Monday, May 8, 2017

SHAKLEE'S NATIONAL CONVENTION 2017

Assalamualaikum and Hi semua

Lama tak menulis kat sini. Maaf sangat sangat, busy dengan family and business. Bila masa jadi fully utilize, nak menulis pun tak menyempat.

So far ada 2 big things yang bakal berlaku pada Yana dalam masa terdekat ini.

First one, Japan Trip fully sponsored by Shaklee.

Second one, inshaaAllah Yana and family bakal berpindah ke rumah baru tak lama lagi. Currently tengah under renovation progress lagi, so forecast dalam bulan June nih baru pindah inshaaAllah. Doakan segalanya dipermudahkan ya? :)

Okayh, untuk entry kali nih Yana nak share berkenaan event Shaklee yang baru jer lepas last week on the 29th April 2017.

SHAKLEE'S NATIONAL CONVENTION 2017 

Event National Convention (NC) nih sebenarnya bertujuan untuk mengumpulkan seluruh Shaklee Independent Distributor satu Malaysia dan juga untuk memberikan pengiktirafan kepada semua yang perform untuk cycle 2016/2017.

Alhamdulillah, kali nih ke NC Yana dan husband hadir sebagai NEW MASTER COORDINATOR.


Master Muzakkir & Master Lyana


As for the award, ada 3 awards yang Yana dan husband berjaya achieve.

NEW RANK ACHIEVEMENT
NEW MASTER
BUSINESS GROWTH

MILLION THANKS TO SHAKLEE FOR GIVING US THE OPPORTUNITY FOR A SHORT SHARING SESSION WITH OTHER DISTRIBUTORS.



Introduction by Master Muzakkir :)


(click on the link above for a part of the video)

The main thing yang Yana share ialah bagaimana dengan FOKUS, Yana berjaya menaiki rank Master Coordinator. Untuk anda yang tak tahu, Master Coordinator merupakan level tertinggi dalam bisnes Shaklee sebelum Presidential Master.



Naik stage ambil award adalah idaman semua Shaklee Independent Distributor. Hanya mereka yang perform sepanjang cycle sahaja berpeluang untuk merangkul awards yang disediakan.


My husband, my backbone, my everything. Yana bersyukur sangat sangat sebab Allah kurniakan husband yang sangat memahami dan support Yana dari awal Yana libatkan diri dalam bisnes Shaklee nih.


This is my son, Muhammad Aqeef Ayish. He is one of the reasons why I work so hard to achieve what I have now. Oh by the way, he is now 2 years and 5 months :)


Salah satu sebab Yana sayang sangat dengan bisnes Shaklee nih sebab Shaklee nih betul betul family business yang boleh diwarisi. Master Junior nih nanti inshaaAllah bakal menjadi antara penyambung legacy Mama and Papa.



Barisan New Masters 2016/2017.


Master Junior Aqeef Ayish :)


With my upline Master Nana and my sidelines Master Aida, Master Hana.


InshaaAllah next year kami bakal achieve award nih - Leadership Consistency.


With our upline Master Ahmad Firdaus & Master Nana, 
and of course si comel Adra Aurelia :)


Bersama barisan Leaders from Spectacular by Master Nana and Master Daus.


Bersama family Shaklee2U under Master Iffah and Master Dosh.


Tulang belakang terhebat :')


Master Muzakkir, Master Daus dan Master Sani.


InshaaAllah, berjumpa lagi di National Convention 2018.

All the best untuk semua anak didik The Phenomenal Pearls, target Yana next year inshaaAllah Yana bakal menyaksikan sharing New Masters daripada kalangan anak didik Yana sendiri.

Mohon daripada semua ya :)

Next entry nanti inshaaAllah Yana akan kongsikan pengalaman trip ke Jepun nanti.

Stay tuned.


Saturday, April 15, 2017

PCOS Punca Wanita Susah Hamil.

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera semua

Pernah dengar tak satu istilah yang dipanggil PCOS di kalangan wanita?

PCOS adalah singkatan bagi “Polycystic Ovarian Syndrome” atau juga dikenali sebagai “‘Stein-Levanthal syndrome”.

Dianggarkan 5 hingga 10% wanita yang berada di dalam lingkungan umur reproduktif mengalami masalah ini. Penyakit ini disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon di dalam badan di mana terdapat hormon lelaki yang berlebihan dan insulin di dalam pengidap PCOS. 


Ia disebabkan oleh kitaran haid yang tidak teratur yang disebabkan oleh tiada ovulasi, haid yang berpanjangan dan banyak, kemandulan, obesiti, metabolisma gula dan kolesterol yang terganggu.

Apakah gejala-gejala PCOS? 
  • Kitaran haid yang tidak teratur, jika haid datang kerap kali menjadi banyak dan berpanjangan 
  • Kegemukan atau obesiti 
  • Kencing manis 
  • Kolesterol tinggi 
  • Kemandulan 
  • Ketumbuhan bulu-bulu yang berlebihan seperti lelaki. 


Bagaimana PCOS dikenalpasti/dianogsis?

Doktor akan mengesahkan pesakit menghidap PCOS apabila 2 daripada kriteria tersebut di bawah dipenuhi iaitu:

  • Kitaran haid tidak teratur 
  • Ujian darah menunjukkan hormon tidak seimbang seperti berlebihan hormon lelaki dan / atau ujian klinikal menunjukkan hormon tidak seimbang 
  • Ujian scan / imbasan pelvis menunjukkan ‘polycystic ovari’ 


Apakah ‘polycystic ovary’?

‘Polycyctic ovary’ dikenalpasti melalui ujian scan / imbasan pada pelvis pesakit dan didapati terdapat ‘cyst’ kecil-kecil pada bahagian ovari pesakit yang selalu terdapat dalam 12 cyst atau lebih. Setiap satu cyst anggaran saiz di antara 2-8 mm dibahagian tepi ovari. Ianya juga dipanggil ‘String of pearls’. Cyst kecil ini dikatakan TIDAK akan membesar hingga menyebabkan pembedahan. Sebanyak 20% dikalangan wanita yang normal apabila dilakukan ujian imbasan pelvis menunjukkan terdapat ‘polycyctic ovary’. Hanya sebanyak 6-7% wanita sahaja di kalangan mereka yang menghidap PCOS.


Mengapakah pesakit PCOS sukar hamil?

Ini disebabkan oleh masalah ovuasi dikalangan pesakit PCOS. Disebabkan pesakit PCOS mengalami masalah hormon tidak seimbang, ia menganggu proses kematangan dan perkembangan telur di kilang ovari. Hal ini menyebabkan ovulasi sukar berlaku dan kitaran haid terganggu. Disebabkan ovulasi yang sukar terjadi, peluang untuk hamil juga menjadi tipis.

Apakah risiko kesan jangka panjang untuk pesakit PCOS?
  • 10-20% pesakit PCOS berisiko tinggi menghidap kencing manis terutamanya mereka yang mempunyai sejarah keluarga penghidap kencing manis 
  • Masalah kolesterol tinggi 
  • Masalah tekanan darah tinggi 
  • Sakit jantung 
  • Barah rahim terutamanya bagi mereka yang tidak mempunyai kitaran haid yang teratur 
  • Masalah tidur 
  • Kemurungan 

Apakah langkah-langkah untuk mengatasi masalah pesakit PCOS? 
  • Turunkan berat badan bagi pesakit yang mempunyai masalah berat badan berlebihan dan amalkan gaya hidup yang sihat. Kadangkala pesakit hanya perlu turunkan berat antara 5-10% sahaja dari berat asal untuk menampakkan kesan positif dan penyakit PCOS semakin dapat diatasi. 
  • Ambil ubat atau supplement untuk memperbetulkan kitaran haid. 
  • Ubat kencing manis, contohnya metformin bagi pesakit yang mempunyai masalah hormon insulin insulin yang tinggi, berat badan berlebihan dan menghidap kencing manis. 
  • Ubat fertiliti untuk merangsang kesuburan atau ovulasi. 
  • Pembedahan ‘ovarian-drilling’. 

Walau bagaimanapun, PCOS juga dapat diatasi secara semula jadi dengan menjaga pemakanan dan mengambil makanan atau diet yang seimbang serta sihat.

‘Supplements; dan ‘Superfood’ untuk PCOS

Antara makanan yang dianggap sebagai ‘superfood’ yang memberi banyak manfaat terutamanya kepada penghidap PCOS adalah seperti berikut:

Avocados

Walaupun avocados dikatakan mempunyai tahap lemak yang tinggi tetapi lemak yang terkandung dalam buah avocados adalah lemak baik dan mampu menjadi anti-keradangan secara semulajadi. Sifat anti-keradangan yang terdapat dalam avacados sangat sesuai untuk pesakit PCOS yang menghadapi masalah keradangan.

Satu kajian telah membuktikan masalah keradangan ini akan menyebabkan dan merangsang masalah ‘ovary polycyctic’ dengan menghasilkan androgen. Masalah keradangan yang dihadapi pesakit PCOS meningkatkan hormon insulin dan ia menjadikan pesakit PCOS menjadi semakin kritikal. Antara kelebihan avocados yang lain adalah ia mampu menyerap nutriens yang berasaskan minyak atau lemak dan nutriens karotanoid khususnya.



Kekacang

Kekacang mempunyai indeks glisemik indeks yang rendah di mana ia ditukarkan kepada tenaga/gula dan dilepaskan secara perlaha-lahan ke dalam badan kita. Keadaan ini menyebabkan kekacang adalah pilihan yang sangat sesuai bagi mereka yang menghidap kencing manis dan pesakit PCOS yang menghadapi masalah dengan hormon insulin.

1 kajian telah dilakukan ke atas 31 orang wanita penghidap PCOS. Kumpulan wanita berkenaan dibahagikan kepada 2kumpulan. 1kumpulan diberikan kacang walnuts dan 1kumpulan lagi diberikan kacang badam (almonds). Mereka diarahkan untuk mengambil kekacang ini secara konsisten setiap hari selama 6minggu berturut-turut. Dan keputusan yang diperolehi sangat mengujakan!

Para pengkaji tersebut telah mendapat wanita yang mengambil kacang walnuts setiap hari secara konsisten “sex hormone-binding globulin” mereka menjadi meningkat. Ini adalah penting kerana SHBG berperanan menjadi pengikat dengan hormon testosterone dan menurunkan kadar hormon testosterone yang berlebihan. Hal ini secara tidak langsung mengurangkan secara total simptom-simptom yang dialami oleh pesakit PCOS.

Manakala bagi kumpulan wanita yang mengambil kacang badam (almonds) secara konsisten setiap hari, para pengkaji ini mendapati memberi keseimbangan kepada hormon androgen dan testosterone dalam badan mereka.



Kulit kayu manis

Kulit kayu manis bukan sahaja sangat penting digunakan sebagai rempah ratus dalam masakan tetapi ia juga sangat berkhasiat untuk kesihatan kita. Satu kajian telah membuktikan kulit kayu manis mampu menurunkan paras glukos dalam darah kepada pesakit kencing manis jenis 2.

Kulit kayu manis menstabilkan hormon insulin dalam badan penghidap kencing manis. Insulin sangat penting bagi ovari untuk menghasilkan hormon testosterone. Jadi pengambilan kulit kayu manis juga mampu mengawal paras hormon testosterone.

Satu kajian juga telah dijalankan ke atas 45 orang wanita penghidap PCOS. Wanita ini diarahkan untuk mengambil kulit kayu manis secara konsisten setiap hari sebanyak 2 kali. Dan didapati mereka boleh hamil secara semula jadi selepas beberapa ketika.

Sebanyak manakah para penghidap PCOS boleh mengambil kulit kayu manis setiap hari?

Secara purata mereka boleh mengambil sebanyak 3g kulit kayu manis setiap hari secara konsisten.



Cuka epal


Tiada kajian khusus telah dilakukan ke atas cuka epal terhadap penghidap PCOS tetapi kebolehan cuka epal mengawal insulin dalam badan adalah diakui. Cuka epal juga mampu mengawal paras gula dalam darah dan cuka epal boleh mengawal ‘carb cravings’.



Ikan salmon


Ikan salmon merupakan sejenis ikan yang tinggi dengan vitamin D dan omega-3. 


Setiap 4oz ikan salmon membekalkan 127% vitamin D yang diperlukan oleh badan manusia.

Kekurangan vitamin D dalam badan akan mengakibatkan:

  • Masalah hormon insulin 
  • Kitaran haid tidak stabil 
  • Mengurangkan peluang untuk hamil secara semulajadi 
  • Masalah obesiti 
  • Penyakit kardiovaskular 
Ikan salmon juga tinggi dengan omega-3. Omega-3 penting di dalam tubuh kita sebagai penstabil kepada hormon testosterone di dalam badan penghidap PCOS.



Supplements Shaklee untuk PCOS


Shaklee juga ada menyediakan beberapa ‘supplements’ untuk pesakit PCOS yang bersesuaian.

Antaranya:


Omega-3 penting dalam tubuh kita sebagai penstabil kepada 
hormon testosterone 
di dalam badan penghidap PCOS.


Mempunyai kandungan kalsium dan magnesium sekaligus.



Multivitamin dari Shaklee yang dilengkapi dengan zat besi.



Lengkap dengan semua jenis vitamin B termasuk B6 dan tambahan Asid Folik.



Tinggi dengan resvesterol - Bantu perbaharui sel dalam badan.


HOW CAN VIVIX HELP IN PCOS?

Sedikit info tentang total testosterone, ianya adalah tinggi di dalam wanita PCOS, note that even a slightest increase of testosterone in woman body can suppress normal mesntruation and ovulation, hence affecting fertility. 


Maksudnya di sini, peningkatan walau sedikit hormon testosteron dalam badan seorang wanita akan menyebabkan wanita itu kurang subur dan wanita itu juga akan mendapat ciri-ciri lelaki seperti rambut berlebihan di wajah atau dada.

Satu kajian telah dibuat di mana seramai 30 orang wanita dengan PCOS diberikan resveratrol dan placebo selama 3 bulan.

Prior the study, serum total Testosterone and DHEAS (another hormone that can be converted to testosterone) dan juga OGTT telah diambil untuk melihat risiko penyakit diabetes pada wanita PCOS ini. Ini kerana kurangnya sensitiviti badan pada insulin dalam kes PCOS.

Selepas 3 bulan, ujian darah dan OGTT yang sama telah diambil. 

And the result?

In women taking Resveratrol:

  • PENGURANGAN 23.1% pada total serum Testosterone.
  • PENGURANGAN 22.2% pada DHEAS.
  • PENGURANGAN 31.8% pada fasting blood glucose.

Pada placebo pula menunjukkan peningkatan pada Testosterone and DHEAS, 2.9% and 10.5% respectively. 

(Placebo ni kiranya macam kita x ambil apa-apa)

Therefore, mereka simpulkan yang RESVERATROL BERJAYA MEMBANTU MENINGKATKAN KESUBURAN dan MENGURANGKAN RISIKO DIABETES.



Soy isoflavens dan mempunyai indeks glisemik yang rendah sesuai dengan penghidap PCOS dan kencing manis.



Penting untuk menstabilkan kitar haid serta hormon dalam badan.



Hubungi Lyana terus untuk order dan pertanyaan lanjut.



Wednesday, January 4, 2017

Tips Meredakan DEMAM PANAS Anak.

Assalamualaikum and Hye semua 

Ingat tak saat kita terkena demam panas waktu malam? Lebih-lebih lagi kalau anak kita yang demam panas. Sambil menggigil-gigil dan muntah atas katil. Menggelabah bukan? Sebagai mama dan papa, kita jadi risau sampai apa pun kita tidak lalu selagi anak tidak sembuh sepenuhnya. Tidur pun tak cukup, asyik terjaga untuk pantau keadaan anak.

Anak yang lahir daripada darah daging kita merupakan suatu anugerah yang terindah dan amanah yang perlu kita jaga dengan sebaik mungkin. Pengorbanan kita sebagai mama dan papa dalam membesarkan anak-anak adalah satu pelaburan yang akan memberi ganjaran yang cukup besar di dunia dan akhirat. Di dalam menghadapi proses ini, kadang kala kita didatangi dengan ujian dan cabaran dalam membesarkan anak kita. Kadang kala sihat, kadang kala sakit. Apa jua ujian yang diberi oleh Allah dalam membesarkan anak-anak perlulah kita terima dengan sabar, berusaha dan banyakkan berdoa kepada Nya.

ANAK MUDAH DIJANGKITI PENYAKIT

Di sepanjang proses pembesaran bayi dan kanak-kanak, mereka akan mengalami gangguan kesihatan seperti demam. Anak kecil mudah dijangkiti bakteria atau virus yang boleh menyebabkan demam. Peringkat umur antara 1 tahun hingga 2 tahun terutamanya, mudah dijangkiti kuman kerana mereka dalam proses mengenal dan ingin mencuba. Jadi apa sahaja yang ada di depan mata mereka akan makan atau masukkan ke dalam mulut. Dalam peringkat ini juga, mungkin ada yang masih menghisap jari.

Apabila tangan anak basah, kekotoran mudah melekat pada tangannya. Kesannya, anak akan mudah demam kerana dijangkiti kuman. Jadi apa yang perlu ibu bapa lakukan? Mari kita lihat beberapa petua dan tips yang boleh membantu untuk meredakan demam anak.


 SUKAT SUHU BADAN ANAK


Check suhu badan anak dengan kerap.

Suhu badan yang normal ialah 36.7 C. Justeru, gunakan termometer yang boleh didapati di farmasi. Sebaiknya setiap rumah perlu ada satu tak kisah sama ada jenis letak di dahi, di mulut atau di telinga. Terpulang kepada bajet dan kemampuan. Alat ini penting dan perlu ada untuk kecemasan. Semasa anak demam, menjadi tugas kita untuk sentiasa check suhu badan anak. Jika terlalu panas dan melebihi 38 darjah celcius, ambil inisiatif untuk menurunkan suhu badan anak anda.


TUAM KEPALA DAN BADAN ANAK

Jika suhu badan terlalu panas, ambil tuala dan rendamkan dalam air. Kemudian tuam seluruh badan anak anda, di bahagian kepala terutamanya. Tuam juga di bahagian pelipat seperti ketiak, celah peha, dan celah kaki. Tuala yang dibuat tuam itu perlu di celup semula dengan air setelah digunakan. Jangan biar tuala itu di dahi terlalu lama. Jangan pakaikan baju yang tebal, hanya pakaikan singlet dan atau baju nipis untuk menutup badannya.

And juga boleh menggunakan KOOL FEVER, ada yang jenis untuk letak di dahi atau ada juga yang untuk di badan.


Jika masih juga panas, segera mandikan dia. Pastikan kepala dia sejuk sedikit dan tidak terlalu panas. 


 GUNA DAUN BUNGA RAYA JIKA ADA


Jangan guna bunga, guna daunnya sahaja ya.

Petua anak demam dari orang tua-tua harus dipercayai dan boleh diamalkan. Jika suhu badannya masih belum turun, pagi-pagi anda petik beberapa helai daun bunga raya, basuh dan kemudian rendam selama 30 minit.

Kemudian daun tersebut anda potong kecil-kecil. Kemudian tapis dan ambil lendir daun tersebut. Lendir daun bunga raya boleh menurunkan suhu panas badan. Celupkan tuala dalam lendir daun itu, kemudian lumurkan lendir di kepala dan seluruh badan anak anda. Cuba buat selama 20-30 minit, inshaaAllah demam anak akan kebah.


 BERI ANAK MAKAN BUBUR.



Gantikan makanan lain dengan bubur supaya mudah untuk dikunyah dan ditelan. Biasanya anak yang demam memang tiada selera untuk makan. Jadi tugas anda perlu pastikan perut anak tidak kosong.

Anak tiada selera makan kerana tekak mereka sakit akibat suhu badan yang terlalu panas. Jangan sampai terjadi tonsilitis. Masakkan bubur kosong dan hanya bubur sedikit garam sahaja, boleh juga masukkan sedikit ikan atau ayam dan sayur kegemaran anak. Pastikan dia masih mampu makan untuk sembuh dari demam. Berikan makanan yang lembut dan tidak menyakitkan tekaknya. Jika dia tidak makan, badan anak tidak cukup tenaga untuk melawan penyakit.

Aiskrim Vanila juga boleh diberikan kepada si kecil jika tekaknya sakit. Atas nasihat doktor, aiskrim vanilla dapat melegakan rasa panas dan sakit tekak. 


MINUM BANYAK AIR DAN SUSU

Berikan anak anda air masak yang secukupnya. Air masak perlu diberikan secukupnya kerana ketika demam, suhu badan yang meningkat akan menyebabkan badannya mudah kekeringan air. Badan yang kekeringan air lebih lambat untuk sembuh dan ini akan membawa kepada masalah yang lain pula seperti ketidakseimbangan elektrolit (garam galian) di dalam badan dan kalau kekeringan air ini dibiarkan melarat, boleh menyebabkan anak mendapat sawan, kerosakan buah pinggang dan otak dan mungkin boleh menyebabkan kematian.

Jika anak anda minum susu formula, berikan susu formula yang selalu dia minum. Jika anak masih menyusu badan, berilah sekerap mungkin dia susu supaya panas badannya berkurang. Susu ibu juga penawar dan antibodi melawan penyakit.

Jika tekaknya sakit untuk minum, boleh juga tampalkan Kool Fever di tekaknya untuk kurangkan sakit tekak. Jus buah yang dicairkan, sup ayam atau sup daging, air nasi, air kelapa, air barli juga boleh diberikan jika anak anda sudah besar.


SENTIASA BERADA DI SISI ANAK


Anak perlukan perhatian yang lebih sewaktu tidak sihat.


Kita perlu sentiasa berada di sisi anak apabila dia memerlukan kita. Anak yang tidak sihat, mereka memerlukan perhatian yang lebih daripada ibu bapa. Tanya keperluannya, perasaan dia, berbual-bual dengannya, bacakan buku kegemarannya atau tonton bersama cerita kesukaannya.

Apa yang dia mahukan jika masih tidak keterlaluan, segerakan beri kepadanya. Sentiasa memeluk dan mencium anak dan bisik di telinganya, "Mama sayang awak, get well soon okay sayang nanti kita pergi main kat playground."

 Beri semangat kepadanya. InshaaAllah anak anda pasti akan lebih cepat sembuh daripada sakitnya.


BERDOA PADA ALLAH

Doa seorang ibu sangat mustajab. Doa juga merupakan senjata utama dalam setiap masalah yang kita hadapi. Walau sejauh mana pun kita ikhtiar tetapi kita tidak memohon kepada Nya, sama lah macam kita tidak percaya kepada kekuasaan Nya. Jadi sebagai umat Islam, kita haruslah memohon pertolongan kepada Allah untuk memudahkan segala urusan kita dalam membesarkan anak-anak, berdoa agar diberi kesihatan yang baik kepada keluarga.

Boleh juga amalkan solat-solat sunat, banyakkan berzikir. InshaaAllah, Allah akan perkenankan doa kita. Allah tidak akan menguji melebihi kemampuan hamba Nya.

DOA DEMAM PANAS

Berikut ialah screenshot yang diambil dari buku Indahnya Hidup Bersyariat, tulisan Ustaz Ismail Kamus.




Tindakan awal dari ibu bapa dapat mengelakkan perkara yang lebih teruk berlaku. Sawan terutamanya dapat kita elakkan jika semua langkah awal telah diambil. 

Jangan ambil ringan jika anak demam. Paling penting, jangan panik. Jika tidak tahu nak buat apa, terus bawa berjumpa doktor. Jika berlaku pada waktu malam, terus bawa ke hospital.

PENGALAMAN LYANA SENDIRI APABILA ANAK DEMAM

Beberapa hari lepas, Ayish kena demam panas package sekali batuk dan selsema lepas balik bercuti. Mungkin sebab terlalu kerap swimming dan bercampur dengan kanak-kanak yang lain, yang mungkin tidak sihat. Kebetulan supplement untuk dia pun banyak skip sebab sibuk berjalan ke sana sini maka tak consistent lah baginya. My bad :(


Apa yang Lyana buat ialah pertama sekali memang Lyana kerapkan tuam Ayish satu badan, masa dia tidur lekatkan Kool Fever di bahagian bawah leher, bawah ketiak dan celah celah peha.

Suhu badan memang Lyana check setiap setengah jam atau sejam, untuk make sure tidak naik terlalu tinggi. Then Lyana ada terbaca berkenaan MANDI LEMON. Yang nih pun terus buat, Alhamdulillah berkesan terus turun panas dia.

Untuk kuatkan kembali imunisasi Ayish, Lyana bekalkan supplement untuk dia iaitu MEAL SHAKES, CHEWABLE VITAMIN C dan VITALEA FOR CHILDREN.

NUTRIFERON pun boleh beri kalau anak dah lebih 2 tahun, memang terbaik untuk boost sistem imunisasi dia. Nutriferon ni dalam bentuk serbuk, macam Ayish hari tu Lyana mix kan dalam bubur dia.


Untuk masalah batuk dan selsema, Alhamdulillah terus reda lepas Lyana berikan AL KURMA. Kahak dia start keluar, macam lendir rupa dia.

And now, he's getting better. Dah ada selera makan dah Alhamdulillah :)


Untuk pertanyaan lanjut berkenaan produk SHAKLEE atau AL KURMA boleh terus hubungi Lyana menerusi whatsapp okayh :)


 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com