The Darlings

Tuesday, April 22, 2014

Morning Sickness: Ways to reduce it

Assalamualaikum and Happy Tuesday :)

Saat kehamilan adalah saat yang indah buat semua wanita. Wanita memang istimewa kerana dipilih Allah SWT untuk merasai keajaiban ciptaan mahkluk Nya yang bernama manusia.
Tapi saat indah kehamilan itu akan bertukar menjadi masalah yang merunsingkan, meletihkan, meloyakan dan kadang kala mencapai tahap kritikal apabila mengalami alahan atau morning sickness. Kebanyakan ibu hamil mengalami morning sickness di awal kehamilan usually bermula semasa 5-6 weeks dan berlarutan sehingga 3 bulan pertama.

I had been through this before so memang tahu perasaan dia macam mana, orang lain takkan faham apa yang kita rasa. Nak makan semua serba tak kena. Yang dulu jadi favourite sekarang jadi tak suka. Nak tidur pun macam serba tak kena sebab kadang-kadang perut rasa lapar, tapi tekak tak boleh telan. Memang normal, Doctor from Specialist kata ini menandakan bahawa paras hormon kehamilan kita adalah tinggi and it's a good sign.

Antara petua yang boleh diamalkan semasa mengalami gejala morning sickness:
  • Amalkan makan madu, kurma, asam, mangga
  • Minum air halia, 100 plus, jus limau (atau lemon), air mineral
  • Kerap makan even tak lapar untuk elakkan perut masuk angin
  • Elakkan hidu bau yang tak best
  • Cuba alih perhatian untuk tak fikir rasa nak muntah 
  • Banyakkan rest, pasang CD Al-Quran untuk ketenangan minda
Pengambilan vitamin B Complex dan Ostematrix dapat membantu ibu hamil mengatasi gejala morning sickness ini. Mari kita baca kebaikan kedua-dua vitamin ini. 

Kebaikan B Complex Shaklee

  • B complex boleh melegakan mabuk, loya pening dan morning sickness di kalangan ibu hamil. Membantu dalam pembentukan hemoglobin
  • Membantu pembentukan sel darah merah dan pembentukan sistem saraf
  • Terlibat dalam penghasilan tenaga dan berguna untuk kemurungan dan stress. Ia adalah nutrien anti-tekanan

Kebaikan Ostematrix Shaklee


  • Bantu tidur lena sepanjang malam
  • Badan terasa bertenaga & mudah bangun pagi keesokan harinya, terutama apabila digabung dengan pengambilan Shaklee B-Complex
  • Menghilangkan lenguh-lenguh & bisa-bisa badan
  • Mengurangkan rasa sakit pinggang & kejang kaki terutama buat ibu hamil 
  • Melawaskan sistem penghadaman – mudah ‘membuang’ keesokan harinya (bukan cirit birit)




Kombinasi B Complex dan Ostematrix insyaAllah berkesan dalam menangani gejala morning sickness di peringkat awal kehamilan. Kalau pun tidak sepenuhnya, insyaAllah boleh mengurangkan gejala morning sickness yang melanda. 

Calcium pills adalah Ostematrix Shaklee di mana ia mengandungi gabungan Calcium Magnesium yang lengkap dengan Vitamin D. Sebiji OsteMatrix membekalkan 250mg Kalsium dan 100IU Vitamin D. Maka, untuk mendapatkan 100% nilai harian Vitamin D dan Calsium, anda perlu ambil sebanyak 4 biji OsteMatrix setiap hari. 

Ketiadaan kalsium akan menyebabkan maklumat tidak sampai kepada penerima iaitu otot dan saraf. Akibatnya, badan tidak dapat bergerak kerana tidak menerima arahan. Gejala paling ringan ialah kekejangan otot atau pun cramp yang biasanya berlaku ketika kehamilan. 

Jadi untuk ibu hamil yang mengalami alahan, tak lalu nak makan dan loya, cuba lah amalkan makan calcium dan B-Complex.  

Manakala untuk masalah morning sickness yang kronik pula, masa ni ibu hamil yang mengalami gejala ini memang rasa nak selalu berdekatan dengan toilet. Memang dah jadi penghuni setia kat tandas sebab terlalu kerap muntah-muntah dan akhirnya membuatkan badan menjadi lemah. Silap-silap boleh pengsan dalam toilet sebab tubuh badan yang dah tak bermaya dan tak kuat.
Morning sickness yang teruk boleh menyebabkan wanita kehilangan bendalir tubuh yang banyak, dan kehilangan zat galian akan memberikan kesan kepada bayi sekiranya ia berlaku dalam jangka masa yang berpanjangan. Bayi mungkin akan mengalami kekurangan berat badan, tidak membesar secara normal kerana kekurangan zat-zat penting yang diperlukan untuk tumbesaran bayi. 

Sekiranya menghadapi masalah ini, perkara pertama yg penting adalah berjumpa dengan doktor dengan segera. Manalah tahu kalau ada simptom penyakit lain yang ada pada diri kita.

Selain dari B-Complex dan Ostematrix, ibu hamil yang mengalami morning sickness teruk boleh ambil Performance Drink dan Peppermint Ginger Plus.
 

Kebaikan Performance Drink Shaklee

  • Meningkatkan Tenaga dan Daya Ketahanan Badan - Memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat. Menggantikan air yang hilang akibat muntah. Meningkatkan daya tahan otot.
  • mengurang Dehidrasi @ sebagai 'kekurangan air yang banyak dalam badan'. Seseorang ibu yang hamil, perlu memastikan dirinya tidak dehidrasi. Ini adalah kerana, air sangat penting dalam membantu hati dan ginjal membuang kumuhan daripada badan si ibu dan bayi dalam kandungannya.

Kebaikan Peppermint Gingger Plus Shaklee 
  • Ia tidak mengganggu bayi kerana ia diperbuat dari bahan semulajadi dan mempunyai sijil KKM. Direka khas oleh pakar herba utk mengurangkan morning sickness ibu hamil.
  • Halia merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut.
  • Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut.

Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanhisham@yahoo.com
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Sunday, April 20, 2014

Product Sharing: SET RESDUNG SHAKLEE

Assalamualaikum and Happy Sunday..

RESDUNG adalah antara penyakit yang sering menjadi masalah kepada ramai orang di Malaysia.Pelbagai rawatan telah dicuba untuk mengatasi masalah penyakit resdung ini. 

Dalam istilah perubatan, penyakit resdung dikenali dengan nama sinusitis. Masyarakat lazimnya menganggap penyakit ini adalah penyakit yang tidak berbahaya walaupun hakikatnya jika dibiarkan menjadi kronik ia boleh menyebabkan komplikasi kepada otak dan membawa maut!
resdung Set Resdung Shaklee Untuk Rawatan Penyakit Resdung

Punca Penyakit Resdung

Pada kebiasaannya, para pesakit resdung akan mengalami situasi seperti berikut: 
  • bersin dengan kerap
  • dengkuran luar biasa
  • batuk
  • gatal hidung
  • cepat letih
  • muka terasa sakit
  • pening kepala waktu pagi 
Bagi pesakit resdung yang kronik, resdung berisiko menyebabkan punca telinga menjadi pekak. Sebelum bercerita lebih lanjut tentang Set Resdung Shaklee, terlebih dahulu kita perlu tahu apa punca sebenarnya yang menjadi penyebab berlakunya penyakit resdung ini.
Pakar Hidung, Telinga dan Tekak Hospital Pakar Perdana, Dr. Mohamad Hamzah menyatakan resdung adalah sejenis penyakit hidung yang berpunca daripada radang pada membran. Sinus pula merujuk kepada rongga dalam tulang muka yang dipenuhi mukosa. Rongga sinus yang tersumbat berisiko menyebabkan masalah kesihatan kerana bakteria dan kulat mudah membiak di dalamnya serta menghasilkan nanah. Sebagai tambahan, resdung juga boleh berpunca disebabkan oleh rerambut halus silia dalam rongga sinus yang gagal menyempurnakan tugas untuk melancarkan aliran mukus. 
Antara komplikasi penyakit resdung:
  • Jangkitan nanah di sekeliling kawasan mata
  • Jangkitan otak (meningitis)
  • Sakit tekak yang kronik
  • Jangkitan tulang muka
  • Memburukkan keadaan lelah
  • Berdengkur yang kronik
  • Jangkitan telinga dan tonsil, terutamanya kanak-kanak
  • Alahan hidung atau hidung sensitif
  • Selesema biasa yang melarat.

 

Set Resdung Shaklee Sebagai Rawatan Penyakit Resdung:

 Alfalfa Complex
  • Berfungsi mengurangkan tahap keradangan penyakit resdung (sinuisitis).
  • Ramuannya yang kaya dengan sumber klorofil dapat membantu mengurangkan tahap keradangan daripada alergi (allergy), gegata (hives) dan resdung (sinuisitis).
  • Namun begitu, mereka menghidap penyakit SLE tak digalakkan mengambil alfalfa sebagai suplemen.
B Complex
  • Kandungan B6 dalam B Complex berperanan penting untuk memulihara selaput lendir agar kekal sihat dan membantu penghasilan antibodi badan.
  • Bertindak sebagai anti-stress. Apabila resdung menyerang, B Complex akan menjadi penstabil hormon dan penenang semulajadi bagi mengurangkan kesakitan di bahagian muka.
  • Membantu dalam membina protein dalam tubuh.
Vitamin C
  • Ia berfungsi sebagai antioksida yang unggul dalam meningkatkan antibodi dan daya tahan (imuniti) seseorang menghadapi serangan penyakit.
  • Mempercepat proses penyembukan tisu tubuh.
  • Vitamin C memastikan proses pemuliharan proses metabolisme dalam tubuh berfungsi dengan baik dan sempurna.
So for those yang dah lama suffering from resdung, do not hesitate to try Set Resdung Shaklee bagi mengatasi masalah resdung anda. Produk Shaklee adalah produk semula jadi yang selamat dan bebas dadah. 

Hakikatnya, penyakit resdung ini jika dibiarkan melarat akan menjadi kronik dan boleh menyebabkan komplikasi kepada otak yang akhirnya boleh membawa maut.

Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanhisham@yahoo.com
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Friday, April 18, 2014

Supplement Tak Berkesan?

Assalamualaikum and Salam Jumaat..

Today I would like to share a few info for those yang always encounter masalah makan supplement macam-macam tapi takde effect pun? Agak-agak kenapa yer?

"Kawan saya makan Omega and Herb Lax dah kurus, kenapa saya tak kurus-kurus?"

"Budak rumah sebelah tu makan Shaklee Collagen Powder punya lah gebu! Hawat saya macam nih jugak? Padahal saya siap makan vitamin lain lagi.."

"Nenek dia makan Vivix nampak muda lah.. Nenek saya makan tak muda-muda pun.."


Hehe just contoh jelah, takde kena mengena dengan yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia.

Sometimes I have several customers yang bertanyakan soalan sebegini padahal dia baru ambil tak sampai seminggu. Memang nak kena babap! Tak sabar menyempat aih. Shaklee ni NATURAL INGREDIENTS, so it heals NATURALLY. Biar cantik secara natural insyaAllah it will last, rather than cantik secara express tetapi will harm you on the incoming days.

And of course, sebagai seorang Islam cantik biar lah secara keseluruhan bukan hanya physically beautiful but inner beautiful pun penting :)

So then, what are the reasons for some of them yang makan supplement tapi tak berkesan?

1- Kurang minum air kosong

Tubuh kita perlukan cukup air untuk membolehkan proses penyerapan supplement secara berkesan dalam badan. Most of us susah betul nak minum air kosong, sebaliknya ambil air manis melebihi air kosong. Take note air manis boleh meningkatkan kepekatan darah dan juga menyebabkan kegemukan.

2- Consistency

Nak kesan cepat tapi makan supplement celup-celup masa. Hari nih makan, esok lupa, lusa makan, tulat lupa balik! Tubuh kita memerlukan sekurang-kurangnya 90 hingga 120 hari untuk kesan yang terbaik dapat kita lihat. Kesan penyerapan vitamin bagi setiap individu juga adalah tak sama, maka kena lah consistent kalau nak kesan dilihat dengan lebih cepat.

3- Elakkan makan supplement sekaligus

Kadang-kadang most of us pemalas nak makan supplement ikut jadual. Lepas breakfast semua nak telan, padahal kita dah consult cara makan elok-elok dia ikut degil dia jugak makan sekali harung! 

Apabila kita makan supplement secara serentak, kepekatan darah kita akan meningkat pada masa tertentu. Kalau awak jenis minum air banyak tu tak pe lah jugak lagi. Ada pulak yang ambil segala jenis supplement malam sebelum tidur, lepas tu minum ke air? Tak kan.. So sila lah follow jadual pemakanan supplement seperti yang telah di consult yer. Lagi pun, tak kesian ke kat buah pinggang sendiri nak kena hadap segala supplement dalam satu masa? Gap kan masa makan yer, ikut lah jadual yang betul.

4- Elak ambil supplement bersama ubat

Kalau ada ubat doctor yang nak kena makan, sila gap kan masa dengan supplement. Ini bertujuan untuk mengelakkan darah dalam badan bercelaru, tak dapat nak serap supplement dengan berkesan. 

Contoh kalau makan ubat doctor pagi, ambil lah supplement tengah hari, petang atau malam. Kata kan lah ubat doctor nak kena makan pagi, tengah hari, petang and malam. Maka, gap kan dalam 1 hingga 2 jam selepas makan ubat doctor untuk makan supplement pulak.

5- No caffein while taking supplement

Pengambilan caffein boleh merosakkan vitamin yang ada dalam badan kita. So, pengambilan caffein secara berterusan akan membazirkan kandungan vitamin yang kita ambil selama ini. Such a waste.. Macam mana nak nampak kesan yang uols harapkan?

6- Pantang larang pemakanan supplement

Certain supplements tak boleh diambil pada suatu masa sebab penyerapan salah satu daripadanya akan terbantut. Contohnya Vita Lea tak boleh diambil bersama susu, ia akan mengganggu penyerapan zat besi dalam badan.



Till then, Assalamualaikum :)
 
Your Shaklee Independent Distributor

NUR LIYANA | lyanhisham@yahoo.com
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Thursday, April 17, 2014

VIVIX Shaklee VS Penyakit Buah Pinggang.

Assalamualaikum lovely people, may Allah bless you and ease your days ahead.

Buah pinggang rosak? Jika dahulu memang tak ada penawar untuk pulihkan buah pinggang..tapi jika baca testimoni ni, ketahuilah Vivix telah membantu pesakit ni yang hampir nak buat pemindahan buah pingang tetapi dibatalkan kerana keputusan analisis menunjukkan penyembuhan selepas guna Vivix. Jom sebarkan kemampuan Vivix dalam merawat buah pinggang rosak.


Vivix Recovery Story – Kidneys Healed and Transplant Canceled

Karen Sandifer, a former Home Health Care Supervisor, shares the following story regarding Brandy (her friend) and Vivix.  Brandy was preparing to give her husband one of her kidneys, because he was at stage 4 renal failure with polycystic kidneys.

“Tony has been taking Shaklee Vivix since February, 2009, and guess what?  We went to see the kidney doctor to find out about testing me so that I could give him a kidney and part of my liver, because he was high stage 4 renal failure with poly-cystic kidneys.  At stage 5 you have to be on dialysis to live.  So we wanted to do a transplant before he had to start.

“When they did his blood work, they told us that he is stage 2 to low stage 3, and then proceeded to take him off the renal diets, saying he does not need any blood pressure medication and to enjoy life, because he hopefully had many years before he has to think about dialysis! YOU DON’T GET BETTER WITH THIS DISEASE! And according to the specialists that we consulted, they all said that THERE IS NO CURE!

Kisah Penyembuhan Vivix -  Buah Pinggang Sembuh dan Transplant Dibatalkan

 Karen Sandifer, bekas penyelia Home 
Health Care, berkongsi kisah ini mengenai Brandy (sahabatnya) dan Vivix. Brandy dah bersedia untuk berikan satu buah pinggang dia kepada suami kerana suaminya mengalami kegagalan buah pinggang tahap 4 dengan buah pinggang polisistik.

"Tony mula mengambil Vivix sejak Febuari 2009 dan cuba teka? Kami pergi berjumpa pakar buah pinggang untuk membuat ujian supaya saya boleh memberikan buah pinggang dan sebahagian hati saya, kerana dia berapa pada tahap tinggi (4) kegagalan buah pinggang dengan buah pinggang polisistik. Jika tahap 5 anda perlu dialisis untuk terus hidup. Jadi kami mahu melakukan pemindahan organ sebelum dia terpaksa hidup dengan dialisis.

"Apabila mereka melakukan ujian darah, kami diberitahu yang dia berada pada tahap 2 atau tahap 3 rendah, dan seterusnya menghentikan dia dari meneruskan diet untuk buah pinggang, dia tidak memerlukan ubat-ubatan untuk tekanan darah lagi dan boleh menikmati hidupnya kembali, kerana dia mempunyai masa bertahun lagi sebelum perlu memikirkan untuk menjalani hidup dengan dialisis! Berdasarkan kata pakar yang berunding dengan kami, kesemua mereka mengatakan TIADA PENAWAR!




Mostly Malaysian people takut nak mencuba mengambil supplement disebabkan rasa takut terdapat sebarang kesan sampingan yang tidak baik selepas pengambilan supplement. That is why saya always tekan kan pengambilan supplement memang sangat digalakkan but you have to make sure supplement yang you ambil adalah NATURAL INGREDIENTS and that is what Shaklee offers :)

Andai kita ada chronic illness tidak rugi jika kita laburkan lebih wang kepada supplement yang disokong secara penyelidikan dan sains moden. Vivix merupakan tonik anti penuaan yang berupaya mengembalikan tubuh sehingga 25 tahun lebih muda. Master Law adalah contoh yang mengagumkan sebagai pengguna produk Shaklee untuk jangka panjang.




So people, do not hesitate to try Shaklee as your daily supplements as Shaklee offers you only NATURAL and SAFE supplements only. If you have more budget, usually I will recommend you to consume Vivix sebab Vivix is not only for chronic illness but also is for anti-aging. InsyaAllah you will look younger than your age. Sekarang nih my parents and my husband are consuming Vivix, alhamdulillah memang nampak perubahan yang nyata dari segi kesihatan and my hubby even hari-hari kerja under sun pun kulit tak sunburn sangat macam dulu :)

NOTE: You may read the link at my side bar or google Testimoni Vivix to read and learn more about Vivix.

Till then.

Assalamualaikum.

Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanhisham@yahoo.com
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Tuesday, April 15, 2014

SHARING: Amalan Diet Rasulullah S.A.W

Assalamualaikum

Selain pengambilan supplement sebagai makanan tambahan untuk memelihara kesihatan badan secara keseluruhan, perlu kita pastikan amalan pemakanan atau diet harian yang kita ambil perlu lah betul dan seimbang.



Adakah uols sedar bahawa makanan yang dimakan setiap hari tidak boleh diambil sembarangan. Itu adalah penyebab kepada terjadinya pelbagai penyakit. Ianya akan bermula dari keracunan makanan sehingga ke tahap yang lebih serius. 

Sebaiknya anda mengikuti contoh amalan diet yang diamalkan oleh Rasulullah S.A.W kerana sebagaimana yang kita sedia maklum, baginda merupakan insan tepuji dan contoh kepada umat Islam keseluruhannya. Malah, diriwayatkan juga bahawa baginda sepanjang hayatnya tidak pernah mengalami sakit perut kerana baginda pandai menjaga pemakanannya setiap hari. 

Berikut adalah antara amalan diet yang diamalkan oleh baginda:
  • Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu. Kemudian barulah disusuli dengan makan nasi.
  • Tidur satu jam setelah makan tengahari.
  • Jangan abaikan makan malam kerana dikatakan mereka yang meninggalkan makan malam akan ‘dimakan’ usia dan kolesterol dalam badan akan berganda.
  • Dilarang makan makanan ‘darat’ bercampur dengan makanan ‘laut’. Ia memberi kesan dalam jangka panjang. Elakkan makan bersama:

  1. Susu dan daging
  2. Daging dan Ikan
  3. Ikan dan Susu 
  4. Ayam dan Susu 
  5. Ikan dan Telur 
  6. Ikan dan daun salad 
  7. Susu dan cuka 
  8. Buah dan susu

Nabi S.A.W. pernah mencegah kita daripada makanan berasaskan ikan bersama susu kerana dipercayai cepat mendatangkan penyakit. Ini terbukti melalui kajian bahawa daging ayam mengandungi ion (+) sedangkan dalam ikan mengandungi ion (-). Oleh itu jika makanan ini bercampur, akan terjadi reaksi biokimia yang boleh merosakkan usus anda.

Selain itu al-Quran juga mengajar kita supaya menjaga kesihatan seperti melakukan amalan-amalan yang berikut:
  • Mandi pagi sebelum subuh, sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap ke dalam badan dapat mengurangkan penimbunan lemak.
  • Rasulullah mengamalkan minum air putih setiap pagi. Mujarabnya, In Shaa Allah dijauhkan daripada mendapat penyakit.
  • Waktu solat subuh, disunatkan bertafakur (sujud sekurang-kurangnya seminit setelah membaca doa). Kesannya untuk elak dari sakit kepala atau migraine. Ahli sains yang membuat kajian mendapati terdapat beberapa milliliter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.
Amalkan diet yang sihat, insyaAllah pemakanan lebih terjaga dan kesihatan juga lebih terpelihara.
Till then, Assalamualaikum :)