Tuesday, October 25, 2011

Lima Tahun.

Buat Muzakkir Shukri, lelaki yang bertakhta di hati saye sejak lima tahun yang lalu..


"Bila kau senyum, ku gembira.. 
Bila kau sedih, ku menangis.." 


Diam tak diam, dah lima tahun masa berlalu. Cepat nyer rasa.. Sedar tak sedar dah lima tahun usia perkenalan kite kan? Dulu masa baru-baru kenal, muda nyer lahai baru sweet seventeen.. Tak matang lagi, muka pun selebet aje. 


Kite berkenalan kat Matrikulasi Johor, lepas tuu masing-masing pegi universiti lain-lain. Awak kat Pahang, saye kat Bangi. Walau pun jauh, hubungan kite masih tetap utuh. Semua nyer atas dasar saling percaya antara satu sama lain. 


"Di mana saja kau berada, ku kan tetap bersamamu..
Walau pun jasad ku jauh, namun hati tetap padamu.."


Tapi biase lah kan, mane ade hubungan yang tak diduga.. Mana ade hubungan yang tak dilanda badai, ribut dan taufan.. Macam tulah juga dengan hubungan kite, dah terlalu banyak dugaan yang kite dah lalui yang akhirnya menyebabkan kite berdua lebih kuat dan juga kite berdua semakin matang. Betul lah kata orang, pengalaman sememangnya mendewasakan. Banyak yang saye belajar tentang kehidupan sepanjang saye kenal awak.


Dengan awak saye belajar untuk tertawa bahagia, dengan awak juga saye belajar untuk menangis. Jujur saye bukan seorang yang kememeh, yang cengeng mudah mengalirkan air mata tak tentu pasal. Tapi dengan awak saye pun tak tau kenapa dengan diri saye, rasa air mata tu dah macam air terjun Gunung Ledang jer tau. Mudah sangat mengalir bila ade sesuatu yang menimpa hubungan kite. Nasib baik juge lah awak nih jenis pandai memujuk dan menenangkan saye.


Awak pelengkap hidup saye, awak penyeri hari-hari saye. Saye tak boleh bayangkan hidup saye tanpa awak di sisi, dan saye tak nak bayangkan pun.


"Biar masa berganti masa, biar pun musim berubah..
Telah ku katakan padamu oh sayang,
Hanya kuasa Tuhan dapat memisahkan.."


Terima kasih awak, untuk lima tahun ini. Lima tahun kebahagiaan, suka dan duka.. Hidup saye terasa bermakna dengan ada nye awak di sisi. Di sisi tak membawa maksud awak perlu sentiasa ade dekat dengan saye.. Walau awak kat JB, saye pulak kat Muar dipisahkan oleh dua jam lebih perjalanan highway, awak tetap dekat di hati saye. Saye sayang awak dan akan sentiasa sayang pada awak..  





"Distance does not matter if two hearts are meant to be together.."



Since 24th October 2006..


Buat yang sentiasa mendoakan, terima kasih atas doa kalian :')

Buat awak, Selamat Tahun Kelima.. 






Sunday, July 17, 2011

90/10 Principle.

Assalamualaikum..


Hari tuu kat ofis, saye betol-betol rasa annoyed giler dengan seseorang nih, yang dah mengacau keje saye. Seriously, saye hampir tak de mood nak keje hari tuh. Hanya dengan membaca satu email nih buat mood saye terus hilangg. Rasa macam nak campak jer orang tuh kat sungai Muar, dah dekat sangat dah dengan tempat saye keje senang sikit nak campak! Nasib lah ade member baik saye sorang nih forward satu mail kat saye, about Principle 90/10. Meh saye explain kat korang dengan menggunakan bahasa and ape yang saye faham daripada mail yang member saye forward tuh erk.

Sometimes kan dalam kehidupan seharian kite, there are times which our day suddenly became horrible terus tak de mood sampai lah ke malam and may be sampai berhari-hari hanya disebabkan one thing yang happen during the beginning of the day. Then mula lah buat semua keje pon tak jadik, semua orang pun rasa nak dimarah, bile drive rasa nak hon jer kat semua orang lain yang kacau jalan and senang citer segala ape pon serba tak kena.


Surely korang pernah rasa macam nih kan, even orang yang penyabar macam mane pon for sure sekali seumur hidup dier pernah rasa perasaan macam tuh. Cume yang berbeza nyer hanya the way setiap orang atasi perasaan tuh, it's either you react positively or you react negatively towards the things that happen to you. Nih laa yang melibatkan Principle 90/10, 10 percent adalah perkara yang kite tak boleh nak halang daripada berlaku pada kite but 90 percent pulak adalah cara kite handle perkara tersebut.


Okayh, contoh nyer macam nih..


Let say pagi tuu korang nak pegi keje, korang dah siap semua lah. Jam masa tuh pukul 6.45 a.m, korang kena masuk keje sebelum pukul 8.00 a.m. Then bile turun nak pegi breakfast, adek korang pulak buat slack. Dier tertumpah kan air milo kat baju korang. Habis lah, dah lah baju color putih memang terus nampak kotor dier. Ape reaksi korang lepas tuh??


If korang menunjukkan reaksi negative..


Korang terus naik hangin kat adek korang, membebel-bebel marah sampai adek korang pun nanges dah. Korang pulak lepas bebel-bebel baru terhegeh-hegeh nak naik atas kena tukar baju semua. Bila turun bawah balik, tengok-tengok adek korang dah kena tinggal dengan bus gara-gara dier pegi toilet cuci muke sebab dier nanges tadi. Jam masa tuu dah pukul 7.15 a.m. Dah korang nak kena hantar adek korang pegi sekolah pulak. Sekolah tuu dah lah jalan dier the other way, lepas tuu jalan jam pulak ade accident.. Dah makan masa dekat setengah jam! Lepas hantar adek korang nak kena pegi ofis jalan jam tak habis lagik.. Sampai-sampai ofis dah terlewat dah pukul 8.20 a.m, bos pulak membebel sebab korang datang lewat dah laa ade briefing pagi tuu yang korang kena lead. Terus satu hari tuu keje jadi serba tak kena. Balik keje adek pulak masam muke dengan korang gara-gara hal pagi tadi. See, satu hari miserable terus hidup korang hanya sebab reaction korang yang first pagi tadi sebab adek korang tertumpahkan air milo kat baju korang.


Cube kalau korang menunjukkan reaksi yang positive pulak..


Korang tarik nafas and cakap, "It's okayy.." and adek korang pun cakap, "Sorry, adek tak sengaja.." Lalu korang senyum and terus naik atas tukar baju, tak sampai sepuluh minit pun. Then korang turun tengok adek korang tengah nak naik bus pegi sekolah. Korang pun sambung breakfast then lepas breakfast terus keluar pegi keje. Jalan tak berapa nak jam sangat sebab awal lagi baru pukul 7.15 a.m. Korang sampai ofis jam baru 7.30 a.m, and korang pun prepare ape yang patut untuk briefing pukul 8.00 a.m which korang yang kena lead. So everything goes well all the day. Balik rumah terus ready for dinner with the whole family.


See the difference? :)


P/S: Everything happens for some reasons. We might not know and control whatever that happen to us, but we could decide on how we want to manage them.


Sunday, January 23, 2011

Homemade sushi ;)

Assalamualaikum and selamat hari Isnin esok yer.


Isnin bermaksud kena bangun awal sebab kena keje.. Ohh Isnin! Nasib baik minggu nih minggu hujung bulan. Pepaham lah sendiri yer.. Hiks!


Okayh, tadi kan dinner saye makan sushi.. Bukan Sushi King atau apaper lah sushi yang jual kat luar sane tuh, tapi homemade sushi buatan sendiri gituu.. Ngeee! Petang tadi masa tengah borak-borak dengan ibu and adek-adek, tibe-tibe teringat sedap nyer dapat makan sushi kann.. Lepas tuu adek saye tanye, "Kak Long tak nak beli Sushi King ker?" Pikir punye pikir macam membazir nyer nak pegi beli dapat nyer secipot kann, hari tuu dah berapa kali pegi makan terbangg melayang dwet ku terbangg.. Ohh by the way, jangan makan Unagi yang kat Sushi King tuu, memang diorang akan cakap kat kite yang tuu tak boleh makan sebab ade kandungan alcohol dalam dier. May be untuk bagi  belut Jepun dier tahan lebih lama kot.


Tibe-tibe came up with an idea, ape kata kite buat sendiri jer sushi.. Terus saye siap-siap pegi Wetex semata-mata nak beli bahan-bahan dier semua. Yang mane dah ade kat rumah tuu tak payah lah kann..


Kereta sendiri ade pemalass nak drive! Teruk betol laa.. >_<
"Ayah, tolongg hantar kitorang pegi Wetex boleyy takk?"
Nasib baik ade ayah yang sporting and understanding.. Hiks!


So, here goes all the ingredients and things needed,


1. Beras untuk sushi brand Sumo, kalau gune beras biase nanti tak jadik.



2. Seaweed, kalau boleh cari yang jenis besar sikit senang nak gulung nanti.


3. Crab meat yang panjang-panjang tuu or udang ke ape ke (boleh goreng tepung.. sedappp!)


4. Timun Jepun yang dipotong panjang-panjang.


5. Isi ayam yang segera punye, or actually macam-macam pon boleh korang gunekan ikut ape yang korang rase nak makan.


6. Tikar untuk gulung sushi, if tak de gulung ikot suke pon boleh asal dier padat and kemas so that senang nak ngaaaap! Macam saye tak de tikar nih saye main gulung jer.


7. Cuka, gula and garam yang dimasak kejap kat api untuk bagi dier sebati lepas tuh sejukkan dier.


8. Mayonaise and cheese.


Firstly, korang masak nasi dulu laa kan.. Bile nasi tuh dah masak, tunggu kejap bagi dier sejuk sikit then baru campurkan cuka, gula and garam yang dah sejuk tadi. Untuk sukatan, korang agak-agak lah erk ikot sesedap rase and berapa banyak nasi yang korang nak gunakan. Lepas tuh bentangkan seaweed atas dulang or pinggan besar and sapukan mayonaise rata-rata atas dier. Then baru letak nasi yang dah campur dengan cuka, gula and garam tadi. 


Lepas tuh if nak buat macam kat Sushi King yang ade crab meat dengan timun tuh, korang letak crab meat and timun Jepun yang panjang kat tengah-tengah dier. Gulungkan dier kemas-kemas and potong dier kecik-kecik. If ade tikar tuh lagi best boleh buat lagi padat and kemas jer.


Kalau nak buat yang macam ade tuna ke atas dier (contoh), korang just gulung jer seaweed yang ade nasi tadi. If nak letak cheese kat dalam dier pon boleyy.. Lepas dah siap gulung baru letak kat sebelah atas tuu tuna ker or apaper ker. Macam tadi, saye letak isi ayam segera yang telah dipotong kecik-kecik.


Tadaaa, ini lah gambar yang sempat di snap tadi sebelum sempat di-ngaaap oleh pirana-pirana terutama nyer saye laa.. Hehee! :P




Sushi buatan sendiri dijamin selamat and halal bukan? Untuk korang yang memang penggemar sushi macam saye, better korang beli barang-barang dier and buat sendiri jer. Jimat pon jimat, kalau makan kat luar sepinggan dua ketul nak yang sedap-sedap empat hingga tujuh ringgit jugak kan.. Nih buat sendiri lagi puas makan tauu.. Tinggal beli jer ape yang korang nak makan udang ker ape ker..


Comel kann?? Comel kann??

Yang nih lagi comel giler! Lepas nih nak try buat macam nih pulak laa lepas tuu bawa bekal pegi keje.. Hahaa ingat nih citer Korea ker? :P

Ehh dah pukul sebelas laa.. Got to go esok keje weyy! Nyte nyte and sweet dreams korang.. Take care and have a nice day ahead ;)



 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com