The Darlings

Friday, April 18, 2014

Supplement Tak Berkesan?

Assalamualaikum and Salam Jumaat..

Today I would like to share a few info for those yang always encounter masalah makan supplement macam-macam tapi takde effect pun? Agak-agak kenapa yer?

"Kawan saya makan Omega and Herb Lax dah kurus, kenapa saya tak kurus-kurus?"

"Budak rumah sebelah tu makan Shaklee Collagen Powder punya lah gebu! Hawat saya macam nih jugak? Padahal saya siap makan vitamin lain lagi.."

"Nenek dia makan Vivix nampak muda lah.. Nenek saya makan tak muda-muda pun.."


Hehe just contoh jelah, takde kena mengena dengan yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia.

Sometimes I have several customers yang bertanyakan soalan sebegini padahal dia baru ambil tak sampai seminggu. Memang nak kena babap! Tak sabar menyempat aih. Shaklee ni NATURAL INGREDIENTS, so it heals NATURALLY. Biar cantik secara natural insyaAllah it will last, rather than cantik secara express tetapi will harm you on the incoming days.

And of course, sebagai seorang Islam cantik biar lah secara keseluruhan bukan hanya physically beautiful but inner beautiful pun penting :)

So then, what are the reasons for some of them yang makan supplement tapi tak berkesan?

1- Kurang minum air kosong

Tubuh kita perlukan cukup air untuk membolehkan proses penyerapan supplement secara berkesan dalam badan. Most of us susah betul nak minum air kosong, sebaliknya ambil air manis melebihi air kosong. Take note air manis boleh meningkatkan kepekatan darah dan juga menyebabkan kegemukan.

2- Consistency

Nak kesan cepat tapi makan supplement celup-celup masa. Hari nih makan, esok lupa, lusa makan, tulat lupa balik! Tubuh kita memerlukan sekurang-kurangnya 90 hingga 120 hari untuk kesan yang terbaik dapat kita lihat. Kesan penyerapan vitamin bagi setiap individu juga adalah tak sama, maka kena lah consistent kalau nak kesan dilihat dengan lebih cepat.

3- Elakkan makan supplement sekaligus

Kadang-kadang most of us pemalas nak makan supplement ikut jadual. Lepas breakfast semua nak telan, padahal kita dah consult cara makan elok-elok dia ikut degil dia jugak makan sekali harung! 

Apabila kita makan supplement secara serentak, kepekatan darah kita akan meningkat pada masa tertentu. Kalau awak jenis minum air banyak tu tak pe lah jugak lagi. Ada pulak yang ambil segala jenis supplement malam sebelum tidur, lepas tu minum ke air? Tak kan.. So sila lah follow jadual pemakanan supplement seperti yang telah di consult yer. Lagi pun, tak kesian ke kat buah pinggang sendiri nak kena hadap segala supplement dalam satu masa? Gap kan masa makan yer, ikut lah jadual yang betul.

4- Elak ambil supplement bersama ubat

Kalau ada ubat doctor yang nak kena makan, sila gap kan masa dengan supplement. Ini bertujuan untuk mengelakkan darah dalam badan bercelaru, tak dapat nak serap supplement dengan berkesan. 

Contoh kalau makan ubat doctor pagi, ambil lah supplement tengah hari, petang atau malam. Kata kan lah ubat doctor nak kena makan pagi, tengah hari, petang and malam. Maka, gap kan dalam 1 hingga 2 jam selepas makan ubat doctor untuk makan supplement pulak.

5- No caffein while taking supplement

Pengambilan caffein boleh merosakkan vitamin yang ada dalam badan kita. So, pengambilan caffein secara berterusan akan membazirkan kandungan vitamin yang kita ambil selama ini. Such a waste.. Macam mana nak nampak kesan yang uols harapkan?

6- Pantang larang pemakanan supplement

Certain supplements tak boleh diambil pada suatu masa sebab penyerapan salah satu daripadanya akan terbantut. Contohnya Vita Lea tak boleh diambil bersama susu, ia akan mengganggu penyerapan zat besi dalam badan.



Till then, Assalamualaikum :)
 
Your Shaklee Independent Distributor

NUR LIYANA | lyanhisham@yahoo.com
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Thursday, April 17, 2014

VIVIX Shaklee VS Penyakit Buah Pinggang.

Assalamualaikum lovely people, may Allah bless you and ease your days ahead.

Buah pinggang rosak? Jika dahulu memang tak ada penawar untuk pulihkan buah pinggang..tapi jika baca testimoni ni, ketahuilah Vivix telah membantu pesakit ni yang hampir nak buat pemindahan buah pingang tetapi dibatalkan kerana keputusan analisis menunjukkan penyembuhan selepas guna Vivix. Jom sebarkan kemampuan Vivix dalam merawat buah pinggang rosak.


Vivix Recovery Story – Kidneys Healed and Transplant Canceled

Karen Sandifer, a former Home Health Care Supervisor, shares the following story regarding Brandy (her friend) and Vivix.  Brandy was preparing to give her husband one of her kidneys, because he was at stage 4 renal failure with polycystic kidneys.

“Tony has been taking Shaklee Vivix since February, 2009, and guess what?  We went to see the kidney doctor to find out about testing me so that I could give him a kidney and part of my liver, because he was high stage 4 renal failure with poly-cystic kidneys.  At stage 5 you have to be on dialysis to live.  So we wanted to do a transplant before he had to start.

“When they did his blood work, they told us that he is stage 2 to low stage 3, and then proceeded to take him off the renal diets, saying he does not need any blood pressure medication and to enjoy life, because he hopefully had many years before he has to think about dialysis! YOU DON’T GET BETTER WITH THIS DISEASE! And according to the specialists that we consulted, they all said that THERE IS NO CURE!

Kisah Penyembuhan Vivix -  Buah Pinggang Sembuh dan Transplant Dibatalkan

 Karen Sandifer, bekas penyelia Home 
Health Care, berkongsi kisah ini mengenai Brandy (sahabatnya) dan Vivix. Brandy dah bersedia untuk berikan satu buah pinggang dia kepada suami kerana suaminya mengalami kegagalan buah pinggang tahap 4 dengan buah pinggang polisistik.

"Tony mula mengambil Vivix sejak Febuari 2009 dan cuba teka? Kami pergi berjumpa pakar buah pinggang untuk membuat ujian supaya saya boleh memberikan buah pinggang dan sebahagian hati saya, kerana dia berapa pada tahap tinggi (4) kegagalan buah pinggang dengan buah pinggang polisistik. Jika tahap 5 anda perlu dialisis untuk terus hidup. Jadi kami mahu melakukan pemindahan organ sebelum dia terpaksa hidup dengan dialisis.

"Apabila mereka melakukan ujian darah, kami diberitahu yang dia berada pada tahap 2 atau tahap 3 rendah, dan seterusnya menghentikan dia dari meneruskan diet untuk buah pinggang, dia tidak memerlukan ubat-ubatan untuk tekanan darah lagi dan boleh menikmati hidupnya kembali, kerana dia mempunyai masa bertahun lagi sebelum perlu memikirkan untuk menjalani hidup dengan dialisis! Berdasarkan kata pakar yang berunding dengan kami, kesemua mereka mengatakan TIADA PENAWAR!




Mostly Malaysian people takut nak mencuba mengambil supplement disebabkan rasa takut terdapat sebarang kesan sampingan yang tidak baik selepas pengambilan supplement. That is why saya always tekan kan pengambilan supplement memang sangat digalakkan but you have to make sure supplement yang you ambil adalah NATURAL INGREDIENTS and that is what Shaklee offers :)

Andai kita ada chronic illness tidak rugi jika kita laburkan lebih wang kepada supplement yang disokong secara penyelidikan dan sains moden. Vivix merupakan tonik anti penuaan yang berupaya mengembalikan tubuh sehingga 25 tahun lebih muda. Master Law adalah contoh yang mengagumkan sebagai pengguna produk Shaklee untuk jangka panjang.




So people, do not hesitate to try Shaklee as your daily supplements as Shaklee offers you only NATURAL and SAFE supplements only. If you have more budget, usually I will recommend you to consume Vivix sebab Vivix is not only for chronic illness but also is for anti-aging. InsyaAllah you will look younger than your age. Sekarang nih my parents and my husband are consuming Vivix, alhamdulillah memang nampak perubahan yang nyata dari segi kesihatan and my hubby even hari-hari kerja under sun pun kulit tak sunburn sangat macam dulu :)

NOTE: You may read the link at my side bar or google Testimoni Vivix to read and learn more about Vivix.

Till then.

Assalamualaikum.

Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanhisham@yahoo.com
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Tuesday, April 15, 2014

SHARING: Amalan Diet Rasulullah S.A.W

Assalamualaikum

Selain pengambilan supplement sebagai makanan tambahan untuk memelihara kesihatan badan secara keseluruhan, perlu kita pastikan amalan pemakanan atau diet harian yang kita ambil perlu lah betul dan seimbang.



Adakah uols sedar bahawa makanan yang dimakan setiap hari tidak boleh diambil sembarangan. Itu adalah penyebab kepada terjadinya pelbagai penyakit. Ianya akan bermula dari keracunan makanan sehingga ke tahap yang lebih serius. 

Sebaiknya anda mengikuti contoh amalan diet yang diamalkan oleh Rasulullah S.A.W kerana sebagaimana yang kita sedia maklum, baginda merupakan insan tepuji dan contoh kepada umat Islam keseluruhannya. Malah, diriwayatkan juga bahawa baginda sepanjang hayatnya tidak pernah mengalami sakit perut kerana baginda pandai menjaga pemakanannya setiap hari. 

Berikut adalah antara amalan diet yang diamalkan oleh baginda:
  • Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu. Kemudian barulah disusuli dengan makan nasi.
  • Tidur satu jam setelah makan tengahari.
  • Jangan abaikan makan malam kerana dikatakan mereka yang meninggalkan makan malam akan ‘dimakan’ usia dan kolesterol dalam badan akan berganda.
  • Dilarang makan makanan ‘darat’ bercampur dengan makanan ‘laut’. Ia memberi kesan dalam jangka panjang. Elakkan makan bersama:

  1. Susu dan daging
  2. Daging dan Ikan
  3. Ikan dan Susu 
  4. Ayam dan Susu 
  5. Ikan dan Telur 
  6. Ikan dan daun salad 
  7. Susu dan cuka 
  8. Buah dan susu

Nabi S.A.W. pernah mencegah kita daripada makanan berasaskan ikan bersama susu kerana dipercayai cepat mendatangkan penyakit. Ini terbukti melalui kajian bahawa daging ayam mengandungi ion (+) sedangkan dalam ikan mengandungi ion (-). Oleh itu jika makanan ini bercampur, akan terjadi reaksi biokimia yang boleh merosakkan usus anda.

Selain itu al-Quran juga mengajar kita supaya menjaga kesihatan seperti melakukan amalan-amalan yang berikut:
  • Mandi pagi sebelum subuh, sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap ke dalam badan dapat mengurangkan penimbunan lemak.
  • Rasulullah mengamalkan minum air putih setiap pagi. Mujarabnya, In Shaa Allah dijauhkan daripada mendapat penyakit.
  • Waktu solat subuh, disunatkan bertafakur (sujud sekurang-kurangnya seminit setelah membaca doa). Kesannya untuk elak dari sakit kepala atau migraine. Ahli sains yang membuat kajian mendapati terdapat beberapa milliliter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.
Amalkan diet yang sihat, insyaAllah pemakanan lebih terjaga dan kesihatan juga lebih terpelihara.
Till then, Assalamualaikum :)

Monday, April 14, 2014

NUTRIFERON: Immune Booster

Assalamualaikum and Happy Monday lovelies.

Asal demam jer cari panadol, betul tak? Tinggalkan paracetamol sekarang! Tingkatkan sistem imunisasi anda dengan NUTRIFERON SHAKLEE.



Sistem imun adalah seperti tentera badan kita, yang melawan jangkitan dan penyakit-penyakit yang mengancam kesihatan dan kecergasan badan. Tanpa pertahanan ini, virus, bakteria, parasit, toksin, dan lain-lain patogen berbahaya akan menyerang badan kita, menjadikan badan kita lemah dan sakit. 

Sistem imun adalah sangat kompleks dan canggih. Ia mengesan pelbagai jenis patogen berbahaya dan membezakannya daripada sel-sel dan tisu-tisu yang sihat. Badan kita ni dicipta dengan begitu canggih sekali. Bermula dari pertahanan pertama – KULIT.  Tanpa lapisan perlindungan kulit, badan kita bukan saja akan hancur, tetapi terdedah kepada toksin dan lain-lain. Kulit bertindak sebagai penghalang fizikal dan juga menyediakan halangan kimia kerana kulit menghasilkan sebum anti bakteria. Penghasilan sebum ini akan segera membunuh spora dan bakteria yang hinggap pada kulit.

Hidung, mulut, dan mata adalah ‘jalan masuk utama’ kuman dalam badan kita, jadi ia  juga menyediakan sistem pertahanan.

Antara sistem pertahanan semulajadi badan:
  • Hidung – mukus hidung mengandungi enzim yang dikenali sebagai lysozyme yang memecahkan dinding sel bakteria.
  • Mulut – air liur mengandungi bahan anti bakteria.
Secara ringkasnya, badan kita dijaga oleh SISTEM IMUNITI untuk menahan serangan kuman, bakteria, mikrob, parasit, patogen dan toksin.

Sistem imun terdiri daripada thymus, limpa, sistem limfa, sumsum tulang, sel-sel darah putih, antibodi, dan hormon. Setiap komponen berfungsi dengan cara yang tersendiri untuk melawan penyakit dan jangkitan supaya kita sentiasa sihat.

Sistem imun kita bekerja setiap hari, 24 jam tanpa henti dan adakalanya ia breakdown. Apakah yang boleh menyebabkan sistem imun kita terganggu? 

Biasa kan orang kata, “Musim hujan panas sekarang ni ramai orang demam..” 

Yes, perubahan cuaca dan iklim boleh memberi kesan kepada sistem imun. Begitu juga dengan faktor psikologi seperti stress. Apa lagi kalau makan benda-benda yang kurang berkhasiat.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang sistem imun dan kesannya pada badan, penyelidik Shaklee menjalankan kajian di Jabatan Mikrobiologi dan Imunologi, Weil Medical College, di Cornell University of Pediatrics.

Kajian ini mempunyai dua matlamat,
-Yang pertama adalah untuk membangun dan mengesahkan cara baru untuk meneroka biologi virus dan fungsi imun dalam paru-paru manusia. 
-Matlamat kedua adalah untuk menilai kesan campuran botani yang unik terhadap sistem imun.

Hasilnya mendapati campuran botani terpilih meningkatkan interferon dalam tubuh untuk melawan penyakit tatkala tubuh kita sedang lemah. Maka lahirlah Nutriferon.

Nutriferon penggalak imunisasi (immune booster) merupakan ciptaan pakar imun, Dr Kojima dari Jepun. Nutriferon sangat digalakkan diambil oleh mereka yang punya masalah ANTIBODI yang LEMAH, SENANG SAKIT dan sakit yang lambat recover.

Secara ringkasnya, Nutriferon sangat digalakkan untuk diambil bagi:

1. Mereka yang sering sakit, selsema, demam.
2. Ibu yang menyusukan anaknya di mana anaknya sering demam atau sakit yang berpanjangan.
3. Mereka yang mempunyai masalah imunisasi.
4. Mereka yang sering travel dan kerap ke luar negara.
5. Mereka yang sering stress.
6. Mereka yang terdedah dengan bahaya penyakit.
7. Mereka yang tak suka makan banyak vitamin antioksidan ACE boleh gantikan dengan Nutriferon sepaket sehari.
8. Mereka yang ada mempunyai allergi dan eczema.

Bagaimana Nutriferon bertindak?

NutriFeron MENINGKATKAN INTERFERON semulajadi badan dan sekaligus MENGUATKAN TINDAK BALAS IMUN badan. Anda kini dah tak perlu ubat-ubat yang banyak lagi!

Pemakanan tambahan NutriFeron ™ yang direka untuk diambil setiap hari dan merupakan adunan empat ramuan botani ini, apabila digabungkan bersama, untuk membolehkan tubuh secara semulajadi meningkatkan pengeluaran interferon tanpa menambah tekanan kepada badan:
  • Ekstrak biji labu (Cucurbita moschata), yang telah didapati dapat mendorong pengeluaran interferon
  • Biji Plantago (Plantage asiatica) yang mengandungi bahan kimia yang dipanggil polisakarida yang diguna untuk merangsang sistem imun
  • Bunga Safflower (Carthamus tinctorius) polisakarida, yang telah dikenalpasti  dapat mendorong pembangunan makrofaj, sejenis sel darah putih
  • Kuntuman bunga Japanese Honeysuckle (Lonicera japonica) yang digunakan dalam perubatan Asia
6 SEBAB MENGAPA NUTRIFERON PILIHAN SAYA DAN ANDA?
  1. Terbukti daripada Empat Kajian Klinikal Pada Manusia-Campuran fitonutrien yang berkesan dan selamat ini memberi sokongan imun tepat pada peringkat sel. Kajian menunjukkan khasiat kesihatan yang luar biasa dan perlindungan imun yang diperolehi daripada campuran khas empat ekstrak tumbuhan di dalam NutriFeron.
  2. Meningkatkan paras interferon secara semula jadi-Para saintis dan komuniti perubatan telah mengenalpasti interferon sebagai sesuatu yang amat penting bagi fungsi imun yang sihat. NutriFeron merupakan satu-satunya pemakanan tambahan di U.S. yang dicipta oleh penemu interferon yang boleh menambahkan penghasilan interferon di dalam badan secara semula jadi.
  3. Dicipta Oleh Individu Yang Menemui Interferon-Ahli imunologi yang terkenal di dunia, Dr. Yasuhiko Kojima merupakan individu pertama yang menemui interferon pada tahun 1954 semasa beliau menjalankan penyelidikan di Universiti Tokyo.
  4. Rumusan Berpaten Yang Eksklusif-NutriFeron tidak dapat dijumpai di mana-mana kedai. Ia hanya boleh didapati melalui Shaklee. Rumusan berpaten NutriFeron yang unik adalah eksklusif kepada Shaklee. Ia telah melepasi satu set ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.
  5. 40 tahun kajian-Setelah menjalankan penyelidikan selama 40 tahun dengan menguji ratusan sebatian semulajadi, Dr. Yasuhiko Kojima telah menghasilkan satu campuran unik daripada empat ekstrak tumbuhan yang menggalakkan pembentukan interferon secara semulajadi di dalam badan.Menurut kajian terbaru, NutriFeron telah berjaya membuktikan kesan positif terhadap serangan sel-sel semulajadi (NK) – menyokong lebih banyak perkembangan untuk sistem sains imunisasi ini.
  6. Sejak NutriFeron ™ telah dibangunkan, beberapa kajian klinikal manusia telah mendokumenkan keberkesanan makanan tambahan ini. Kajian ini, yang telah disiarkan dalam jurnal perubatan, seperti Journal Gastroenterology, Clinical Pharmacology and Therapy, dan Journal of Alternative and Complimentary Medicine, mengetengahkan pelbagai faedah yang berkaitan dengan NutriFeron ™.
Insan disebalik kajian selama 40 tahun, DR. YASUHIKO KOJIMA,

For more info or to order, you may email to me at lyanahisham@yahoo.com

Till then, Assalamualaikum :)

Sunday, April 13, 2014

New Life Begins.

Assalamualaikum

It has been a while since I wrote about my personal life stories. Been busy with my Shaklee business, that's my current job and I am loving it to the most. Well, now I had started living with my dear husband in Pasir Gudang, Johore and it is already a week ever since I am here. Alhamdulillah, feeling happy that right now I could be right beside hubby every day, even though I am sad too for leaving my mum. The feeling is like going to the boarding school, just that now I am leaving for a new life ----> a marriage life ..

Ibu and adik, I am missing you already..

Being a housewife is such a great feeling, tak bosan pun. Bangun pagi and kejut hubby for Subuh prayer, then hubby siap nak pergi kerja while I siapkan his breakfast. Hubby pergi kerja I layan channel AFC and all the dramas yang ada. Usually hubby tak balik lunch so I masak apa I nak makan jer and later at 3 pm only I will start cooking for him sebab dia balik kerja at 5 something.

Why do I love my current job as a housewife and a Shaklee businesswoman:

1- Dapat spend more time with hubby
2- Banyak masa terluang nak buat amalan sunat: Dhuha, mengaji, etc
3- Dapat spend more time with anak cucu business and also dear customers
4- Dapat main masak masak kat dapur
5- No stress, no more worrying kerja office tak siap and division membebel

What more can I expect? Even though my life is not so perfect, but I just love the way it is. Alhamdulillah, thank you Allah for everything :') This is such a huge blessing.

...and everything has changed when you came along, of course to a better one :)

So Pasir Gudang people yang nak COD Shaklee after this you may just WeChat me my id is lyanahisham or email to me at lyanahisham@yahoo.com, then only I will provide my number. Special for my dear customers only boleh Whatsapp anytime aje. Consultation and follow up adalah hak uols after purchase.

For those yang still wondering what does Shaklee offers:

Set Kecantikan for flawless skin
Set Slimming for kurus menawan
Set Kehamilan for preggy mommies
Set Berpantang for fast recovery, milk booster, 
Set Sendi for sakit kaki, lutut, tulang, etc

And many more. Shaklee also offers Vivix, the best supplement for renewing body cells. Vivix is not only for anti-aging buat also good for those yang suffer from cancer and having chemo, insyaAllah Vivix helps to renew back your body cells. For smokers, also highly recommended to take Vivix insyaAllah it will help you to throw away your cigarettes :)

Rajin-rajin tengok my side bar and click the links for a better reading on te sets and products that Shaklee offers okayh? Till then, insyaAllah nanti I will update about my new home sweet home pulak.

May Allah ease your days ahead.

Assalamualaikum lovelies :)