Saturday, April 15, 2017

PCOS Punca Wanita Susah Hamil.

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera semua

Pernah dengar tak satu istilah yang dipanggil PCOS di kalangan wanita?

PCOS adalah singkatan bagi “Polycystic Ovarian Syndrome” atau juga dikenali sebagai “‘Stein-Levanthal syndrome”.

Dianggarkan 5 hingga 10% wanita yang berada di dalam lingkungan umur reproduktif mengalami masalah ini. Penyakit ini disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon di dalam badan di mana terdapat hormon lelaki yang berlebihan dan insulin di dalam pengidap PCOS. 


Ia disebabkan oleh kitaran haid yang tidak teratur yang disebabkan oleh tiada ovulasi, haid yang berpanjangan dan banyak, kemandulan, obesiti, metabolisma gula dan kolesterol yang terganggu.

Apakah gejala-gejala PCOS? 
  • Kitaran haid yang tidak teratur, jika haid datang kerap kali menjadi banyak dan berpanjangan 
  • Kegemukan atau obesiti 
  • Kencing manis 
  • Kolesterol tinggi 
  • Kemandulan 
  • Ketumbuhan bulu-bulu yang berlebihan seperti lelaki. 


Bagaimana PCOS dikenalpasti/dianogsis?

Doktor akan mengesahkan pesakit menghidap PCOS apabila 2 daripada kriteria tersebut di bawah dipenuhi iaitu:

  • Kitaran haid tidak teratur 
  • Ujian darah menunjukkan hormon tidak seimbang seperti berlebihan hormon lelaki dan / atau ujian klinikal menunjukkan hormon tidak seimbang 
  • Ujian scan / imbasan pelvis menunjukkan ‘polycystic ovari’ 


Apakah ‘polycystic ovary’?

‘Polycyctic ovary’ dikenalpasti melalui ujian scan / imbasan pada pelvis pesakit dan didapati terdapat ‘cyst’ kecil-kecil pada bahagian ovari pesakit yang selalu terdapat dalam 12 cyst atau lebih. Setiap satu cyst anggaran saiz di antara 2-8 mm dibahagian tepi ovari. Ianya juga dipanggil ‘String of pearls’. Cyst kecil ini dikatakan TIDAK akan membesar hingga menyebabkan pembedahan. Sebanyak 20% dikalangan wanita yang normal apabila dilakukan ujian imbasan pelvis menunjukkan terdapat ‘polycyctic ovary’. Hanya sebanyak 6-7% wanita sahaja di kalangan mereka yang menghidap PCOS.


Mengapakah pesakit PCOS sukar hamil?

Ini disebabkan oleh masalah ovuasi dikalangan pesakit PCOS. Disebabkan pesakit PCOS mengalami masalah hormon tidak seimbang, ia menganggu proses kematangan dan perkembangan telur di kilang ovari. Hal ini menyebabkan ovulasi sukar berlaku dan kitaran haid terganggu. Disebabkan ovulasi yang sukar terjadi, peluang untuk hamil juga menjadi tipis.

Apakah risiko kesan jangka panjang untuk pesakit PCOS?
  • 10-20% pesakit PCOS berisiko tinggi menghidap kencing manis terutamanya mereka yang mempunyai sejarah keluarga penghidap kencing manis 
  • Masalah kolesterol tinggi 
  • Masalah tekanan darah tinggi 
  • Sakit jantung 
  • Barah rahim terutamanya bagi mereka yang tidak mempunyai kitaran haid yang teratur 
  • Masalah tidur 
  • Kemurungan 

Apakah langkah-langkah untuk mengatasi masalah pesakit PCOS? 
  • Turunkan berat badan bagi pesakit yang mempunyai masalah berat badan berlebihan dan amalkan gaya hidup yang sihat. Kadangkala pesakit hanya perlu turunkan berat antara 5-10% sahaja dari berat asal untuk menampakkan kesan positif dan penyakit PCOS semakin dapat diatasi. 
  • Ambil ubat atau supplement untuk memperbetulkan kitaran haid. 
  • Ubat kencing manis, contohnya metformin bagi pesakit yang mempunyai masalah hormon insulin insulin yang tinggi, berat badan berlebihan dan menghidap kencing manis. 
  • Ubat fertiliti untuk merangsang kesuburan atau ovulasi. 
  • Pembedahan ‘ovarian-drilling’. 

Walau bagaimanapun, PCOS juga dapat diatasi secara semula jadi dengan menjaga pemakanan dan mengambil makanan atau diet yang seimbang serta sihat.

‘Supplements; dan ‘Superfood’ untuk PCOS

Antara makanan yang dianggap sebagai ‘superfood’ yang memberi banyak manfaat terutamanya kepada penghidap PCOS adalah seperti berikut:

Avocados

Walaupun avocados dikatakan mempunyai tahap lemak yang tinggi tetapi lemak yang terkandung dalam buah avocados adalah lemak baik dan mampu menjadi anti-keradangan secara semulajadi. Sifat anti-keradangan yang terdapat dalam avacados sangat sesuai untuk pesakit PCOS yang menghadapi masalah keradangan.

Satu kajian telah membuktikan masalah keradangan ini akan menyebabkan dan merangsang masalah ‘ovary polycyctic’ dengan menghasilkan androgen. Masalah keradangan yang dihadapi pesakit PCOS meningkatkan hormon insulin dan ia menjadikan pesakit PCOS menjadi semakin kritikal. Antara kelebihan avocados yang lain adalah ia mampu menyerap nutriens yang berasaskan minyak atau lemak dan nutriens karotanoid khususnya.



Kekacang

Kekacang mempunyai indeks glisemik indeks yang rendah di mana ia ditukarkan kepada tenaga/gula dan dilepaskan secara perlaha-lahan ke dalam badan kita. Keadaan ini menyebabkan kekacang adalah pilihan yang sangat sesuai bagi mereka yang menghidap kencing manis dan pesakit PCOS yang menghadapi masalah dengan hormon insulin.

1 kajian telah dilakukan ke atas 31 orang wanita penghidap PCOS. Kumpulan wanita berkenaan dibahagikan kepada 2kumpulan. 1kumpulan diberikan kacang walnuts dan 1kumpulan lagi diberikan kacang badam (almonds). Mereka diarahkan untuk mengambil kekacang ini secara konsisten setiap hari selama 6minggu berturut-turut. Dan keputusan yang diperolehi sangat mengujakan!

Para pengkaji tersebut telah mendapat wanita yang mengambil kacang walnuts setiap hari secara konsisten “sex hormone-binding globulin” mereka menjadi meningkat. Ini adalah penting kerana SHBG berperanan menjadi pengikat dengan hormon testosterone dan menurunkan kadar hormon testosterone yang berlebihan. Hal ini secara tidak langsung mengurangkan secara total simptom-simptom yang dialami oleh pesakit PCOS.

Manakala bagi kumpulan wanita yang mengambil kacang badam (almonds) secara konsisten setiap hari, para pengkaji ini mendapati memberi keseimbangan kepada hormon androgen dan testosterone dalam badan mereka.



Kulit kayu manis

Kulit kayu manis bukan sahaja sangat penting digunakan sebagai rempah ratus dalam masakan tetapi ia juga sangat berkhasiat untuk kesihatan kita. Satu kajian telah membuktikan kulit kayu manis mampu menurunkan paras glukos dalam darah kepada pesakit kencing manis jenis 2.

Kulit kayu manis menstabilkan hormon insulin dalam badan penghidap kencing manis. Insulin sangat penting bagi ovari untuk menghasilkan hormon testosterone. Jadi pengambilan kulit kayu manis juga mampu mengawal paras hormon testosterone.

Satu kajian juga telah dijalankan ke atas 45 orang wanita penghidap PCOS. Wanita ini diarahkan untuk mengambil kulit kayu manis secara konsisten setiap hari sebanyak 2 kali. Dan didapati mereka boleh hamil secara semula jadi selepas beberapa ketika.

Sebanyak manakah para penghidap PCOS boleh mengambil kulit kayu manis setiap hari?

Secara purata mereka boleh mengambil sebanyak 3g kulit kayu manis setiap hari secara konsisten.



Cuka epal


Tiada kajian khusus telah dilakukan ke atas cuka epal terhadap penghidap PCOS tetapi kebolehan cuka epal mengawal insulin dalam badan adalah diakui. Cuka epal juga mampu mengawal paras gula dalam darah dan cuka epal boleh mengawal ‘carb cravings’.



Ikan salmon


Ikan salmon merupakan sejenis ikan yang tinggi dengan vitamin D dan omega-3. 


Setiap 4oz ikan salmon membekalkan 127% vitamin D yang diperlukan oleh badan manusia.

Kekurangan vitamin D dalam badan akan mengakibatkan:

  • Masalah hormon insulin 
  • Kitaran haid tidak stabil 
  • Mengurangkan peluang untuk hamil secara semulajadi 
  • Masalah obesiti 
  • Penyakit kardiovaskular 
Ikan salmon juga tinggi dengan omega-3. Omega-3 penting di dalam tubuh kita sebagai penstabil kepada hormon testosterone di dalam badan penghidap PCOS.



Supplements Shaklee untuk PCOS


Shaklee juga ada menyediakan beberapa ‘supplements’ untuk pesakit PCOS yang bersesuaian.

Antaranya:


Omega-3 penting dalam tubuh kita sebagai penstabil kepada 
hormon testosterone 
di dalam badan penghidap PCOS.


Mempunyai kandungan kalsium dan magnesium sekaligus.



Multivitamin dari Shaklee yang dilengkapi dengan zat besi.



Lengkap dengan semua jenis vitamin B termasuk B6 dan tambahan Asid Folik.



Tinggi dengan resvesterol - Bantu perbaharui sel dalam badan.


HOW CAN VIVIX HELP IN PCOS?

Sedikit info tentang total testosterone, ianya adalah tinggi di dalam wanita PCOS, note that even a slightest increase of testosterone in woman body can suppress normal mesntruation and ovulation, hence affecting fertility. 


Maksudnya di sini, peningkatan walau sedikit hormon testosteron dalam badan seorang wanita akan menyebabkan wanita itu kurang subur dan wanita itu juga akan mendapat ciri-ciri lelaki seperti rambut berlebihan di wajah atau dada.

Satu kajian telah dibuat di mana seramai 30 orang wanita dengan PCOS diberikan resveratrol dan placebo selama 3 bulan.

Prior the study, serum total Testosterone and DHEAS (another hormone that can be converted to testosterone) dan juga OGTT telah diambil untuk melihat risiko penyakit diabetes pada wanita PCOS ini. Ini kerana kurangnya sensitiviti badan pada insulin dalam kes PCOS.

Selepas 3 bulan, ujian darah dan OGTT yang sama telah diambil. 

And the result?

In women taking Resveratrol:

  • PENGURANGAN 23.1% pada total serum Testosterone.
  • PENGURANGAN 22.2% pada DHEAS.
  • PENGURANGAN 31.8% pada fasting blood glucose.

Pada placebo pula menunjukkan peningkatan pada Testosterone and DHEAS, 2.9% and 10.5% respectively. 

(Placebo ni kiranya macam kita x ambil apa-apa)

Therefore, mereka simpulkan yang RESVERATROL BERJAYA MEMBANTU MENINGKATKAN KESUBURAN dan MENGURANGKAN RISIKO DIABETES.



Soy isoflavens dan mempunyai indeks glisemik yang rendah sesuai dengan penghidap PCOS dan kencing manis.



Penting untuk menstabilkan kitar haid serta hormon dalam badan.



Hubungi Lyana terus untuk order dan pertanyaan lanjut.



Wednesday, January 4, 2017

Tips Meredakan DEMAM PANAS Anak.

Assalamualaikum and Hye semua 

Ingat tak saat kita terkena demam panas waktu malam? Lebih-lebih lagi kalau anak kita yang demam panas. Sambil menggigil-gigil dan muntah atas katil. Menggelabah bukan? Sebagai mama dan papa, kita jadi risau sampai apa pun kita tidak lalu selagi anak tidak sembuh sepenuhnya. Tidur pun tak cukup, asyik terjaga untuk pantau keadaan anak.

Anak yang lahir daripada darah daging kita merupakan suatu anugerah yang terindah dan amanah yang perlu kita jaga dengan sebaik mungkin. Pengorbanan kita sebagai mama dan papa dalam membesarkan anak-anak adalah satu pelaburan yang akan memberi ganjaran yang cukup besar di dunia dan akhirat. Di dalam menghadapi proses ini, kadang kala kita didatangi dengan ujian dan cabaran dalam membesarkan anak kita. Kadang kala sihat, kadang kala sakit. Apa jua ujian yang diberi oleh Allah dalam membesarkan anak-anak perlulah kita terima dengan sabar, berusaha dan banyakkan berdoa kepada Nya.

ANAK MUDAH DIJANGKITI PENYAKIT

Di sepanjang proses pembesaran bayi dan kanak-kanak, mereka akan mengalami gangguan kesihatan seperti demam. Anak kecil mudah dijangkiti bakteria atau virus yang boleh menyebabkan demam. Peringkat umur antara 1 tahun hingga 2 tahun terutamanya, mudah dijangkiti kuman kerana mereka dalam proses mengenal dan ingin mencuba. Jadi apa sahaja yang ada di depan mata mereka akan makan atau masukkan ke dalam mulut. Dalam peringkat ini juga, mungkin ada yang masih menghisap jari.

Apabila tangan anak basah, kekotoran mudah melekat pada tangannya. Kesannya, anak akan mudah demam kerana dijangkiti kuman. Jadi apa yang perlu ibu bapa lakukan? Mari kita lihat beberapa petua dan tips yang boleh membantu untuk meredakan demam anak.


 SUKAT SUHU BADAN ANAK


Check suhu badan anak dengan kerap.

Suhu badan yang normal ialah 36.7 C. Justeru, gunakan termometer yang boleh didapati di farmasi. Sebaiknya setiap rumah perlu ada satu tak kisah sama ada jenis letak di dahi, di mulut atau di telinga. Terpulang kepada bajet dan kemampuan. Alat ini penting dan perlu ada untuk kecemasan. Semasa anak demam, menjadi tugas kita untuk sentiasa check suhu badan anak. Jika terlalu panas dan melebihi 38 darjah celcius, ambil inisiatif untuk menurunkan suhu badan anak anda.


TUAM KEPALA DAN BADAN ANAK

Jika suhu badan terlalu panas, ambil tuala dan rendamkan dalam air. Kemudian tuam seluruh badan anak anda, di bahagian kepala terutamanya. Tuam juga di bahagian pelipat seperti ketiak, celah peha, dan celah kaki. Tuala yang dibuat tuam itu perlu di celup semula dengan air setelah digunakan. Jangan biar tuala itu di dahi terlalu lama. Jangan pakaikan baju yang tebal, hanya pakaikan singlet dan atau baju nipis untuk menutup badannya.

And juga boleh menggunakan KOOL FEVER, ada yang jenis untuk letak di dahi atau ada juga yang untuk di badan.


Jika masih juga panas, segera mandikan dia. Pastikan kepala dia sejuk sedikit dan tidak terlalu panas. 


 GUNA DAUN BUNGA RAYA JIKA ADA


Jangan guna bunga, guna daunnya sahaja ya.

Petua anak demam dari orang tua-tua harus dipercayai dan boleh diamalkan. Jika suhu badannya masih belum turun, pagi-pagi anda petik beberapa helai daun bunga raya, basuh dan kemudian rendam selama 30 minit.

Kemudian daun tersebut anda potong kecil-kecil. Kemudian tapis dan ambil lendir daun tersebut. Lendir daun bunga raya boleh menurunkan suhu panas badan. Celupkan tuala dalam lendir daun itu, kemudian lumurkan lendir di kepala dan seluruh badan anak anda. Cuba buat selama 20-30 minit, inshaaAllah demam anak akan kebah.


 BERI ANAK MAKAN BUBUR.



Gantikan makanan lain dengan bubur supaya mudah untuk dikunyah dan ditelan. Biasanya anak yang demam memang tiada selera untuk makan. Jadi tugas anda perlu pastikan perut anak tidak kosong.

Anak tiada selera makan kerana tekak mereka sakit akibat suhu badan yang terlalu panas. Jangan sampai terjadi tonsilitis. Masakkan bubur kosong dan hanya bubur sedikit garam sahaja, boleh juga masukkan sedikit ikan atau ayam dan sayur kegemaran anak. Pastikan dia masih mampu makan untuk sembuh dari demam. Berikan makanan yang lembut dan tidak menyakitkan tekaknya. Jika dia tidak makan, badan anak tidak cukup tenaga untuk melawan penyakit.

Aiskrim Vanila juga boleh diberikan kepada si kecil jika tekaknya sakit. Atas nasihat doktor, aiskrim vanilla dapat melegakan rasa panas dan sakit tekak. 


MINUM BANYAK AIR DAN SUSU

Berikan anak anda air masak yang secukupnya. Air masak perlu diberikan secukupnya kerana ketika demam, suhu badan yang meningkat akan menyebabkan badannya mudah kekeringan air. Badan yang kekeringan air lebih lambat untuk sembuh dan ini akan membawa kepada masalah yang lain pula seperti ketidakseimbangan elektrolit (garam galian) di dalam badan dan kalau kekeringan air ini dibiarkan melarat, boleh menyebabkan anak mendapat sawan, kerosakan buah pinggang dan otak dan mungkin boleh menyebabkan kematian.

Jika anak anda minum susu formula, berikan susu formula yang selalu dia minum. Jika anak masih menyusu badan, berilah sekerap mungkin dia susu supaya panas badannya berkurang. Susu ibu juga penawar dan antibodi melawan penyakit.

Jika tekaknya sakit untuk minum, boleh juga tampalkan Kool Fever di tekaknya untuk kurangkan sakit tekak. Jus buah yang dicairkan, sup ayam atau sup daging, air nasi, air kelapa, air barli juga boleh diberikan jika anak anda sudah besar.


SENTIASA BERADA DI SISI ANAK


Anak perlukan perhatian yang lebih sewaktu tidak sihat.


Kita perlu sentiasa berada di sisi anak apabila dia memerlukan kita. Anak yang tidak sihat, mereka memerlukan perhatian yang lebih daripada ibu bapa. Tanya keperluannya, perasaan dia, berbual-bual dengannya, bacakan buku kegemarannya atau tonton bersama cerita kesukaannya.

Apa yang dia mahukan jika masih tidak keterlaluan, segerakan beri kepadanya. Sentiasa memeluk dan mencium anak dan bisik di telinganya, "Mama sayang awak, get well soon okay sayang nanti kita pergi main kat playground."

 Beri semangat kepadanya. InshaaAllah anak anda pasti akan lebih cepat sembuh daripada sakitnya.


BERDOA PADA ALLAH

Doa seorang ibu sangat mustajab. Doa juga merupakan senjata utama dalam setiap masalah yang kita hadapi. Walau sejauh mana pun kita ikhtiar tetapi kita tidak memohon kepada Nya, sama lah macam kita tidak percaya kepada kekuasaan Nya. Jadi sebagai umat Islam, kita haruslah memohon pertolongan kepada Allah untuk memudahkan segala urusan kita dalam membesarkan anak-anak, berdoa agar diberi kesihatan yang baik kepada keluarga.

Boleh juga amalkan solat-solat sunat, banyakkan berzikir. InshaaAllah, Allah akan perkenankan doa kita. Allah tidak akan menguji melebihi kemampuan hamba Nya.

DOA DEMAM PANAS

Berikut ialah screenshot yang diambil dari buku Indahnya Hidup Bersyariat, tulisan Ustaz Ismail Kamus.




Tindakan awal dari ibu bapa dapat mengelakkan perkara yang lebih teruk berlaku. Sawan terutamanya dapat kita elakkan jika semua langkah awal telah diambil. 

Jangan ambil ringan jika anak demam. Paling penting, jangan panik. Jika tidak tahu nak buat apa, terus bawa berjumpa doktor. Jika berlaku pada waktu malam, terus bawa ke hospital.

PENGALAMAN LYANA SENDIRI APABILA ANAK DEMAM

Beberapa hari lepas, Ayish kena demam panas package sekali batuk dan selsema lepas balik bercuti. Mungkin sebab terlalu kerap swimming dan bercampur dengan kanak-kanak yang lain, yang mungkin tidak sihat. Kebetulan supplement untuk dia pun banyak skip sebab sibuk berjalan ke sana sini maka tak consistent lah baginya. My bad :(


Apa yang Lyana buat ialah pertama sekali memang Lyana kerapkan tuam Ayish satu badan, masa dia tidur lekatkan Kool Fever di bahagian bawah leher, bawah ketiak dan celah celah peha.

Suhu badan memang Lyana check setiap setengah jam atau sejam, untuk make sure tidak naik terlalu tinggi. Then Lyana ada terbaca berkenaan MANDI LEMON. Yang nih pun terus buat, Alhamdulillah berkesan terus turun panas dia.

Untuk kuatkan kembali imunisasi Ayish, Lyana bekalkan supplement untuk dia iaitu MEAL SHAKES, CHEWABLE VITAMIN C dan VITALEA FOR CHILDREN.

NUTRIFERON pun boleh beri kalau anak dah lebih 2 tahun, memang terbaik untuk boost sistem imunisasi dia. Nutriferon ni dalam bentuk serbuk, macam Ayish hari tu Lyana mix kan dalam bubur dia.


Untuk masalah batuk dan selsema, Alhamdulillah terus reda lepas Lyana berikan AL KURMA. Kahak dia start keluar, macam lendir rupa dia.

And now, he's getting better. Dah ada selera makan dah Alhamdulillah :)


Untuk pertanyaan lanjut berkenaan produk SHAKLEE atau AL KURMA boleh terus hubungi Lyana menerusi whatsapp okayh :)


Sunday, December 18, 2016

Tambah Selera Makan Anak Anda.

Assalamualaikum and Hye :)

Untuk entry kali ini, Lyana ingin berkongsi sedikit sebanyak berkenaan tips untuk menambah selera makan anak anda.


This is my son, Muhammad Aqeef Ayish.


Ayish nih bila Lyana bawa pergi mana mana, semua orang geram sebab gebuuu sangat pipi dia. Walau pun gebuu, tapi dia takde la gemuk or obes, badan sedap sedap peluk jer :D

Ayish nih sebenarnya seorang yang memilih bab bab makan. Dia memang suka makan bubur atau nasi yang dah siap siap gaul dengan ayam atau ikan dan sayur. Biasa sayur pun yang dia suka hanya carrot, broccoli dan bayam.

Lyana ada try bagi pasta or mee, memang dia tak berminat. But it's okay, as a Mama kita beri lah apa yang dia suka asalkan berkhasiat.

Ada satu masa tu, tiba tiba jer selera makan dia merudum. Dia tak nak makan, sibuk main jer. Kita nih sebagai Mama mesti lah susah hati kan bila anak tak nak makan? Terus sendiri pun takde selera bila anak tak nak makan.

Then Lyana cuba berikan Ayish MEAL SHAKES SHAKLEE sebab Lyana tahu antara khasiat dia selain untuk cukupkan keperluan nutrisi, Meal Shakes juga boleh membantu meningkatkan selera makan untuk kanak-kanak.


Syukur Alhamdulillah, sejak berikan Ayish Meal Shakes memang selera makan dia terus jer okay balik. Lega betul rasa :') 

Antara khasiat Meal Shakes yang Lyana nampak sendiri perubahan pada Ayish selepas Lyana beri dia consume:

~ Selera makan sentiasa ada
~ Buang air besar tak sembelit
~ Kulit lebih licin dan gebuu
~ Kalau luka ke cepat kering

Sebenarnya, Meal Shakes nih bukan kanak-kanak jer tau yang boleh consume. Nak jadikan sebagai supplement seisi keluarga pun boleh. Cuma cara consume jer berbeza beza.

6 sebab yang utama kenapa perlu ambil Meal Shakes Shaklee

1. Nutrisi Lengkap

  • Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral’. Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak
  • *Sesuai untuk mereka yang ‘susah’ menelan pil dan juga mereka yang ingin menjaga berat badan.

2. Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel
  • Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.
  • *Badan lebih sihat. Malah Protein juga penting untuk penghasilan susu badan. Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.

3. Untuk Pembesaran
  • Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.
  • *Sesuai untuk tumbesaran anak-anak dan juga sesuai untuk ibu-ibu yang sedang mengandung.

4. Anti-oksida
  • Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan.
  • *Sesuai untuk mereka yang ingin kelihatan lebih muda dan mementingkan kecantikan.

5. Pemulihan Kulit
  • Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit.
  • *Sesuai untuk mereka yang inginkan kulit yang cantik dan halus mulus.

6. Detox
  • Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.
  • *Sesuai untuk kanak-kanak serta orang dewasa yang sering mengalami masalah sembelit.

Antara kelebihan lain Meal Shakes Shaklee ini adalah : 
  • Rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak 
  • Sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas 
  • Sesuai untuk seisi keluarga 
  • Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga 
  • Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral sertakalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak. 
  • Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak 
  • Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan 
  • Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa 
  • Meningkatkan selera makan anak 
  • Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa 
  • Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk "tablet" 
  • Menangani masalah sembelit pada kanak-kanak 
  • Amat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti 

Sedap ke Meal Shakes nih?

Rasanya seperti aiskrim vanilla ! : ) 

Meal Shakes adalah hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:
  • Sarapan segera yang berkhasiat
  • Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
  • Hidangan segera untuk para atlet
  • Kudapan menarik pada bila-bila masa
  • Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium

Siapa yang sesuai mengambil Meal Shakes Shaklee?

  • Bayi bermula 1 tahun ke atas 
  • Sumber utama vitamin untuk kanak-kanak 
  • Perangsang kepada anak yang kurang selera makan 
  • Ibu menyusu yang mahu menguruskan badan 
  • Ibu hamil yang mengalami alahan teruk dan sukar untuk makan hidangan yang lengkap dan seimbang 
  • Mereka yang mengalami masalah untuk menelan vitamin dalam bentuk pil 
  • Warga emas 
  • Orang dewasa yang tak sempat nak breakfast (Meal Shakes sangat sesuai sebab ada complete nutrition) 
  • Anak kecil yang sering demam dan selsema (bagus untuk menguatkan sistem imunisasi badan) 
  • Anak-anak yang obes atau berat badan berlebihan 
  • Ibu mengandung, menyusu, pesakit dalam proses pemulihan selepas operation 
  • Mereka yang inginkan kulit cantik, ingin kekal sihat khususnya yang tak suka supplement dalam bentuk tablet kerana Meal Shakes ni datang dlm bentuk serbuk, dibancuh menjadi minuman yang sangat lazat 
  • Mereka yang ingin menambah/memantau berat badan. Hanya 120 kalori dalam setiap hidangan. 
  • Ianya sesuai untuk semua peringkat umur 


Boleh hubungi Lyana untuk order dan pertanyaan lanjut :)


 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com