Resdung Shaklee bagi mengatasi masalah resdung anda. Produk Shaklee adalah produk semula jadi yang selamat dan bebas dadah. 

Hakikatnya, penyakit resdung ini jika dibiarkan melarat akan menjadi kronik dan boleh menyebabkan komplikasi kepada otak yang akhirnya boleh membawa maut.

Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanhisham@yahoo.com
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)


Friday, April 18, 2014

Supplement Tak Berkesan?

Assalamualaikum and Salam Jumaat..

Today I would like to share a few info for those yang always encounter masalah makan supplement macam-macam tapi takde effect pun? Agak-agak kenapa yer?

"Kawan saya makan Omega and Herb Lax dah kurus, kenapa saya tak kurus-kurus?"

"Budak rumah sebelah tu makan Shaklee Collagen Powder punya lah gebu! Hawat saya macam nih jugak? Padahal saya siap makan vitamin lain lagi.."

"Nenek dia makan Vivix nampak muda lah.. Nenek saya makan tak muda-muda pun.."


Hehe just contoh jelah, takde kena mengena dengan yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia.

Sometimes I have several customers yang bertanyakan soalan sebegini padahal dia baru ambil tak sampai seminggu. Memang nak kena babap! Tak sabar menyempat aih. Shaklee ni NATURAL INGREDIENTS, so it heals NATURALLY. Biar cantik secara natural insyaAllah it will last, rather than cantik secara express tetapi will harm you on the incoming days.

And of course, sebagai seorang Islam cantik biar lah secara keseluruhan bukan hanya physically beautiful but inner beautiful pun penting :)

So then, what are the reasons for some of them yang makan supplement tapi tak berkesan?

1- Kurang minum air kosong

Tubuh kita perlukan cukup air untuk membolehkan proses penyerapan supplement secara berkesan dalam badan. Most of us susah betul nak minum air kosong, sebaliknya ambil air manis melebihi air kosong. Take note air manis boleh meningkatkan kepekatan darah dan juga menyebabkan kegemukan.

2- Consistency

Nak kesan cepat tapi makan supplement celup-celup masa. Hari nih makan, esok lupa, lusa makan, tulat lupa balik! Tubuh kita memerlukan sekurang-kurangnya 90 hingga 120 hari untuk kesan yang terbaik dapat kita lihat. Kesan penyerapan vitamin bagi setiap individu juga adalah tak sama, maka kena lah consistent kalau nak kesan dilihat dengan lebih cepat.

3- Elakkan makan supplement sekaligus

Kadang-kadang most of us pemalas nak makan supplement ikut jadual. Lepas breakfast semua nak telan, padahal kita dah consult cara makan elok-elok dia ikut degil dia jugak makan sekali harung! 

Apabila kita makan supplement secara serentak, kepekatan darah kita akan meningkat pada masa tertentu. Kalau awak jenis minum air banyak tu tak pe lah jugak lagi. Ada pulak yang ambil segala jenis supplement malam sebelum tidur, lepas tu minum ke air? Tak kan.. So sila lah follow jadual pemakanan supplement seperti yang telah di consult yer. Lagi pun, tak kesian ke kat buah pinggang sendiri nak kena hadap segala supplement dalam satu masa? Gap kan masa makan yer, ikut lah jadual yang betul.

4- Elak ambil supplement bersama ubat

Kalau ada ubat doctor yang nak kena makan, sila gap kan masa dengan supplement. Ini bertujuan untuk mengelakkan darah dalam badan bercelaru, tak dapat nak serap supplement dengan berkesan. 

Contoh kalau makan ubat doctor pagi, ambil lah supplement tengah hari, petang atau malam. Kata kan lah ubat doctor nak kena makan pagi, tengah hari, petang and malam. Maka, gap kan dalam 1 hingga 2 jam selepas makan ubat doctor untuk makan supplement pulak.

5- No caffein while taking supplement

Pengambilan caffein boleh merosakkan vitamin yang ada dalam badan kita. So, pengambilan caffein secara berterusan akan membazirkan kandungan vitamin yang kita ambil selama ini. Such a waste.. Macam mana nak nampak kesan yang uols harapkan?

6- Pantang larang pemakanan supplement

Certain supplements tak boleh diambil pada suatu masa sebab penyerapan salah satu daripadanya akan terbantut. Contohnya Vita Lea tak boleh diambil bersama susu, ia akan mengganggu penyerapan zat besi dalam badan.



Till then, Assalamualaikum :)
 
Your Shaklee Independent Distributor

NUR LIYANA | lyanhisham@yahoo.com
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Thursday, April 17, 2014

VIVIX Shaklee VS Penyakit Buah Pinggang.

Assalamualaikum lovely people, may Allah bless you and ease your days ahead.

Vivix telah membantu pesakit ni yang hampir nak buat pemindahan buah pingang tetapi dibatalkan kerana keputusan analisis menunjukkan penyembuhan selepas guna Vivix. 

Vivix Recovery Story – Kidneys Healed and Transplant Canceled

Karen Sandifer, a former Home Health Care Supervisor, shares the following story regarding Brandy (her friend) and Vivix.  Brandy was preparing to give her husband one of her kidneys, because he was at stage 4 renal failure with polycystic kidneys.

“Tony has been taking Shaklee Vivix since February, 2009, and guess what?  We went to see the kidney doctor to find out about testing me so that I could give him a kidney and part of my liver, because he was high stage 4 renal failure with poly-cystic kidneys.  At stage 5 you have to be on dialysis to live.  So we wanted to do a transplant before he had to start.

“When they did his blood work, they told us that he is stage 2 to low stage 3, and then proceeded to take him off the renal diets, saying he does not need any blood pressure medication and to enjoy life, because he hopefully had many years before he has to think about dialysis! YOU DON’T GET BETTER WITH THIS DISEASE! And according to the specialists that we consulted, they all said that THERE IS NO CURE!

Kisah Penyembuhan Vivix -  Buah Pinggang Sembuh dan Transplant Dibatalkan

 Karen Sandifer, bekas penyelia Home 
Health Care, berkongsi kisah ini mengenai Brandy (sahabatnya) dan Vivix. Brandy dah bersedia untuk berikan satu buah pinggang dia kepada suami kerana suaminya mengalami kegagalan buah pinggang tahap 4 dengan buah pinggang polisistik.

"Tony mula mengambil Vivix sejak Febuari 2009 dan cuba teka? Kami pergi berjumpa pakar buah pinggang untuk membuat ujian supaya saya boleh memberikan buah pinggang dan sebahagian hati saya, kerana dia berapa pada tahap tinggi (4) kegagalan buah pinggang dengan buah pinggang polisistik. Jika tahap 5 anda perlu dialisis untuk terus hidup. Jadi kami mahu melakukan pemindahan organ sebelum dia terpaksa hidup dengan dialisis.

"Apabila mereka melakukan ujian darah, kami diberitahu yang dia berada pada tahap 2 atau tahap 3 rendah, dan seterusnya menghentikan dia dari meneruskan diet untuk buah pinggang, dia tidak memerlukan ubat-ubatan untuk tekanan darah lagi dan boleh menikmati hidupnya kembali, kerana dia mempunyai masa bertahun lagi sebelum perlu memikirkan untuk menjalani hidup dengan dialisis! Berdasarkan kata pakar yang berunding dengan kami, kesemua mereka mengatakan TIADA PENAWAR!




Mostly Malaysian people takut nak mencuba mengambil supplement disebabkan rasa takut terdapat sebarang kesan sampingan yang tidak baik selepas pengambilan supplement. That is why saya always tekan kan pengambilan supplement memang sangat digalakkan but you have to make sure supplement yang you ambil adalah NATURAL INGREDIENTS and that is what Shaklee offers :)

Andai kita ada chronic illness tidak rugi jika kita laburkan lebih wang kepada supplement yang disokong secara penyelidikan dan sains moden. Vivix merupakan tonik anti penuaan yang berupaya mengembalikan tubuh sehingga 25 tahun lebih muda. Master Law adalah contoh yang mengagumkan sebagai pengguna produk Shaklee untuk jangka panjang.




So people, do not hesitate to try Shaklee as your daily supplements as Shaklee offers you only NATURAL and SAFE supplements only. If you have more budget, usually I will recommend you to consume Vivix sebab Vivix is not only for chronic illness but also is for anti-aging. InsyaAllah you will look younger than your age. Sekarang nih my parents and my husband are consuming Vivix, alhamdulillah memang nampak perubahan yang nyata dari segi kesihatan and my hubby even hari-hari kerja under sun pun kulit tak sunburn sangat macam dulu :)

NOTE: You may read the link at my side bar or google Testimoni Vivix to read and learn more about Vivix.

Till then.

Assalamualaikum.

Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Tuesday, April 15, 2014

SHARING: Amalan Diet Rasulullah S.A.W

Assalamualaikum

Selain pengambilan supplement sebagai makanan tambahan untuk memelihara kesihatan badan secara keseluruhan, perlu kita pastikan amalan pemakanan atau diet harian yang kita ambil perlu lah betul dan seimbang.



Adakah uols sedar bahawa makanan yang dimakan setiap hari tidak boleh diambil sembarangan. Itu adalah penyebab kepada terjadinya pelbagai penyakit. Ianya akan bermula dari keracunan makanan sehingga ke tahap yang lebih serius. 

Sebaiknya anda mengikuti contoh amalan diet yang diamalkan oleh Rasulullah S.A.W kerana sebagaimana yang kita sedia maklum, baginda merupakan insan tepuji dan contoh kepada umat Islam keseluruhannya. Malah, diriwayatkan juga bahawa baginda sepanjang hayatnya tidak pernah mengalami sakit perut kerana baginda pandai menjaga pemakanannya setiap hari. 

Berikut adalah antara amalan diet yang diamalkan oleh baginda:
  • Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu. Kemudian barulah disusuli dengan makan nasi.
  • Tidur satu jam setelah makan tengahari.
  • Jangan abaikan makan malam kerana dikatakan mereka yang meninggalkan makan malam akan ‘dimakan’ usia dan kolesterol dalam badan akan berganda.
  • Dilarang makan makanan ‘darat’ bercampur dengan makanan ‘laut’. Ia memberi kesan dalam jangka panjang. Elakkan makan bersama:

  1. Susu dan daging
  2. Daging dan Ikan
  3. Ikan dan Susu 
  4. Ayam dan Susu 
  5. Ikan dan Telur 
  6. Ikan dan daun salad 
  7. Susu dan cuka 
  8. Buah dan susu

Nabi S.A.W. pernah mencegah kita daripada makanan berasaskan ikan bersama susu kerana dipercayai cepat mendatangkan penyakit. Ini terbukti melalui kajian bahawa daging ayam mengandungi ion (+) sedangkan dalam ikan mengandungi ion (-). Oleh itu jika makanan ini bercampur, akan terjadi reaksi biokimia yang boleh merosakkan usus anda.

Selain itu al-Quran juga mengajar kita supaya menjaga kesihatan seperti melakukan amalan-amalan yang berikut:
  • Mandi pagi sebelum subuh, sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap ke dalam badan dapat mengurangkan penimbunan lemak.
  • Rasulullah mengamalkan minum air putih setiap pagi. Mujarabnya, In Shaa Allah dijauhkan daripada mendapat penyakit.
  • Waktu solat subuh, disunatkan bertafakur (sujud sekurang-kurangnya seminit setelah membaca doa). Kesannya untuk elak dari sakit kepala atau migraine. Ahli sains yang membuat kajian mendapati terdapat beberapa milliliter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.
Amalkan diet yang sihat, insyaAllah pemakanan lebih terjaga dan kesihatan juga lebih terpelihara.
Till then, Assalamualaikum :)


 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com