Monday, September 23, 2013

Dugaan Allah.

Dear Diary,

Semua terasa bagaikan mimpi. Baru seketika diri ini merasa kebahagiaan berumahtangga, ditambah dengan berita penyeri dan peneman dalam diri.. 


"Baby awak dah tak ada.. Mengikut apa yang saya scan ini, degupan jantung baby dah tak ada.."


Ya Allah..

Andai ini ujian dari Mu, aku terima dan aku redha ya Allah.



Assalamualaikum..

"Kadang-kadang Allah hilangkan matahari. Kemudian Allah turunkan hujan.. Puas kita mencari ke mana hilangnya matahari.. Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi."

Sedikit nasihat daripada saya untuk ibu atau bakal ibu di luar sana, di awal kehamilan sememangnya kena lebih berhati-hati, berjaga-jaga, pemakanan juga penting even tak boleh makan cuba cari alternative lain contoh macam vitamins dari doctor (yang nih doctor bagi tapi saya admit saya selalu ter skip makan), tak boleh penat sangat, tak boleh stress dengan kerja atau apa jua masalah, tak boleh buat kerja berat, angkat benda berat, kalau keluar tanda yang pelik macam colour brownish ke cepat-cepat pergi check dengan doctor seeloknya specialist sebab mereka nih lebih pakar dan jangan sesekali ambil mudah perkara nih.

Keguguran juga perlu berpantang, cuma kalau bawah empat bulan pantang dalam two weeks tapi bagi rahim rehat sebulan sebelum plan untuk mengandung lagi. Dari segi pemakanan, kena elakkan makanan berangin, seperti ubi keladi, rebung, sayur keladi, pucuk paku, pucuk ubi, serta terung. Selain itu tak boleh makan makanan yang sejuk serta menjalar seperti labu, kangkung, kacang panjang, timun, dan buah-buahan yang sejuk seperti ciku, betik, langsat, duku, macang, kuini, nangka, cempedak, pisang masak hijau, durian belanda dan tembikai madu. Turut ditegah ialah ikan yang berbisa seperti ikan berduri, terubuk, bawal hitam, tudung periuk, cencaru, tamban, sardin, pari dan makanan laut seperti udang, sotong, kerang, belacan, budu, cencaluk dan ikan masin.

Other pantang mandi tak boleh lama-lama, kena pakai socks and jangan banyak jalan. Sebabnya dekat dalam tu masih luka lagi, luaran jer nampak macam okay. Jalan banyak-banyak nanti sakit pinggang rasa macam nak putus urat! In case dah tersakit pinggang, boleh sapu minyak angin.

Nak share a story for those yang feeling down after miscarriage. Always remember that Allah knows best.. Ini my cousin yang share at my timeline on my facebook:

"I am strong because on October 15th, 2010 at 37 weeks pregnant we walked into our OB office and found out our son Tiberius had passed away.

I am strong because I laboured for 12 beautiful hours and gave birth to my stillborn son in a silent room.

I am strong because on October 22nd 2010, my husband and I buried our first child.

I am strong because 12 weeks after we buried our first son we found out we were expecting again.

I am strong because on May 2nd, 2011, at 18 weeks pregnant, we found out our second son Jacob would not be coming home with us, he was given a fatal diagnosis.

I am strong because despite having a fatal diagnosis we chose to carry Jacob and do everything we possibly could.

I am strong because during the next 18 weeks Jacob's diagnosis changed into something no medical doctor had ever seen before and his prognosis became unknown.

I am strong because on September 5th, 2011, our son Jacob was born via c-section. He cried even though we were told he would not.

I am strong because for the next 2 1/2 days Jacob fought so hard to stay with us and we fought so hard to keep him comfortable and did everything we could.

I am strong because at 7:45pm on September 7th, we had to make a decision no parent should ever have to make, we pulled his life support and Jacob peacefully passed away.

I am strong because on September 14th, 2011 we buried our second child.

I am strong because 9 months after we buried Jacob we decided to try once more.

I am strong because we became pregnant with what we hoped would truly be our rainbow babe.

I am strong because at 18 weeks we found out we were having a healthy little girl.

I am strong because I carried her for 36 1/2 weeks all along knowing we could lose her too.

I am strong because on January 8th, 2013, I was induced and we were on the way to meeting our miracle babe.

I am strong because after 16 rough hours of vbac labour, our miracle baby, Phoebe Faith, was born. Crying, screaming, healthy and alive.

I am strong because even though I only parent one child, I am a mother of three.

I am strong because I have carried 3 children full term but two already reside in Heaven.

I am strong because I chose to cling onto hope and faith when everything else was against us.

I am strong because parenting a rainbow baby is a challenging time in life.

I am strong because I now live with PTSD and fight with it on a daily basis. But I REFUSE to let it define who I am.

I am strong because my hopes and dreams have been shattered but I chose to hold on and now have a beautiful little girl who is the light of my life.

I am strong because I am sharing my video about my journey with you:
http://youtu.be/g5Urhe0aq44
Please know my video does contain pictures of my boys after they have passed. If this is too much for you, please do not watch.

Mamas who have endured loss, don't ever give up. Your rainbow could be one more rainy day away.

*Update: I just wanted to take a moment to thank each and everyone one of you who have made my story go viral. It was my hope to give a few people some faith, hope, courage and strength but to see where it has gone leaves me speechless and humbled. I will take my time to read through each comment and message I have been sent.

To all the other baby loss mamas out there, you are all strong, we are warriors of angels."


As for me now, instead of nak ambil set kehamilan Shaklee kena bertukar kepada set berpantang. Berpantang selepas keguguran perlu lebih jaga dengan rapi, jangan sesekali ambil mudah.



For any orders or inquiries, boleh email to lyanahisham@yahoo.com or wechat saya lyanahisham.

Sekarang tengah 2 weeks medical leave. But I do accept orders no worries. Untuk yang sentiasa mendoakan, thank you so much. Moga Allah merahmati kehidupan kalian dunia akhirat.

Till then, have a nice day ahead.

 Assalamualaikum..

Thursday, September 19, 2013

Pengalaman First Trimester.

Assalamualaikum..

How have you been wonderful darlings? Syukur Alhamdulillah, kalau mengikut kiraan nurse hari tuh kandungan saya kini berusia genap 13 weeks. Sikit lagi nak melangkah ke Second Trimester andai diizinkan Allah.

Ni facebook page baru :) Haa yang sibuk tanya inner awning yang macam saya selalu pakai and yang macam saya pakai masa wedding hari tuh boleh tengok kat blog or page ni k..

The first and second week adalah sangat challenging moments di mana I could not eat.. at all! Like seriously apa jer masuk dalam mulut and telan ke tekak akan dikeluarkan balik sepuloh minit kemudian. Sedih kan? Chocolates yang dahulunya penenang sanubari menjadi musuh ketat. Tak hingin at all! Nak belanja I chocoloate indulgence Secret Recipe? Tak apa lah, I don't have any passion to eat pun..

During Raya, the first Raya I was at my parents in law house. Kesian mak and kakak-kakak ipar, all I could do is just sit down and tenung makanan. Dah lah tak de tenaga nak buat kerja, tak boleh berdiri lama-lama. Makan pun tak boleh? Rendang yang dulu menjadi kegemaran ditenung jauh-jauh, tekak terasa kembang.. Tengok Encik Suami makan bukan main banyak nyee.. Makan untuk isteri and baby sekali kata nyee. Sabar jelah :') Luckily my mother in law sangat sweet membelikan buah plum, itu jer boleh telan. Huhu!

Balik Muar on the second Raya, konon-konon ingat masakan ibu boleh lah mengubat jiwa raga. Hampeh! Selera tetap tak ada makan bubur dengan ikan bilis jer di hari Raya. Jadi lah nasib boleh makan. Pergi check up kat Specialist doctor kata itu tanda baby dalam tu sihat. Sebab tu hormon mama nye agak tidak stabil. Okayh sedikit kelegaan di situ walau terpaksa bertahan dengan bermacam simptom dan sindrom yang pelik. Saya sentiasa mengingatkan diri sendiri di kala kesakitan datang, "Allah takkan menguji melebihi kemampuan hamba Nya.."

Encik Suami bila saya sakit dia yang sedih. Kata nya, biar lah Allah berikan sedikit kesakitan saya pada dia. Ishh! Saya cakap tak nak lah, dia tu kerja lagi kat area site mesti kena sihat. At least saya nih kerja office jer, tak larat pun MC atau EL jer lah. Mujur bos memahami, kerana dia juga seorang wanita seperti saya.

I took vitamins yang Doctor Specialist bagi untuk baby dalam nih kuat sebab mama dia tak boleh makan. Kesian dia nak membesar, mama pulak berat jatuh dua kilo. Kurus kering lah pulak orang berbadan dua nih. Sobs! Supplement Shaklee baru nak start ambil mungkin start masuk empat bulan sebab nak terus ambil Omega Guard dengan ESP sekali. Since sekarang makan vitamins doctor bagi, tak nak bercampur sangat. Sebab doctor masih pantau saya lagi.


Syukur Alhamdulillah masuk week 10, selera makan mula ada balik. Just that makanan bersantan macam curry memang tak boleh nak makan. Tak pe lah kan, banyak lagi boleh makan. Hiks! Mula mengidam butter prawn lah, manggis lah, air tauhu lah, durian lah ape tah lagi saya pun dah lupaa. Hihi! Ibu ayah and Encik Suami lah yang banyak melayan kerenah ku..


Untuk yang baru lepas bersalin tengah breastfeed nak tambah susu pun ada supplement yang sangat berkesan insya-Allah. Kenyang baby nanti dapat minum susu ibu yang banyak.. ^^ Yang nak kahwin pulak boleh ambil supplement untuk kecantikan and kesuburan. And banyak lagi supplement semua ada Shaklee tawarkan.

Untuk sebarang pertanyaan atau order, boleh email saya lyanahisham@yahoo.com atau add kat wechat lyanahisham. Insya-Allah saya menjanjikan super best price and the best consultation as well. Menariknya, customers saya boleh contact saya bila-bila sahaja kalau ada sebarang masalah dengan cara pengambilan atau apa sahaja soalan saya akan jawab secepatnya. Kalau lambat tu might be tengah malam saya dah tidur maka lepas Subuh saya akan reply :)

Till then, moga Allah merahmati dan memberkati hari-hari kalian.

Assalamualaikum.

 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com